Artvin Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) şubesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla dernek binasında kadın üyeler ve öğrencilerin katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirdi. Etkinlik sonrası dernek, 8 Mart’ın tarihî önemine dikkat çeken kapsamlı bir mesaj yayınladı.
Mesajda, 8 Mart’ın sadece bir kutlama günü değil, kadınların eşitlik, özgürlük ve adalet mücadelesinin simgesi olduğu vurgulandı. Dernek yetkilileri, kadınların hâlen erkek egemen sistemin yarattığı engellerle karşı karşıya olduğunu belirtti. Eğitimden çalışma hayatına, bilimden siyasete kadar kadınların önüne çıkan görünür ve görünmez engellerin altı çizildi.
ÇYDD mesajında, kadın haklarının savunulmasının yalnızca bireysel bir hak arayışı olmadığını, adil ve çağdaş bir toplum inşa etmenin ortak sorumluluğu olduğunu ifade etti: “Bir ülkenin toplumsal kalkınmasını sürdürülebilir kılabilmesi, kadınların her alanda eşit fırsatlara sahip olmasıyla mümkündür.”
Kadına yönelik şiddetin toplumsal bir sorun olduğuna dikkat çeken dernek, kadın cinayetlerinin bireysel olaylar değil, eşitsizlik ve ayrımcılığın sonucu olduğunu vurguladı. ÇYDD, kadınların güven içinde yaşadığı bir toplum için çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceğini açıkladı.

Dernek, toplumsal cinsiyet eşitliğinin en güçlü dayanağının laik, bilimsel ve çağdaş eğitim olduğuna işaret ederek, 1989’dan bu yana 150 bini aşkın kız öğrencinin eğitimine destek verdiklerini hatırlattı. Cumhuriyet değerleriyle yetişen genç kadınların, eşitlik mücadelesinde önemli rol oynadığı belirtildi.
Mesajda ayrıca, Cumhuriyet’in kadınlara sağladığı eşit yurttaşlık hakları hatırlatıldı: “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve milli mücadele dönemi arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyet, kadınların eşit yurttaşlık hakkını güvence altına alan köklü bir dönüşümün adıdır. Bu miras bugün de yolumuzu aydınlatıyor.”
ÇYDD, mesajını şu sözlerle tamamladı:“Her kadının eşit haklara ve fırsatlara sahip olduğu bir Türkiye için çalışmaya, dayanışmayı büyütmeye devam edeceğiz.”
Haber merkezi




