Diyabetin bulaşıcı olmayan hastalıklar içinde önemli bir yer tuttuğunu ve çağın en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu belirten Sarıkahya, yapılan çalışmalarda erişkin Türk toplumunda diyabet sıklığının %13’e ulaştığını ifade etti.

Diyabetlilerin yaklaşık yarısının hastalığının farkında olmadığını, farkındalık konusunda ciddi bir sorun olduğunu söyleyen Sarıkahya, “Aynı zamanda diyabet tanısı almamış ancak diyabet riski yüksek olan bireylerin de farkındalık oranlarının düşük olduğunu görüyoruz” dedi.

“Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz” “Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz”

c6498121-0a69-446c-8c02-b344ad06fee6

Diyabetin önlenebilmesi için riskli bireylerin erken tanılanması, bireylerin farkındalıklarının artırılması için tarama programları, sağlık eğitimleri yapılmasının özellikle toplumsal farkındalık yaratmak adına önemli olduğunun altını çizdi.

Kentte düzenlenen 14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinlikleri sonrasında konuşan Dr. Öğr. Üyesi Selma Durmuş Sarıkahya, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de diyabet farkındalığı düşük” dedi.

Bu kapsamda İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Amine Terzi ile bir araya gelerek kentte iki gün süren ve ses getirmesini amaçladıkları bir etkinlik gerçekleştirdiklerini ifade etti. Etkinliğin ilk aşaması olan 13 Kasım tarihinde Valilik önüne açılan diyabet farkındalık stanttın da kan şekeri ölçümleri, boy, kilo ve bel çevresi ölçümleri yaptıklarını ve her başvuran vatandaşın diyabet riskinin ölçülerek kendisine söylenildiğini ifade etti. Halkın dikkatini konuya çekmek için gün içerisinde anonslar yapılarak halkın stantlara ölçüm için davet edildiğini ve gün sonuna kadar toplam 348 vatandaşın ölçümlerini tamamladıklarını söyledi. Sarıkahya, “Aynı zamanda stantta uğrayan her vatandaşa eğitim materyalleri üzerinden konuyla ilgili riskler ve sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin yararları, sağlık kontrollerinin öneminden bahsedildi. Aynı gün Artvin Devlet Hastanesi’nden başlayan ve Valilik önüne kadar süren bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe hemşirelik öğrencileri ve hocaları başta olmak üzere sağlık çalışanları ve vatandaşlar eşlik etti” dedi.

Yürüyüş esnasındaki sloganlara halkın alkışla destek verdiğini gördüklerini kaydeden Sarıkahya, “Amacımız hareket etmemizin diyabetten korunmada çok önemli olduğuydu, yürüyüşümüze eşlik eden basın mensubu arkadaşlarımızla halkımıza etkin bir çağrıda bulunduk ve sesimizi duyurduğumuza inanıyorum” dedi. 14 Kasım tarihinde ise il içi ve il dışından katılımlı alanında uzman hocaların ve katılımcıların yer aldığı bir paneli Üniversitenin Kongre Merkezinde gerçekleştirildiği bilgisini verdi.

Panel öncesinde öğrencilerin diyabetle ilgili hazırladıkları materyallerini sergiledikleri 4 farklı stantta yer verdiklerini ifade eden Sarıkahya, “Bizler diyabetle ilgili yapılan birey ve toplum eğitimlerinde kullanılan materyallerin diyabeti ve risklerini vatandaşlara anlatmada çok etkin olduğunu biliyoruz, aynı zamanda eğitimlerde çok açıklayıcı ve halkın dikkat çekici bulduğunu da bu yapılan farkındalık standımızda bir kez daha görmüş olduk. Panelimizde diyabetin önemi, tedavide ve hemşirelik bakımındaki gelişmeler ve güncel durumları konuştuk. Bu panel Dünya Diyabet Gününde hem öğrencilerimiz hem katılımcılarımız için faydalı bilgiler sağladı. Panele katılım yoğundu ve katılımcılarımızdan gelecek yıllarda da farkındalık programlarının devam etmesi yönünde yoğun talep geldi” diye anlattı.

Ayla ALKAN 

Editör: Haber Masası