112 Ekipleri Zor Şartlarda Görevde
112 Ekipleri Zor Şartlarda Görevde
İçeriği Görüntüle

Bu ihracatın yaklaşık 500 milyon dolarlık bölümünün Türk somonundan elde edildiğini belirten Yumaklı, sektörün son yıllarda gösterdiği gelişimin memnuniyet verici olduğunu vurguladı.

Bakan Yumaklı, Artvin’in Borçka ilçesinde bulunan Borçka Baraj Gölü üzerindeki Artvin Balıkçılık Somon Üretim Tesisi’ni ziyaret ederek, kentteki Türk somonu üretimine ilişkin incelemelerde bulundu.Db5E43A6 2335 4879 A0B6 5Ff9E8Be8FfbZiyaret kapsamında Tarım ve Orman İl Müdürü Neşet Ulutaş ile Artvin Su Ürünleri Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Önder Alkan’dan yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, Türkiye’de balıkçılık sektörünün özellikle son yıllarda büyük bir ivme kazandığını ifade ederek, “Biraz serin bir Artvin gününden hepinize saygılarımı ve selamlarımı iletiyorum. Balıkçılık sektöründe 1 milyon ton üretim barajının aşılması, sektörün potansiyelinin üretime başarıyla dönüştürüldüğünün en somut göstergesidir” dedi.

Türkiye’deki su ürünleri üretiminin yüzde 60’ının yetiştiricilikten sağlandığını belirten Yumaklı, barajlar, iç sular ve denizlerin bu alanda önemli fırsatlar sunduğunu dile getirdi.

Son 23 yılda yetiştiricilik üretiminin 10 kat artarak yaklaşık 650 bin tona ulaştığını kaydeden Yumaklı, Türk somonu, alabalık, levrek ve çipura gibi ürünlerin artık dünya pazarlarında marka haline geldiğini söyledi.
Üretim planlamasına 2024 yılı itibarıyla hem avcılıkta hem de yetiştiricilikte geçildiğini hatırlatan Yumaklı, bu uygulamanın yüzde 95’in üzerinde başarıyla hayata geçirildiğini ifade etti. Üretim planlamasının, koruma–kullanma dengesinin sağlanmasına ve sürdürülebilirliğe önemli katkı sunduğunu vurguladı.Cc8093A7 56C8 4330 9Fa1 E2A8Fd371C51Türk somonu üretiminin son 8 yılda 15 kat arttığına dikkat çeken Yumaklı, bu başarının hem iç sulardaki hem de denizlerdeki yetiştiricilik faaliyetlerinin doğru planlanmasıyla elde edildiğini söyledi. İşleme tesisleri, ihracata hazırlık ve iç piyasaya sunum noktasında yeni yatırımların da planlandığını ifade etti.

Artvin’in Türk somonu üretiminde önemli merkezlerden biri olduğunun altını çizen Yumaklı, Borçka Baraj Gölü’nde 11 tesiste 2025 yılı itibarıyla 3 bin ton üretim gerçekleştirildiğini ve bunun ekonomik karşılığının yaklaşık 765 milyon lira olduğunu belirtti. Bu rakamların sadece istatistik olmadığını, aynı zamanda bölge ekonomisine ciddi katkı sağladığını vurguladı.

Türkiye’nin üç tarafının denizlerle, iç kesimlerinin ise baraj ve göllerle çevrili olmasının balıkçılık açısından büyük bir avantaj sunduğunu ifade eden Yumaklı, sektörün önümüzdeki yıllarda ülke ekonomisine çok daha büyük katkılar sağlayacağını söyledi.

Bakan Yumaklı, konuşmasını, “Bu başarıda emeği olan tüm üreticilerimize, sektörün her aşamasında çalışan kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Balıkçılık sektörünü daha da geliştirmeye kararlılıkla devam edeceğiz” sözleriyle tamamladı.6Ab40513 8B9D 4772 B8D8 Af2516Cfef75Yağmur-4

Muhabir: Ayşe ÖZDER