Açıklamada, okullarda çocukların ve eğitim emekçilerinin güvenliğine yönelik risklere dikkat çekilirken, eğitim politikalarına ilişkin çeşitli talepler dile getirildi.
Manisa’nın Turgutlu ilçesinde 22 Eylül’de İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yakınında meydana gelen silahlı saldırıda 11 öğrenci yaralanmış, yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğu açıklanmıştı.
Saldırının ardından Hopa Halkevleri tarafından Hüsni Çiner İlkokulu önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Hopa Halkevi Başkanı Canan Topaloğlu, okullarda çocukların ve eğitim emekçilerinin artan sıklıkta saldırıya uğradığını belirtti.
Topaloğlu, şiddetin yalnızca bireysel davranışlarla açıklanamayacağını savunarak, ekonomik, siyasal, kültürel ve eğitim politikalarının toplumsal şiddet üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
İktidarın saldırıların ardından güvenlik kameraları, X-ray cihazları, polis ve güvenlik görevlileri gibi önlemlere yöneldiğini belirten Topaloğlu, sorunun yalnızca güvenlik tedbirleriyle çözülemeyeceğini dile getirdi. Yaşanan olayların münferit olmadığını savunan Topaloğlu, geçtiğimiz aylarda farklı illerde okullara yönelik yaşanan silahlı saldırıları da hatırlattı.

Topaloğlu, eğitimden uzaklaşan çocukların, yoksulluk ve geleceksizlik sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) uygulamasına ve çocuk işçiliğine ilişkin eleştirilerde bulundu.
Açıklamada Hopa’daki eğitim sorunlarına da değinen Topaloğlu, Yavuz Selim Ortaokulu’nun güçlendirme ve tadilat sürecinin öğrenciler, öğretmenler ve veliler açısından sorunlara yol açtığını ifade ederek, çalışmaların neden okul açılışına kadar beklendiğini ve gerekli bütçenin neden daha erken ayrılmadığını sordu.
Sundura Mahallesi’ndeki okullar bölgesinde kömür kullanımı nedeniyle oluşan dumanın çevrede yaşayanları ve öğrencileri etkilediğini belirten Topaloğlu, doğal gazın özel binalara ulaştırıldığı bölgede kamu binalarının ve okulların neden doğal gaz kapsamına alınmadığını gündeme getirdi.
Hopa Halkevleri’nin talepleri
Basın açıklamasında Hopa Halkevleri tarafından okullarda psikolojik danışman sayısının artırılması, öğrencilerin akademik başarılarının yanı sıra sosyal, ekonomik ve psikolojik durumlarının da düzenli olarak takip edilmesi istendi.
Akran zorbalığıyla mücadelede bilimsel ve onarıcı programların uygulanması, öğretmenlere yönelik şiddete karşı etkin hukuki ve idari mekanizmaların oluşturulması, okullardaki güvenlik sorunlarının bilimsel yöntemlerle değerlendirilmesi ve okul çevrelerine ilişkin risk analizlerinin yapılması talep edildi.
Açıklamada ayrıca öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin karar alma süreçlerine katılabildiği demokratik okul ortamlarının oluşturulması, eğitim emekçilerine yönelik şiddet olaylarına ilişkin düzenli ve kamuoyuna açık veri tutulması, öğretmenlerin ekonomik koşullarının iyileştirilmesi ve eğitime ayrılan bütçenin artırılması gerektiği savunuldu.
Halkevleri, eğitim sisteminin parasız, eşit, bilimsel ve nitelikli olması gerektiğini belirterek MESEM uygulamasının sona erdirilmesi ve çocuk işçiliğinin yasaklanması yönündeki taleplerini de yineledi.
Topaloğlu açıklamasının sonunda velilere, öğretmenlere ve öğrencilere dayanışma ve örgütlenme çağrısı yaparak, “Veliler, öğretmenler, öğrenciler, dayanışma ağlarımızı kuralım, örgütlenelim, yan yana gelelim, harekete geçelim” ifadelerini kullandı.






