Artvin’de son zamanlarda sık sık meydana gelen heyelanlar, kentte yaşayanların korkulu rüyası olmaya devam ediyor.

Artvin Yusufeli Yolunda Ulaşım Heyelan Nedeniyle Kontrollü Sağlanıyor Artvin Yusufeli Yolunda Ulaşım Heyelan Nedeniyle Kontrollü Sağlanıyor

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Havza Yönetimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tüfekçioğlu, kentte yapılan tünellerin birbirine bağlanması ve yolların genişletilmesinin önemli olduğuna vurgu yaptı.

Barajlar ve HES’ler nedeniyle yol kotlarının yükseltildiğini bunun da eğimli bölgelerde heyelan ve kaya düşme riskinin artmasına neden olduğunu aktaran Tüfekçioğlu, “Artvin coğrafya itibarıyla eğimli, taşlık bir yapıya sahip. Özellikle bu heyelanların, taş düşmelerinin yaşandığı noktalar daha çok arazinin bitki örtüsü bakımından zayıf olduğu noktalarda bunları görüyoruz. Dolayısıyla burada bundan tam anlamıyla kurtulmak mümkün değil. Ama birtakım yapılacak olan faaliyetlerle birlikte, alınacak önlemlerle birlikte bunlar azaltılabilir. Artvin Çoruh Nehri bir barajlar havzası üzerinde barajlar ve HESler var. Bu baraj ve HES’lerin yapımından dolayı yol kotlarının yükseltildiğini biliyoruz. Bu yolların yükseltilmesi beraberinde eğimli ve dik yamaçlarda olduğu için yamaç stabilizesi burada bozulmuş. Dolayısıyla yamaç stabilizesi bozulduktan sonra o yamacı çok ciddi şekilde bir sağlamlaştırma yapmadığınız takdirde sürekli ve sürekli iklimsel koşullara bağlı olarak oradan malzeme gelmesini önlemek çok zor. Onun için mümkünse burada da yollarda biz görüyoruz bazı tüneller yapılmış ama tüneller 50, 100 metre gibi kesik alanlarda açık bırakılmış. Bu tünellerin tamamıyla birleştirilmesi gerekiyor. Çünkü coğrafya çok eğimli bu açık alanlardan yamaç çok dik olduğu için sürekli malzeme gelişini durdurmanız mümkün değil. Dolayısıyla sürekli kalıcı bir çözüm için bu tünelleri kesinlikle birleştirmek gerekiyor.” dedi.

Kafes çelik tellerin alınan önlemler arasında olduğunu söyleyen Tüfekçioğlu, “Tabii yapılabilecek diğer faaliyetler arasında çok ciddi bir göçme, kayma yoksa birtakım kafes tel uygulamaları zaten yapılıyor diye biliyorum. Bunlar yapılarak kısmi oranda kaymalar, göçmeler, taş düşmeleri küçük materyaller için söylüyorum engellenebilir. Yine riskli olan alanlarda önceden yapılacak envanter çalışmasıyla birtakım riskli görülen bölgelerde temizlik yapılması uygun olabilir. Yine yol sistemlerinde bir miktar yol genişletilmesi aslında düşünülmesi gerekiyor. Göçmenin ya da kaya düşmesinin yaşandığı yolun genişleterek yamaçtan gelecek olan gevşek malzemenin yola değil de hemen yanındaki o boş alana düşmesi en azından anlık da olsa o yoldan geçebilecek herhangi bir arabaya zarar vermez sonrasında oradaki malzeme temizlenebilir. Dolayısıyla birtakım yerinde önlemler alınarak bunlar kısmi oranda engellenebilir ama kalıcı çözüm için tünellerle çok tehlikeli alanların geçilmesi aslında uzun sürede çok doğru bir yaklaşım olur diye düşünüyorum. Aksi takdirde çok dik sarp yamaçlar, yağış ciddi şekilde geliyor ve kısa dönemde basit önlemlerle bunları engellemek çok mümkün değil.” diye konuştu.

Artvin ve çevresinde heyelan önlemeleri için ciddi yatırımların yapılması gerektiğine dikkat çeken Tüfekçioğlu, açıklamasında şunları kaydetti: “Uzun dönemli çözümler getirmek gerekiyor ve bunun için de aslında Artvin ve çevresinde ciddi şekilde devlet tarafından desteklenmesi gerekiyor. Özellikle bu heyelan taşkınlara ilgili olarak bunlarla ilgili bütçelerin artırılması gerekiyor ve olmadan önce gerekli önlemlerin alınması bence devlet büyüklerimizin Artvin için yapması gereken en önemli yatırımlardan birisi.”

Hikmet BAŞAR

Editör: HİKMET BAŞAR