Düzenli egzersiz yapmanın kas kuvveti ve dayanıklılığı artırma, kilo koruma, kilo verme, kronik ağrıları azaltma, duruşu düzeltme, enerji verme gibi onlarca faydası var. Düzenli egzersiz yapmak tüm bunlara ek olarak zihin sağlığı üzerinde de muhteşem etkilere sahip. Fizyoterapist Berkant Ketenci, Düzenli egzersiz yapmanın fizyolojik olarak hemen hemen tüm vücut sistemleri üzerinde etkilere neden olduğunu söyledi.

Düzenli egzersiz yapan bireylerde sistematik problemlerin görülme oranı azaldığını belirten Ketenci, en önemli faktör kişinin durumuma ve ihtiyacına göre egzersiz planlaması yapılıp, düzenli olarak uygulanması olduğunu söyledi.

Egzersizin ne kadar önemli olduğunu belirten Ketenci “Kalp damar problemi olan ileri yaş bir birey ile kas spazmı geçiren genç bir bireyin aynı egzersizleri yapması, problemlerini azaltmak yerine artırıcı etki gösterebilmektedir. Kalp damar problemi yaşayan ileri yaş bireyin egzersiz programı daha çok aerobik egzersizler, esneme egzersizleri ve denge egzersizleri üzerine kurgulanılmalı ve bireyi çok zorlamayacak şekilde uygulanılmalıdır. Kas spazmı yaşayan genç bireyin programı ise spazma yönelik gevşeme tekniklerini takiben kuvvetlendirme ağırlıklı yürütülmelidir” ifadelerini kullandı.

Ketenci konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda şu ifadeler yer aldı;

“Her ne kadar problem ve yaş odaklı değişimler ön planda gözükse de aynı probleme sahip aynı yaş bireylerin programlarında da bir çok değişiklik olabilmektedir çünkü problem ve yaş aynı olsa dahi her kişinin problemi kendine özgü olarak ele alınmalıdır. Örneğin 55 yaşında bel fıtığı problemi olan 2 kişiyi ele alalım, kişilerden biri sosyal hayatında aktif ve egzersize açıkken diğeri sosyal hayatında çok aktif olmayıp egzersiz alışkanlığı olmayan biri olabilir, ya da bu noktaya gelinceye kadar fıtığın kişiler üzerindeki semptomları aynı düzeyde olmayabilir, kilo farkı, boy farkı, uyku düzeni farkı, stres farkı, beslenme alışkanlıkları, anatomik yapı gibi bir çok faktörü de göz ününde bulundurduğumuz zaman her bireyin kendine özgü detaylı değerlendirilip kişiye özgü egzersiz programları yapılmalıdır.

Egzersizlerdeki temel amaçlarımız mekanik olarak sağladığımız sorunlara yönelik uyguladığımız tekniklerde elde ettiğimiz kazanımların korunması ve artırılması olmaktadır. Ayrıca yine egzersizler ile kan dolaşımında artış, kardiyovasküler sistem üzerinde olumlu etkiler, solunum sistemi üzerinde olumlu etkiler, boşaltım sistemi üzerinde olumlu etkiler, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiler, kas-iskelet sistemi üzerinde olumlu etkiler elde etmekteyiz.

Kontrolsüz Vücut Geliştirme Sporu Yapmak Aort Damarının Yırtılmasına Neden Olabilir Kontrolsüz Vücut Geliştirme Sporu Yapmak Aort Damarının Yırtılmasına Neden Olabilir

Tüm bu kazanımların elde edilebilmesi ve daha da önemlisi sürdürülebilmesi için kişiye özgü planlanmış egzersizler son derece önemlidir.

Egzersiz planlamadan önce kişinin detaylı değerlendirilmesi ve varsa problemlerine yönelik uygun marş terapi teknikleriyle problemin azaltılması, ardından egzersizlere başlanması sürecin olumlu seyretmesi açısından oldukça önemlidir.

Bu amaçlar doğrultusunda detaylı bilgi ve değerlendirme için ofisimi ziyaret edebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.”

Ali Eray ÇELİK

Editör: ALİ ERAY ÇELİK