BORÇKA

“Down Sendromu Genetik Farklılıktır”

Borçka Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Elif Uzunal 21 Mart Down Sendromu Farkındalık gününde açıklama yaparak Down sendromlu çocukların farklı olmadığını özel olduğunu söyledi

Abone Ol

21 Mart Down Sendromu Farkındalık günü hakkında açıklama yapan Borçka Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Elif Uzunal, down sendromunun genetik kromzol bir farklılık olduğunu aktardı.
Down sendromlu çocuklarda yavaş öğrenme ve zeka yetersizliği gibi çeşitli etkenlerin olduğunu söyleyerek Down Sendromu hakkında şu bilgilere yer verdi “Down sendromu aslında genetik kromzol bir farklılıktır. İnsanlara 21 kromozomun fazladan bir kopyasına sahip olma durumu ile ilgilidir. Çocuklarda down sendromu yavaş öğrenme, zeka yetersizliği gibi çeşitli durumlara eşlik eder.  Gelişim geriliğinin yol açtığı bu durum hayat boyu sürer ve beklenen yaşam süresinin kısıtlanmasına sebep olabilir. Belirtileri arasında düz bir burun köprüsü ve düz bir yüz, çekik gözler, kısa boyun, dışa sarkmaya eğimli bir dil, küçük el ve ayaklar yer alır” dedi.


Borçka Rehabilitasyon Merkezinde Down Sendromlu öğrencilere verilen eğitimlerden bahseden Uzunal, fizyoterapistler ve alanında uzman eğitimciler ile eğitimler verdiklerini aktardı.
Down sendromlu bireylerin mutlu olmaları ve gelişebilmeleri için eğitimin önemli olduğunu dile getirerek “İlerleyen çağ ve teknolojik gelişmelerle birlikte Down sendromunda hem erken teşhis hem de geliştirilmiş eğilimler mümkün olmuştur. Kurumumuzda down sendorumu ile ilgili fizyoterapistimiz ve alanında uzman eğitmenlerimiz eğitim vermektedir. Bebeklik döneminde kaslardan ötürü ilk eğitime fizik tedavi olarak başlıyoruz. Sonrasında bire bir eğitimler ile zihinsel olarak öğrencilerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Okulumuzda bebeklikten başlayıp halen eğitime devam eden ve çok yol kat eden öğrencilerimiz mevcut. En sık olarak dil konuşma anlamında eğitim veriliyor ki öğrencilerimizin kendini ifade edebilme becerileri gelişsin. Bunun yanında öz bakım, öz yönetim ve davranışsal durumlarda eğitimlere dahildir. Down sendromlu bireyler halk tabiri ile normalleşme en mümkün olan bireydir. Biz ne kadar bu duruma el atarsak o derece her alanda bizlerle alışabilir, gülebilir ve mutlu olabilirler” ifadelerine yer verdi.