Aile kavramının önemine değinen Müftü Mesut Harmancı, “İnsanların birbirini kucakladığı, toleranslı davrandığı boşanmaların az olduğu nice yıllar dilerim.” dedi.
Müftülük olarak 2023 yılı içerisinde 18 tane nikah kıydıkları bilgisini veren Müftü Harmancı, kıyılan nikahların genel itibariyle yaş ortalamasının 20-30 aralığında olduğunu söyledi. Harmancı, “2 tane de bizdeki bilgiye göre ikinci evlilik olarak kıydığımız nikah var.” dedi.
Müftü Harmancı, “2017 yılında 5490 sayılı nüfus hizmetlerindeki yasa değişikliği ile 3 Kasım 2017 tarihinde 30.299 sayılı resmi gazetede bu kanun maddesinin yayınlanması neticesinde il ve ilçe müftüleri artık belediye başkanları, muhtarlar ve belediye başkanının yetki vermiş olduğu evlendirme memurları ve nüfus müdürlerimize artık il ve ilçe müftülerimiz de eklendi. Biz de o tarihten itibaren görev yaptığımız yerlerde vatandaşlarımızın kurumumuza taleplerini alıyoruz. Gerekli belgeleri tamamlamalarını istiyoruz, bu belgeler tamamlandıktan sonra onların istedikleri gün ve saatte bizim de programımıza uygunsa bu kardeşlerimizin nikah akdini gerçekleştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.
Müftü Harmancı, şunları kaydetti:
“Diğer saydığım unvanlardaki nikah akdini gerçekleştirenlerden farklı olarak biz nikah kıyarken vatandaşımızın talebi çerçevesinde şöyle bir uygulama yapıyoruz:
Bizim kadimden bu yana uygulana gelen hoca nikahı ya da dini nikah zaten toplumda şöyle bir gelenek, alışılmışlık var resmi nikah kıydırır bizim insanımız bir de dua mahiyetinde dini nikah dediğimiz hoca marifetiyle dini nikahı da ilaveten kıydırır. Tabi İslam hukuku açısından aslında aslolan icapta kabuldür. Burada resmi nikah yıkıldığı zaman aleniyette var. Çünkü milletin huzurunda bu akdi gerçekleştiriyorsunuz. Bu işin dinisi resmisi değil akit gerçekleşmiş oluyor. Ama bizim insanlarımız –aslında güzel bir gelenek- ‘dostlarımızı bizi sevenlerimizi toplayalım bir de dua edelim’ derler. Bir hocayı çağırırlar ve dua etmek suretiyle ikinci bir nikah akdini gerçekleştirmiş olurlar.
Bu şekilde talepler geliyor. Biz resmi nikahı kıydıktan sonra aynı anda mehir dediğimiz -İslam hukukunda olan bir uygulama- onu da sormak suretiyle aynı anda dini nikah akdini de orada gerçekleştirmiş oluyoruz.
Genel itibariyle biz Artvin’de Halitpaşa Cami’nin altındaki Diyanet Gençlik Okuma Salonu’nda nikah akitlerini gerçekleştiriyoruz. Çok kalabalık değilse de Müftülük binamızda gerçekleştiriyoruz. Eğer kalabalık ortamda buna uygunsa müsaitse ‘Aile ile ilgili İslam da aile nedir? Ne değildir? Sevgili Peygamberimizden tevarüs eden örnekler nedir?’ onları oradaki katılımcılar ile paylaşıyoruz. En nihayetinde de bir dua ile nikah akdini gerçekleştirmiş oluyoruz.
Farklı olarak hem sohbet ediyoruz. Hem resmi ve dini nikaha da talep olursa kıyıyoruz. Akabinde de dua yapıyoruz. Başkanlığımız yayınlarından kendilerine Kuran-ı Kerim, İslama Giriş temel İslami bilgilerin içerisinde olduğu bir kitabı kendilerine hediye ediyoruz.”
“Aile müessesesi çok önemli bir müessese”
Aile cüzdanının bedeli hakkında bilgi veren Müftü Harmancı şunları söyledi:
“2024 yılında bana verilen resmi bilgi çerçevesinde bir aile cüzdanının bedeli 705 TL, biz buna ilaveten birkaç yüz TL daha ekleyerek nikah akdinde gerçekleştirdiğimizde kullanılan kırtasiye masraflarını da karşılamak adına böyle de bir ilave ücret tamamen vatandaşımızın gönüllülük esasına dayanarak onlardan istiyoruz. Benim bu ücreti verme şansım yok derse sadece bizim de bedel ödeyerek değerli kağıt olarak nitelendirdiğimiz aile cüzdanımızın bedelini almak suretiyle vatandaşlarımızın bu taleplerini yerine getirmiş oluyoruz. Son kale diye nitelendirdiğimiz bu kutsal müessese son zamanlarda çok ciddi oyunlar oynanan bir müessese haline geldi. İnsanları cinsiyet eşitliğine davet eden farklı akımlar türemeye başladı. Yaratılışta bir kadın erkekten yarattığını rabbim ayeti kelimesinde buyuruyor. Aile yuvasını ayakta tutmak ve bu kutsal yuvayı canlı tutmak adına mücadele etmek gerekiyor. Biz bunları vatandaşlarımıza yapmış olduğumuz nikahlarda, camilerimizde, sohbetlerimizde anlatmaya çalışıyoruz. Bu konuda da insanlarımızın daha dikkatli, kucaklayıcı, kuşatıcı, toleranslı, eşlerin birbirine karşı karşılıklı sevgi, saygı muhabbet içerisinde olması gerektiğini bir hatırlatmak gerekir.”
“İyi günde, kötü günde hastalıkta, sağlıkta…”
Harmancı, “Elbette iki farklı insan bir araya geliyor. İki farklı kültürden, yetişme tarzından, karakterden ve yeni bir oluşum gerçekleştiriyorsunuz. İnsanlar birbirlerine tahammül etmeyi birbirine saygı göstermeyi, birbirlerini sevmeyi burada öğreniyorlar. Ama artık boşanmalarda çoğaldı maalesef, insanlar sabır noktasında biraz daha zayıfladı o yüzden tahammüllü olmak, sabırlık olmak meselelere, zorluklara hep beraber göğüs germek gerekir diye düşünüyorum.” dedi.
Ayşe ÖZDER