Dalahet Festivali Kültür Turizm Yardımlaşma Derneği Başkanı Hafız Eyüp Uygur, şenliklerin Türkiye genelinde boğa güreşlerinin başlangıç noktası olduğunu vurguladı. Uygur, “Dalahet'te böyle birlik, beraberlik, dayanışma ve hoşgörü içerisinde nice 117’ler yapmayı umut ediyoruz” dedi.

"Birlik Beraberlik İçerisinde Nice 117'ler"

Başkan Uygur, şunları söyledi: "Bu yıl 118’incisini yapıyoruz. Birinci gününü bitirdik, nasip olursa yarın ikinci gününü yapacağız. Bugün üç kategoride boğa güreşleri düzenledik. Yarın gece konserimiz var, ardından dört kategoride boğa güreşlerini yapıp müzik eğlenceyle festivali tamamlayacağız. Türkiye genelinde boğa güreşlerinin başlangıç noktası Dalahet'tir. Çok eski zamanlarda atalarımız bunu şenlik olarak yapıyordu, biz şimdi festival haline dönüştürdük."

"Dalahet Bir Tarih, Bir Değer"

Uygur, Dalahet’in tarihine de değindi: "Dalahet bir tarih, bir değer. 1906’da kayıtlara geçmiş ama öncesi de var. O zamanlar hayvan gücüyle tarım yapıldığı için haziran ayında hayvanları barıştırmak amaçlı dağa çıkarlarmış, köylülerimiz bunu şenlik haline getirmişler. Zamanla bu şenlikler boğa güreşleri ve karakucak güreşleriyle zenginleştirilmiş ve devam ettirilmiş. Yönetimler değişse de Dalahet şenliklerinden taviz verilmemiş, hep en güzelini yapmaya çalışmışlar."

KOSGEB Destekleri Bilgilendirme Programı Yapıldı KOSGEB Destekleri Bilgilendirme Programı Yapıldı

117 Yıllık Bir Gelenek"Doğa Harikası Bir Yer"

Uygur, Dalahet'in doğal güzelliklerine de dikkat çekti: "Artvin’de merkeze bağlı köylerle beraber bu şenlikleri yaparlarmış. Eskiden her şey hayvan gücüyle yapılırken, şimdi teknoloji sayesinde araçlarla gerçekleşiyor. Ancak burası bir doğa harikası, bir gelen burayı bir daha bırakmıyor zaten. Bu festivali gerçekleştirmemizde emeği geçen muhtarlarımız, dernek başkanlarımız, komşularımız, arkadaşlarımız, köylülerimiz ve devlet kurumlarına teşekkür ediyorum."

Editör: ALİ ERAY ÇELİK