Bu durum, Artvinlilerin havaalanına gitmek için iki ulaşım aracı kullanmalarına veya yüksek ücretlerle Trabzon Havaalanı'na gitmelerine neden oluyor.

14 Mayıs 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla hizmete açılan Rize Artvin Havalimanı, deniz dolgusu üzerine yapılan dünyada 5., Türkiye’de ise 2. havalimanı olma özelliğine sahip. Ancak bu prestijli projede sefer sayılarının yetersizliği nedeniyle beklenen hizmet verilemiyor.

5 Yıldır Pistlerde El Ele 5 Yıldır Pistlerde El Ele

Rize Artvin Havalimanı’ndan İstanbul’a olan direkt sefer sayısı 6-7'ye düşürülürken, Trabzon Havaalanı'ndan İstanbul’a olan sefer sayısı 20’ye çıkarıldı. Rize Artvin Havalimanı’ndan saat 19.00’dan sonra İstanbul Havalimanı’na sadece tek bir sefer varken, Sabiha Gökçen’e ise sefer bulunmuyor. Buna karşın, Trabzon’dan neredeyse her saat başı İstanbul’a sefer düzenleniyor ve 19.00’dan sabah saatlerine kadar 10 sefer yapılıyor.

Rize ve Artvin’in yolcu kapasitesi göz önüne alındığında, Rize Artvin Havalimanı’ndan İstanbul’a en az 5 sefer daha, Ankara’ya ise 1 sefer daha eklenmesi gerektiği belirtiliyor. Ayrıca, İzmir ve Antalya’ya haftada 2, Adana, Bursa, Kocaeli ve Diyarbakır illerine ise haftada 1 sefer düzenlenmesi gerektiği vurgulanıyor. Bu eksiklikler nedeniyle, Rize Artvin Havalimanı’nda aylık yaklaşık 70 bin, yıllık ise 1 milyona yakın yolcu Trabzon Havalimanı'nı kullanmak zorunda kalıyor.

Bu 1 milyon yolcunun bir kısmı HAVAŞ ile Trabzon’a taşınırken, diğer kısmı ise özel araçlar ve dolmuş minibüslerle Trabzon’a gitmek zorunda kalıyor. Günümüzde Rize Artvin Havalimanı’nın yıllık en az 2 milyon yolcuya hizmet vermesi gerekirken, sefer sayılarının yetersizliği nedeniyle bu sayı yıllık 1 milyona düşüyor.

Editör: ALİ ERAY ÇELİK