Yusufeli Belediyesi yaptığı açıklamada, özellikle binaların vergilendirilmesi, mükellefiyet durumları ve bildirim yükümlülükleri hakkında bilgilere yer verildi.

Nesli Tehlike Altındaki Vaşak Görüntülendi Nesli Tehlike Altındaki Vaşak Görüntülendi

Emlak Vergisi Kanunu'na Göre Mükellefiyet: 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'na göre, Türkiye sınırları içindeki binalar bina vergisine tabidir. Vergiyi ödeyen kişiler, binanın malikleri veya varsa intifa hakkı sahipleridir. Paylı mülkiyet durumunda, mükellefiyet malikler arasında hisse oranında paylaşılmaktadır. Elbirliği mülkiyetinde ise malikler, vergi borçlarından müteselsilen sorumludur.

Yapılan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi; “Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.

Aynı Kanun'un 8. Maddesinde; Cumhurbaşkanı, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırlan içinde brüt 200 m2' yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir.

Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kişim hakkında da uygulanır. Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.

Yeni inşa edilen bina veya binaların vergisi, arsasının (veya arsa payının) vergisinden az olamaz. Bu hüküm binaların inşalarının sona erdiği yılı takip eden bütçe yılından itibaren dört yıl uygulanır.

Bildirim verme ve süresi başlıklı 23. Maddesinde;

Bu Kanunun 33' üncü maddesinde (8 numaralı fıkra hariç) yazılı vergi değerini tadil eden nedenlerin bulunması halinde (geçici ve daimi muafiyetten faydalanılması hali dahil) emlak vergisi bildirimi verilmesi zorunludur. Devlete ait arazi için bildirim verilmez.Bildirimler; Yeni inşa edilen binalar için, inşaatın sona erdiği veya inşaatın sona ermesinden evvel kısmen kullanılmaya başlanmış ise her kısmın kullanılmasına başlandığı bütçe yılı içerisinde, Bu Kanunun 33 üncü maddesinde (8 numaralı fıkra hariç) yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde, değişikliğin vuku bulduğu bütçe yılı içerisinde, Emlakin bulunduğu yerdeki ilgili belediyeye verilir. Yukarıdaki fıkralarda yazılı haller bütçe yılının son üç ayı içinde vuku bulduğu takdirde bildirim, olayın vuku bulduğu tarihten itibaren üç ay içinde verilir. Elbirliği mülkiyetinde mükellefler müşterek imzalı bir bildirim verebilecekleri gibi, münferiden de bildirim verebilirler.

Paylı mülkiyet halinde ise bildirim münferiden verilir.

Elbirliği mülkiyetinde münferiden bildirim verildiği takdirde, gayrimenkule ait vergi değeri üzerinden hissedarların adedine göre ayrı ayrı tarih ve tahakkuk yapılır.

Bildirimlerin şekli ve kapsamı Maliye Bakanlığınca belirlenir.

Tapu devri yapılmayan konut ve işyerlerinden emlak vergisi alınıp alınamayacağı konusunda müfettişlik makamına görüş sorulmuş olup, tapu devri yapılmayan söz konusu konut ve işyerlerinin emlak vergisi alınması gerektiği de, konut ve işyerleri için bildirimde bulunmayan mükellefler hakkında resen cezalı olarak bina vergisi tahakkuku yapılması gerektiği bildirilmiştir.”

Editör: AYŞE ÖZDER