Artvin'de, bu yıl 36’ncısı düzenlenen "Ahilik Haftası" etkinlikleri kapsamında tören düzenlendi.
Törende yılın ahisi Mehmet Nuri Gümrükçü şet kuşanırken, yılın kalfası Rümeysa Edanur Avcı ve yılın çırağı Göktürk Portakal’a plaket takdim edildi.
Milli İrade Meydanı'nda düzenlenen tören Ticaret İl Müdürü Bilal Taş, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Kurt, Artvin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şeref Öngüner'in Atatürk Anıtı'na çelenk sunması ile başladı.
Töreden konuşan Artvin Vali Vekili Berker Çırak, “Ahiliğin bilginin hikmetle, ticaretin ahlak ile buluştuğu ahilik kurumu büyük davamızın kıtası Anadolu da birliğin, beraberliğin, kardeşliğin temelini önemli bir yapıdır. Ahilik bir meslek örgütü olmasının yanında sahip olduğu vizyon ve ilkeleriyle yüzyıllar boyunca nice erdemli nesiller yetişmesine katkı sunan manevi bir terbiye ocağıdır.” dedi.
Ahilerin ticarette doğruluk dürüstlük ve dayanışma gibi ahlaki değerleri esas aldığını ifade eden Çırak, “Günümüz sosyal ve iktisadi hayatına yön veren kavramları yaklaşık 8 asır önce hayata geçirmişlerdir. Böylesine köklü bir camiaya ve geleneğe ve kültüre sahip bir milletin mensubu olmaktan ne kadar iftihar etsek azdır. Ahiliğin kardeşliğe, cömertliğe akla ve ahlaka dayanan felsefesi bugünün güçlü Türkiye’ye giden yolda bizlere kılavuzluk etmektedir.” diye konuştu.
“Ahiler, ticaretin vizyonu belirleyen etken olmuşlardır”
Günümüze kadar sürdürülen ahilik geleneğinin önemi hakkında konuşma yapan Ticaret İl Müdürü Bilal Taş, ahiliğin tarihsel süreç içerisinde birleştirici bir sosyal kurum vazifesi gördüğüne değinerek, “Sosyo-ekonomik ve tarihi bir kurum olan Ahilik teşkilatı Türk-İslam kültür ve medeniyetinin oluşturulmasında ve bilahare Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda ve büyümesinde önemli rol oynamıştır. Ahiler, devlet düzeni içinde bu gibi teşekküller arasında kontrol mekanizmasını kurarken, tüketiciyi de koruyan bir takım önlemler almışlardır. Ahilerin müşteri ilişkilerine son derece önem verdiklerini gösteren "müşteri velinimetimizdir" sözü güncelliğini koruyarak günümüz ticaretinde de vizyonu belirleyen etken olmuştur.” ifadelerini kullandı.
“Ahilik sistemini yaşamak ve yaşatmak için hepimize görev düşmektedir”
Ahilik ahlâkıyla yetişmiş Osmanlı esnaf ve sanatkarında doğruluğun esas olduğunu kaydeden Taş, şunları söyledi: “Hileli satışa kesinlikle müsaade edilmemiştir. Yabancı bir kumaş tacirinin Osmanlı ülkesine gelerek bir kumaş imalathanesinin mallarını beğenip hepsini almak istedikten sonra, mal sahibinin kumaş toplarını denklerken bir top kumaşı ayırdığını görüp bu hareketinin sebebini sorması üzerine, Osmanlı esnafı "Onu sana veremem, kusurludur" cevabını verince; Yabancı tacirin "Ziyanı yok, önemli değil" demesine rağmen Osmanlı esnafının o kumaş topunu vermemekte direterek: "Benim malımın kusurlu olduğunu söyledim, biliyorsunuz. Fakat siz onu kendi memleketinizde satarken, alıcılarınız orada benim bunları size söylemiş olduğumu bilmeyeceklerdir. Böylece de müşterilerinize kusurlu mal satmış olacağım. Neticede Osmanlı'nın gururu şeref ve haysiyeti rencide olacak, bizi de hilekar sanacaklardır. Onun için bu sakat topu asla size veremem" diyerek kumaşı vermemiştir. En büyük sermayemiz olan birlik ve beraberliğimizin daha da güçlenmesi, çıraklık, kalfalık, ustalık merhalelerinden geçen sanatkarlarımızın Ahilik İlkeleri doğrultusunda yetiştirilmesi, asırları aşan birikimlerden oluşan iş ahlakının benliğimizde oluşması, ülkemizin geleceği açısından da büyük önem arz etmektedir. Bugün büyük ve güçlü bir devlet olma yolunda ilerlerken medeniyete ışık tutmuş, insan odaklı Ahilik sistemini yaşamak ve yaşatmak için hepimize görev düşmektedir. Milletimizin ve insanlığın karşı karşıya kaldığı günümüz meseleleri için başlıca çözüm yollarından biri olan Ahilik değerlerinin; ülkemiz ve dünyada daha fazla tanınmasını sağlamak için azimle çalışmamız gerektiği açıktır. Ahilik Kutlama Komitemizce seçilen ilimizin Ahisi, kalfası ve çırağı ile geçmiş yıllarda seçilen ahilerimiz Ahi Evran-ı Veli'nin temsilcisi ve Ahilik mirasının taşıyıcılarıdır. Bu bağlamda şehrimizin birlik ve beraberlik atmosferini güçlendirmede, iktisadi hayatın Ahilik prensipleriyle devam etmesinde Ahilerimize çok önemli görevler düşmektedir. Bu onurlu görevi başarıyla yerine getireceklerine gönülden inanıyorum.”
“Türk tarihinde ahilik adeta bir rönesanstır”
Türk kültüründe ahiliğin rönesans olduğuna değinen Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şeref Öngüner, “Ahilik kültürü 13. yüzyılda Ahi Evran’ın orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden esnaf ve sanatkarlarımızı bir araya toplayarak günümüze kadar uzanan kültür oluşumudur. ahi sözcüğü eli açık anlamına gelmektedir. Alışveriş yaptığımız bakkalımız, soframızda yediğimiz ekmeği üreten fırıncımız, su damlatan musluğu tamir eden ustamız, berberimiz, pastacımız, el emeğini göz nuruna döken zanaatkarlarımız ahilik kültürümüzün mihenk taşlarıdır. Türk tarihinde ahilik adeta bir rönesanstır. Ahilik dil, din, ırk ve cinsiyet farkı gözetmez, herkese eşit bir anlayışın simgesidir. Ahilik zengin fakir ayrımı yapmaz. Çalışmak ve üretmek alın teriyle kazanmak ahilikte bir ahlak kuralıdır. Bizler esnaf teşkilatımızın temsilcileri olarak ahilik kültürünü en iyi şekilde temsil etmek ve bizden sonraki nesillere ahilik kültürümüzü aktarmak için özen ve gayretle çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından il müftüsü Mesut Harmancı’nın ahilik duasını yapması ve katılımcılara kavurma ve pilav ikramı ile tören sona erdi.
Törene Artvin Belediye Başkan Vekili Gülşen Kurul, Cumhuriyet Başsavcısı Yunus Emre Büyükyurt, AÇÜ Rektör vekili Atakan Öztürk, İl Milli Eğitim Müdürü Fahri Acar, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Seçkin Kurt, Gençlik ve Spor İl Müdürü Mustafa Demirkıran, Tarım ve Orman İl Müdürü Neşat Ulutaş, siyasi parti temsilcileri, ilçelerdeki Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanları ve vatandaşlar katıldı.
Hikmet BAŞAR