ARTVİN

Yerel Ekonomiye Büyük Katkı

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) yeni açtığı Bitki İşleme ve Ürün Geliştirme Tesisi ile Artvin'de yetişen aromatik bitki türlerinin değerlendirilmesini ve ürün haline getirilmesini hedefliyor.

Abone Ol

AÇÜ'de Bitki İşleme ve Ürün Geliştirme Tesisi ile yaban hayatı müzesi açıldı. Tesisin açılış programında konuşan AÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, bu tesisin yerel ekonomiyi güçlendireceğini ve Türkiye'nin ilaç ham maddesi üretiminde dışa bağımlılığını azaltacağını belirtti. 
AÇÜ’nün, bölgesel kalkınma ve misyon farklılaşması kapsamında bulunan bir üniversite olduğunu vurgulayan Rektör Bilgin, üniversitenin Türkiye'de Tıbbi ve Aromatik Bitkiler alanında ihtisas Üniversitesi seçilen ilk ve tek Üniversite olduğunu hatırlattı. 
Tesisin tek seferde 500 kilo bitkiyi işleme kapasitesine sahip olduğunu kaydeden Bilgin, gerektiğinde bu kapasitenin 1 tona kadar çıkarılma imkanının bulunmakta olduğunu aktardı. 


Konu hakkında bilgi veren Bilgin, “Bitki işleme tesisimiz, kombine bir şekilde çalışan ve birbirini koordine eden Distilasyon Ünitesi, Ekstraksiyon Ünitesi, Evaporasyon Ünitesi ve Sprey Kurutucu Ünitesi ile donatılmıştır. Ayrıca, bitkisel materyalin işlenmesi sırasında sarf ve ortam düzenleyici olarak kullanılan Saf Su Arıtma Cihazı ve diğer yapısal destek elemanları (vinçler, klimalar vb.) da tesisin bünyesinde bulunmaktadır.” dedi.
Tesisin Üniversite ve tüm Artvin halkı için hayırlı olmasını dileyen Bilgin, Artvinli vatandaşların, yetiştirdikleri bitkileri burada işleyerek ekonomik kazanç elde edebileceklerini aktardı.
Ayrıca, bölge halkına verilecek seminer ve eğitimlerle üretim yapma sertifikaları sağlanarak, üretilen bitkilerin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüleceğini kaydeden Bilgin, bu tesisin Artvin ve bölge halkı için büyük katkılar sağlayacağını vurguladı.