HOPA

YEDAM'dan Bağımlılıkla İlgili Önemli Açıklamalar

Bağımlı bireyler ve yakınları için ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sağlayan Hopa Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM), bağımlılıkla ilgili detaylı bilgilendirme yaptı.

Abone Ol

Merkez, sigara, alkol, madde, kumar ve internet bağımlılıkları ile ilgili sorunlar yaşayan bireylere rehberlik etmeyi amaçlıyor. Bağımlılığın tedavisinde uzman psikologların görev aldığı YEDAM, bireylerin yeniden hayata kazandırılması için psikolojik ve sosyal destek hizmetleri sunuyor.

Ayrıca bağımlı bireylerin ailelerine ve yakınlarına da destek vererek, bozulan yaşam düzenlerinin yeniden inşa edilmesine yardımcı oluyor. Bağımlılıkla ilgili sorunları olan kişiler ya da aileleri, 115 numaralı Yeşilay Danışmanlık Merkezi Danışma Hattı'ndan destek alabiliyor.

Hopa Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) Psikoloğu Enes İsmet Mercan, yaptığı açıklamada bağımlılığın tanımı ve tedavi süreci hakkında detaylı bilgiler verdi.

Bağımlılık aniden gelişen bir hastalık değildir. Belirli bir süreç ve döngü içerisinde ilerler ve genellikle birey, bağımlı olduğunun farkına vardığında, bağımlılık durumu ilerlemiş olur. Ancak erken fark edilmesi halinde tedavi başarısı daha yüksek olabilir.

Bağımlılığın tanısında belirli kriterler bulunmaktadır. Son bir yıl içinde;

Madde veya alkol kullanım sıklığı,

Kullanım kesildiğinde uykusuzluk, terleme, sinirlilik, huzursuzluk, titreme gibi belirtilerin yaşanması,

Kullanım nedeniyle sosyal etkinliklerden, aile ilişkilerinden uzaklaşma,

Fiziksel veya ruhsal sağlığın olumsuz etkilenmesi,

Kullanım nedeniyle okul ya da iş hayatında sorunlar yaşanması,

Gündüz saatlerinde bile madde kullanma ihtiyacı duyulması gibi ölçütler baz alınır.

Bu kriterlerden en az üç tanesi karşılanıyorsa, bağımlılık gelişmiş sayılır.

Bağımlılıkla ilgili en yaygın yanlış inançlardan biri, bu durumun yalnızca irade meselesi olduğudur. Ancak gerçekte, bağımlılık bir beyin hastalığıdır ve kişinin kontrol mekanizmalarını etkileyerek maddeyi ya da alkolü kullanmaya devam etmesine neden olur.

Bağımlılık, şeker hastalığı gibi tamamen iyileşmez ancak kontrol altına alınabilir. Tedavi süreci uzun ve sabır gerektiren bir yoldur. Kışın tedaviye istekliliği ve ailesinin desteği tedavi başarısını etkileyen en önemli faktörler arasında yer almaktadır.

Bağımlılık türleri ve etkilerinden bahseden Mercan, şu noktalara değindi:

"Alkol Bağımlılığı, Beyinde ve nörokimyada değişikliklere neden olan, kişinin kontrol mekanizmasını etkileyen bir hastalıktır.

Madde Bağımlılığı, Kişinin zarar gördüğü hâlde maddeyi kullanmaya devam etmesi ve yoksunluk belirtileri yaşaması durumudur.

Kumar Bağımlılığı, Beynin üdül mekanizmasını tetikleyerek kontrolsüz bir oyun oynama ihtiyacına neden olur.

Tütün Bağımlılığı, Sigara, nargile ve diğer tütün ürünleri psikolojik ve fiziksel bağımlılık yaratır.

İnternet Bağımlılığı, Kişinin internet kullanımını kontrol edememesi ve gündelik hayatını olumsuz etkilemesi durumudur."

YEDAM yetkilileri, bağımlılıkla ilgili sorunları olan herkesi destek almaya davet ediyor. 115 numaralı Yeşilay Danışmanlık Merkezi Danışma Hattı, bağımlı bireylere ve ailelerine rehberlik etmek için her zaman hazır.