Sağlık Bilimleri Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim tarafından organize edilen Sağlık Eğitimi Öğrenci Materyalleri Sergisi-2 Programı, Üniversitenin Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yakın zamanda vatanı uğruna hayatlarını kaybeden şehitler bir kez daha saygı özlem ve minnetle anıldı.

Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Eğitimi ve Öğretimi Ders Sorumlusu Dr. Öğr.Üyesi Selma Durmuş Sarıkahya açılış konuşmasını yaptı.

Tarihi Doğru Öğrenmenin Önemini Vurguladı Tarihi Doğru Öğrenmenin Önemini Vurguladı

Yaptıkları Materyalleri Sergilediler  (5)

Sarıkahya, burada yaptığı konuşmasında "Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutladığımız bu güzel ve anlamlı günlerde umutlarımızı, hayallerimizi korumaya ve gelecek nesillere aktarmaya ve çalışmaya devam ediyoruz. Bu vesileyle Hemşirelik son sınıf öğrencilerimizin sağlığı korumak ve geliştirmek için uygulama yerlerinde kullandıkları, bilgi, becerileri ve emekleriyle oluşturup bu gün burada sergiledikleri tüm materyalleri sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum." dedi.

Hastalıkların önlenebilmesi ve toplumun sağlık düzeyinin yükseltilebilmesi ve geliştirilebilmesi için sağlık eğitiminin vazgeçilmez bir bileşen olduğunu bildiklerini ifade eden Sarıkahya, "Sağlık eğitimi Bireylere sağlıklı yaşama kurallarını öğretmek bu doğrultuda da alışkanlıklar oluşturmak;
Sağlık sorunlarını çözebilir, sağlık hizmetlerine katılabilir ve sağlık haklarını savunabilir davranışlar kazandırma süreci..
Biz Sağlık eğitimi ile insanlara sağlıkla ilgili bilmediklerini öğretmeyi amaçlamıyoruz, insanların sağlıkla ilgili davranışlarında değişiklik yapmayı, iyi uygulamalara alıştırmayı amaçlıyoruz. Bu nedenle bizler sağlık eğitimini tanımlarken bireylere ve topluma sağlıklı yaşama sanatını öğretme süreci olarak tanımlıyoruz. Bu bir eğitimin ötesinde, sağlığı korumaya ve geliştirmeye yönelik bir disiplin. ailede, okulda, işyerinde, toplumda ve sağlık hizmetleri kapsamında verilen her türlü resmi ve resmi olmayan yerde yani insan yaşamının, insan etkileşiminin olduğu her yerde sağlık eğitimi var. Bireylerin ve toplumun sağlıklı yaşama potansiyelinin geliştirilmesi için doğumdan ölüme kadar insanların tüm gelişim dönemlerine uyum sağlamaları ve değişim göstermelerine yardım eden bir süreçtir." dedi.

Yaptıkları Materyalleri Sergilediler  (8)

"Hastaların en iyi öğretmenleri hemşirelerdir"

Hemşirelik mesleğinin mesleki sorumluluklarından birinin de eğitim- öğretim olduğunu belirten Sarıkahya, "Hastaların en iyi öğretmenleri hemşirelerdir. Hemşireler sadece sağlıklı bireylere öğretim yapmaz, bireylerin hastalıklarıyla uyumlu bir yaşam sürdürmeleri için eğitimler gerçekleştirir. Bu Hedefe ulaşmak için öğretmek istediğimiz konuyu daha iyi öğretecek materyallere ve kolaylaştırıcılara ihtiyaç duyuyoruz. Eğitim sırasında eğiticiye yardımcı olması ve eğitimin etkili, kalıcı ve açık olabilmesi, amacıyla birçok yöntem ve teknik kullanıyoruz. Amacımız sağlık eğitimi alan tüm katılımcıların 5 duyusuna hitap etmek, etkin katılımı sağlamak, bunun içinde öğrenme gereksinimlerine uygun, bireysel ihtiyaçlarına cevap veren, ilgi çekici aynı zamanda temin edilebilecek ekonomik araçlar kullanmayı hedefliyoruz." ifadelerine yer verdi.

Eğitimi canlı ve açık hale getiren, monotonluktan kurtaran, unutmayı azaltan ve geciktiren bu materyalleri hazırlarken birçok öğretim ilkelerini bu dersle öğrencilerin  öğrendiğini kaydeden Sarıkahya, şunları söyledi:

"Kullandıkları her bir çizginin, şeklin, dokunun, rengin alanın bir amacı bir anlamı var. Öğrencilerimiz teorikte edindikleri bilgi ve teknikleri uygulamalarında yaparak yaşayarak öğreniyorlar. Tüm bu süreçte işbirliğinde bulunduğumuz okullarımız, il sağlık müdürlüğümüz ve bağlı bulunan birimlerinde bu eğitimleri gerçekleştiriyoruz. Kurumlarımızın saygıdeğer yöneticilerine, okul müdürlerimize öğretmenlerimize bize uygulama alanları oluşturmalarında gösterdikleri destek ve işbirlikleri için sonsuz teşekkür ediyorum. Bizlerin de sağlıkla ilgili tüm eğitimlerde istenilen her an destek olmaya hazır olduğumuzu bilmelerini istiyorum."

Hemşirelik 4. Sınıf öğrencilerinin sağlık eğitimi uygulamalarının yer aldığı video gösterimi ile devam eden programda sergide dereceye giren gruplara takdir ve teşekkürleri sunuldu. Ödül merasimi gerçekleşti.

Yaptıkları Materyalleri Sergilediler  (9)

Sağlık Eğitimi Öğrenci Materyalleri Sergisinde en çok oyu alarak birincilik kazanan ekibe Üniversite Dekanı Melahat Özcan, ikincilik kazanan ekibe İl Sağlık Müdürü Gürol Köroğlu, üçüncülük ödülünü alan ekibe İl Milli Eğitim Müdürü Fahri Acar teşekkür takdiminde bulundu.

Sergide yer alan diğer öğrencilere sergi katılım belgeleri program bitiminde verildi.

Fotoğraf çekiminin yapılması ile program sona erdi.

Programa; Artvin Çoruh Üniversitesi Dekanı Melahat Özcan, İl Sağlık Müdürü Gürol Köroğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Fahri Acar, Artvin Devlet Hastanesi Başhekimi Volkan Soysal, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katılım sağladı.

Ayşe ÖZDER

Yaptıkları Materyalleri Sergilediler  (2)

Editör: AYŞE ÖZDER