"Kış lastiği taktırmayı ihmal etmeyin” "Kış lastiği taktırmayı ihmal etmeyin”

Ayşe ÖZDER

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüm Türkiye genelinde ikinci bir emre kadar veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri ve teknisyenlerin izinlerini iptal etti. Tarım ve Orman Bakanlığı “Yürütülen çalışmalar neticesinde, SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vaka tespit edilmiştir” açıklamasında bulunmuştu. Veteriner Hekim Can Berk Düzün hayvanlarda görülen şap virüsünün ne olduğu ve belirtilerinin ne olduğuna dair açıklamalarda bulundu.

Şap hastalığının çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyon olduğunu belirten Düzün, “Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, 400 metre mesafede bulaşabilir. Çok hızlı bir şekilde sürüye, ahırın içinde bulaşan bir hastalıktır. 6 aydan küçük olan buzağılarda ölümcül olduğunu söyleyebiliriz. Hassas hayvan topluluklarında yüzde 100’e ulaşabilmektedir. Bu nedenle çok ciddi bir ekonomik kayıptır” dedi.

Sığırlarda ateş, iştahsızlık, depresyon be süt veriminde azalmanın ilk klinik bulgular olduğuna dikkat çeken Veteriner Hekim Can Berk Düzün, “24 saat içerisinde salya akışı başlar ve fil-dişetinde kesecikler şekillenir. Keseciklere interdigital bölgede, koroner bölgede, meme derisinde ve ağız ve burun muzokasında rastlanabilir. Keseciklerin yırtılması ile geniş ülseratif yaralar şekillenebilir. Dildeki yaraların genellikle birkaç günde iyileşmesine karşın ayaklardaki ve nazal bölgedeki lezyonlar çoğunlukla ikinci bakteriyel enfeksiyonlara maruz kalırlar. Bunun sonucunda tırnak düşebilir.

Koyun ve keçilerde hastalık daha hafif seyirlidir. Hastalık koyunlarda genellikle topallık ile karakterizedir ve topallık süreklilik gösterir. Ağızdaki lezyonlar sığırlardaki lezyonlardan daha küçük ve daha kısa sürelidir” ifadelerini kullanarak virüsün çevre şartlarına oldukça dayanıklı olduğunu yapağında 24 gün, sığır derisinde 4 hafta, samanda 15 hafta, kepekte 20 hafta, toprakta 4 hafta ve kuru ot ve danede 5 ay süreyle bulaşma yeteneğini koruyabildiğine dikkat çekti.

Veteriner Hekim Can Berk Düzün şap hastalığının önüne sadece aşılamalarla geçilebildiğini ifade ederek açıklamalarını sonlandırdı.

Editör: Haber Masası