ARTVİN

Üniversite tercih döneminde nelere dikkat edilmeli

Artvin Gelişim Yolu Akademi üniversite tercih döneminde tercih yapacakların hangi hususlara dikkat etmesi gerektiğini açıkladı

Abone Ol

20 Temmuz Perşembe günü açıklana YKS sonuçları sonrası sınava girenler 8 Ağustos Salı gününe kadar üniversite tercihlerini yapması gerekiyor. Artvin Gelişim Yolu Akademi, üniversite tercihinde bulunacakların ne hususta dikkat etmeleri konusunda açıklama yaptı.

Artvin Gelişim Yolu Akademi 10 maddelik açıklaması şu şekilde;

ÖNCE BÖLÜMÜNÜ SEÇ

Kendini tanımalısın! Güçlü ve zayıf yönlerini öğren. Neleri seviyorsun, neleri sevmiyorsun, hangi işleri en iyi yapabilirsin? Hayattaki tutkun nedir? Günlük hayatının ortalama üçte birini hangi işte geçirebilirsin? Seçmeyi düşündüğün bölümü araştır. İnternet, youtube vs. Ders içeriklerine mutlaka bak. O bölümden mezunların nerede ne tür işler yaptığını öğren.

ÜNİVESİTELERİ SEÇ

Üniversiteleri araştır, üniversiteleri gez, öğrencilerine sor (kısa bir metin hazırlayıp sosyal medyadan ilgili üniden birçok kişiye gönder) Seçtiğin bölümle alakalı imkânları nasıl? ÇAP, Yandal, Erasmus vb. Öğretim üyesi yeterli mi? Derslik ve laboratuvarları yeterli mi? Sosyal Yaşantı ve kampüs imkânları nasıl? Yurtdışı hedefin varsa akredite bölümlere öncelik verilecektir.

ŞEHİR SEÇ

Tercih edilen bölümün o şehir bölgedeki faaliyet alanı, sektör genişliği, iş-staj alanlarının çokluğunu araştır. O şehrin kişisel gelişimine katkısını düşün. Seçtiğin şehirde/ilçede 2 veya 4 yılını geçirebilir misin? Şehir dışında bir üniversite eğitimi masrafının (devlet üniversiteleri dahi olsa) şehir içinde bir vakıf üniversitesinde okuma masraflarına eşit ve hatta daha yüksek olabileceğini düşün.

YAZACAĞIN PROGRAMLARI BELİRLE

Kendince bir liste oluştur. Genel olarak sıralamanın %30 üzerinden %50-70 altından olacak şekilde. Daha üstü ve altı da olabilir elbet. Yüksek ihtimalli bir liste için nerede bitirdiğin oldukça önemli! Araştırmalara devam ederek son kararı verene kadar bu listeden elemeler yap.

YAZACAĞIN ÜNİVERSİTELERİ BELİRLE

Yazabileceğin üniversiteler neler? Fakülte konumlarına mutlaka bakın. Merkez kampüste zannedip kendinizi bir kasabada bulabilirsiniz. Araştırmalara devam ederek son kararı verene kadar bu listeden ekleme yap.

ÜNİVERSİTELERİ İYİCE ARAŞTIR

Üniversitelerin web sitelerini, sosyal medya hesaplarını, sözlükler, forumlar, itiraf sayfaları, öğrenci yorumlarını incele. Üniversitelerle alakalı birçok bilgiye dijital ortamlardan ulaşmak mümkün. Ancak kötü yorumlara aldanıp hemen karar verme, iyice araştır. Emin olamadığınız bilgiler için ilgili üniversiteyi mutlaka arayın

İSTEMEDİĞİN HİÇBİR PROGRAMI ve ÜNİVERSİTEYİ KESİNLİKLE YAZMA

Yerleştiğinde buruk bir sevinç ya da üzüntü yaşayacağını düşündüğün hiçbir programın tercih listende yeri olmamalı. Gelmez düşüncesiyle son sıraya dahi yazma. Programları istek sırana göre sırala. Sıralaması yüksek olan illaki en üstte olacak diye bir kaide yok. Ölü tercih efsanesini unut.

ÇEVRENE DANIŞ

Tanıdıklarının yorumlarını öğren. Bu süreçte ailene, arkadaşlarına, öğretmenlerine danış, fikir al, soru sor. Belki de bilmediğin ya da düşünemediğin şeyler söyleyecekler. Ancak yine de son kararı kendin ver. Bu noktada ailelerin çocuklarının kararlarına saygı duymaları oldukça önemli.

KAFANDA CEVABINI BİLMEDİĞİN SORU KALMASIN

Mezuna kalmalı mıyım? Başka bir üniversiteye veya bölüme yatay geçiş ihtimali var mı, şartları neler? Ön lisans yazıp dikey geçiş ile lisansa geçme şansım var mı? Vakıf üniversitesi tercihlerimde ödeme yükümlülüğünü karşılayabilir miyim? Burs kesilme koşullarını iyi biliyor muyum? Yurt imkânları yeterli mi? Yurtdışi bağlantıları güçlü mü?

SON KONTROLLERİ YAP

Kılavuzu tekrar incele, tercihlerini uzmanlara kontrol ettir Belki de en önemli aşama bu. Çünkü bunca emeğin basit bir hata veya yanlışlıkla heba olmasına izin verme. Tercihlerini göndermeden önce iyice kontrol et! Sisteme giriş için son güne bırakma

Hikmet BAŞAR