Atatepe Yol Çalışmaları Neden Yarım Kaldı? Atatepe Yol Çalışmaları Neden Yarım Kaldı?

Ali Nihat Gökyiğit Kongre Merkezi'nde,  16 ile 18 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan "Uluslararası Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Yeşil Kimya Uygulamaları Sempozyumu: Hypericum ve Ruscus Türleri (GreenChemMap 2024)", Tıbbi ve Aromatik Bitkiler alanında önemli bir sempozyuma imza atılacak. Sempozyuma 11 farklı ülkeden, 38’i yabancı uyruklu olmak üzere toplam 68 akademisyen katılacak. 
Sempozyum, AÇÜ koordinatörlüğünde yürütülmekte olan, Erasmus+ Yüksek Öğrenim Alanındaki İş Birliği Ortaklıkları (KA220-HED) kapsamında desteklenen 2022-1-TR01-KA220-HED-000089361 GreenChem projesinin önemli çıktılarından biri olup, yeşil kimya ve bitkisel kaynakların sürdürülebilir kullanımına odaklanıyor.
Torino Üniversitesi (İtalya), Galati Üniversitesi (Romanya), Prag Kimya ve Teknoloji Üniversitesi (Çekya), Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi Tek Kristal Enstitüsü ve Gürcistan Tarım Üniversitesi projenin uluslararası ortakları arasında bulunuyor.
Yeşil Kimya uygulamaları alanına ciddi katkı sağlayacak tartışmaların yürütülmesinin beklendiği “GreenChemMap” kısa adlı sempozyumda, özellikle Hypericum ve Ruscus türleri üzerine yoğunlaşılacak ve bu türlerin farmakolojik ve biyolojik aktiviteleri ile ilgili yeşil kimya uygulamaları üzerine odaklanılacak. 
Sempozyumun tıbbi ve aromatik bitkilerin sürdürülebilir kullanımı konusunda uluslararası iş birliklerinin pekiştirilmesine önemli bir zemin oluşturacağı öngörülüyor.
Sempozyumda yeşil kimyanın tıbbi ve aromatik bitkilerdeki kullanımına dair birçok sunum yapılacak olup, bitki kimyasının sürdürülebilirliğini artırmaya yönelik yenilikçi yaklaşımlar tartışılacak. Aynı zamanda, bu türlerin doğadan elde edilmesi, korunması ve biyoçeşitliliğin sürdürülebilir şekilde desteklenmesi gibi konular da ele alınacak. 
Katılımcılar disiplinler arası etkileşimlerle bilimsel ve teknik bilgi birikimlerini paylaşacak ve yeni araştırma iş birliklerinin temelini atma fırsatı bulacak. Sempozyum aynı zamanda genç araştırmacılar için de büyük bir öğrenme ve ağ kurma imkânı da sağlayacak.

Editör: Aleyna SARIGÜL MERT