Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Artvin Şubesi ve Artvin’de yeni kurulan Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne yönelik eleştirilerini dile getirdi. Her iki dernek, bu yeni eğitim modelinin çağdaş ve laik eğitimden uzak olduğunu vurgulayarak, kabul edilemez bulduklarını belirtti.

Eleştirilerin Odak Noktası: ÇEDES ve Yeni Müfredat

“Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz” “Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz”

Veli-Der Artvin İl Temsilcisi Nur Elçin tarafından okunan açıklamada, ÇEDES projesi ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli müfredatı eleştirildi. Ayrıca, Gebze'de öğrencilerin kıyafetleri nedeniyle mezuniyet törenine alınmaması gibi uygulamalar da gündeme getirildi.

Elçin, "ÇEDES gibi eğitimin dinselleşmesine, okulların tarikat ve cemaatlere açılmasına ve öğrencilerimizin laik ve bilimsel eğitim hakkının ihlal edilmesine neden olan projeleri kabul etmiyoruz" dedi. Açıklamada, laik, bilimsel ve çağdaş eğitimin önemine vurgu yapıldı.

Talepler ve Eleştiriler

Açıklamada öne çıkan talepler ve eleştiriler şunlardır:

“Geniş katılımlı ve şeffaf bir süreçle hazırlanmış, Anayasa’nın 42. maddesinde düzenlendiği gibi Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda çağdaş ve bilimsel esaslara dayalı, çocuklarımızın yetkinliklerini öne çıkaran; laik, karma, bilimsel, nitelikli eğitimi geliştirmeye odaklı bir program istiyoruz. Okullarımızda, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasını, çocuklarımızın özgür düşünme yetisini ve gönüllülük bilincini destekleyecek laik, demokratik, çağdaş sivil toplum örgütleri ile iş birliğine geçilmesini istiyoruz.

MESEM gibi çocuk işçiliğinin önünü açan, çocuk güvenliğine ve uluslararası sözleşmelere aykırı projeleri kabul etmiyoruz! Çocuklarımızın düşünen ve sorgulayan bireysel olarak yetişmesine ve yaparak öğrenmesine dayalı bir yaklaşıma geçilmesini istiyoruz. Öğretmenlerin özlük haklarını, okullarımızın fiziki koşullarının yetersizliğini, sınıflardaki öğrenci sayısının fazlalığını, parasız ve kamusal eğitim ilkesini görmezden gelen politikaları kabul etmiyoruz! Öğretmenlerin özlük haklarını geliştiren, öğretmenlik mesleğini saygın ve cazip hale getiren; kamusal, parasız ve nitelikli eğitim sistemi istiyoruz.

Anayasamızın 2. maddesi hükmü gereği sosyal bir devlet olması gereken ülkemizde çocuklarımızın okullarda beslenme sorununa ve engeline takılmasını kabul etmiyoruz! Tüm okullarda çocuklarımız için bir öğün ücretsiz yemek verilmesini istiyoruz.

Okulların mezuniyet kutlamalarını yasaklayan, mezuniyete gelen çocukların kıyafetlerini dolayısıyla yaşam tarzlarını sorgulayan, baskıcı ve gerici zihniyeti kınıyoruz ve kabul etmiyoruz! Çocuklarımızın laik devlet ve toplum güvencesi altında özgür, özgüvenli ve mutlu bireyler olarak yetişmelerini destekleyen eğitim politikaları istiyoruz.”

Laik ve Bilimsel Eğitim Hakkı

Açıklamanın sonunda, eğitim hizmetlerinin Anayasa’nın 42. maddesi hükmü gereği, devletin gözetimi ve denetimi altında, Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda, laik ve bilimsel esaslara göre düzenlenmesi gerektiği hatırlatıldı. Bu ilkelere aykırı her türlü girişimin, çocukların laik ve bilimsel eğitim hakkının ihlali olduğu belirtildi ve bu hakkın sonuna kadar savunulacağı vurgulandı.

Editör: ALİ ERAY ÇELİK