Artvin’den AFGAD Başkanı Yaşar Kars ile Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan Aydın ve Akın Dinler’in katıldığı çalıştay, Marmaris Belediyesi’nin ev sahipliğinde, 6-8 Ekim tarihlerinde Muğla/Marmaris’te yapıldı.

d30a9dc8-9cc6-48b8-9d37-a15271463c4e

Çalıştay hakkında bilgi veren Başkan Yaşar Kars, Türkiye’nin dört bir yanından 300’e yakın gazeteci ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı yerel medya çalıştayında; "Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Denetimi", "Televizyon Gazeteciliği", "Avrupa'da Yerel Basın İşleyişi", "Gazetecilerin Örgütlenmesi", "Basın Yasası", "Cumhuriyet'in 100. Yılında Kadın ve Yazarlık", "İnternet Gazeteciliği", "Yüksek Trafikli Sitelerin Yönetimi ve Alternatif Gelir Kaynakları" ile "Fotoğraf ve Videolarda Manipülasyonun Seçim Dönemini Nasıl Etkilediği" konularında sunumlar yapılarak, yerel medyanın sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin konuşulduğunu söyledi.

Atatepe Yoğun İlgi Görüyor Atatepe Yoğun İlgi Görüyor

Başkan Yaşar Kars, yerel medyanın durumuyla ilgili ise şunları ifade etti:

Türk Basını zor bir dönem yaşıyor (2)

“Ne yazık ki Türk Basını,  bugüne kadar olmadığı kadar zor bir dönemi yaşıyor. Yerel medya ise bundan en büyük payı alıyor.  5 yıl önce 2 bin olan resmi ilan alan gazete sayısı bugün 800’e düşmüş durumda. Görünen o ki,  1 ya da 1,5 yıl içinde bu sayı 500’e, belki de daha aşağılara düşecek. Bize göre topal doğan bir internet yasası,  önümüze bırakıldı. Üzülerek ifade etmeliyim ki, bu yasa için istenilen tedbirler alınmadı. 

Basın İlan Kurumu, yerel medyanın yok edilişinin son noktası konumuna geldi.  Gazetesi, televizyonu, radyo ve internet siteleri ile Türk Basını çok zor durumda.  Artvin basını da bundan payını alıyor. Bu gidişle,  kalan gazeteler de yavaş yavaş kapanma noktasına gelecek ya da kapanacak. Yerel basın bir ilin sesidir. Böyle giderse Artvin’in sesi kesilecek. Gazeteler yerelde ve genelde bulunduğu yerin hafızalarıdır. Gazeteler yok olursa toplum hafızası kayıt tutmaz.

Yerel basın,  tam anlamıyla kontrol altına alınmak isteniyor. Bunun için de ipe sapa gelmez hedefler koyarak, basın kuruluşlarının kapanmasının altyapısı tamamlanıyor. Çünkü yaygın basın bir şekilde kontrol edilebiliyor. Ancak yerel basın öyle değil, bulunduğu yerde özgül ağırlığıyla önemli etkiler yaratabiliyor.

Toplum bu anlamda uyanık olmalı, sesinin kısılmasına izin vermemelidir. Aynı şekilde meslek kuruluşları ve STK’lar da birlikte hareket etmeli, yandaş değil yoldaş olmalıdır. Ulu Önder Atatürk;  “Basın Milletin Müşterek Sesidir” demiştir.  O ses kısılırsa, milletin müşterekliği kalmaz.  Müşterek olmayan millet de, münferit yani tek başına kalır. Tek başına haykıranı da kimse duymaz. Herkes kendi sorunuyla yok olur.

Türk Basını zor bir dönem yaşıyor (4)

Bu düşüncelerle,çalıştay organizasyonunun her aşamasında yer alan tüm emekçilere, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu’na, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay başta olmak üzere tüm yetkililere ve katılımcılara,  derneğimiz adına teşekkür ediyor, demokrasinin gereği hür ve özgür basının tesis edildiği bir Türkiye temennisiyle, yayın hayatınızda başarılar diliyorum.”

Hikmet BAŞAR

Editör: HİKMET BAŞAR