HOPA

TÜBİTAK 4004 “ STEAM ve Arılar” Projesi Açılışı Yapıldı

TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında desteklenen  “Özel yetenekli öğrencilerin eğitiminde sürdürebilirlik gelecek farkındalığı STEAM ve arılar” adlı projenin açılışı gerçekleşti.

Abone Ol

Hopa Bilim ve Sanat Merkezi’nin yürütücülüğünü yaptığı “Eğitiminde Sürdürülebilir Gelecek adlı TÜBİTAK 4004 Doğa Özel Yetenekli Öğrencilerin Eğitimi ve Bilim Okulları kapsamında desteklenen proje açılışı farklı illerden ve ilçelerden gelen öğrencilerin, protokol üyelerinin katılımı ile gerçekleşti.
Hopa Karadeniz Ortaokulu konferans salonunda gerçekleşen açılışta konuşma yapan proje yürütücüsü Hopa Bilim Sanat Merkezi Dr. Pelin Turhan Kurudirek, projenin TÜBİTAK tarafından 630 proje arasından seçilerek desteklenmeye hak kazanan 125 projeden biri olduğunu söyledi. 


Gerçekleşen projenin 27 kişilik bir ekipten oluştuğunu aktaran Kurudirek, “Proje ekibinde yer alan Artvin Çoruh Üniversitesi Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezinde ve üniversitenin diğer bölümlerinde görev yapan kıymetli araştırmacılara, Trabzon Üniversitesinden hocalarıma, Hatay'dan, İzmir'den, Muğla'dan, Türkiye'nin farklı şehirlerinden gelen değerli öğretmen arkadaşlarıma ve Hopa BİLSEM'de görev yapan çalışma arkadaşlarıma sundukları katkıları ve destekleri için çok teşekkür ederim. Bu projenin oluşması, yazımı ve bilimselliği uzman araştırmacıları, eğitmenleri ve rehberleri ile 27 kişilik bir ekibin eseridir. Projemizin bu noktaya gelmesi ise, Sayın Kaymakamımız Abdullah Arslantürk'ün, Sayın Belediye Başkanımız Utku Cihan'ın, Sayın Milli Eğitim Müdürümüz Sezai Aydın'ın ve Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği'nin çok kıymetli destekleri sayesinde olmuştur. Kapılarını çaldığımda beni dikkatle dinledikleri, projenin önemini vurguladıkları, biz eğitmenlere ve öğrencilere inandıkları ve bu sebeple sağladıkları desteklerden ötürü minnettarım”dedi. 

İklim değişikliği nedeniyle tehdit altına olan arıların ve Artvin’in Kafkas arı ırkının anlaşılması ve anlatılması gerektiğine değinen Kurudirek, “Arılar, öğrendikçe hayran kaldığımız, bu yüzden dünyadaki önemini ve sürdürülebilirliğe katkısını öğretmek için heyecanlandığımız arılar. Einstein'ın meşhur cümlesini bilirsiniz: "Arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa bitki, hayvan, insan olmaz." Sonuç olarak iklim değişikliğinden etkilenmeleri sebebiyle tehdit altında olan arılarımızı, Artvin'in kıymetlisi Kafkas Arı ırkını anlamamız ve anlatmamız gerekiyor. STEAM ise bambaşka bir dünya. Bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik disiplinlerinin birleştiği, yeni neslin disiplinlerarası etkinlikler ışığında çalışması gerektiğini vurgulayan bir akım. Öğrenciler STEAM ortamında, dünyayla ilgili sorularla uğraşır, bu soruların cevaplarını araştırarak deneyimler kazanır, bilimsel fikirlerle ilgili araştırmalar ve mühendislik tasarım projeleri yürütürler. İşte tamda bu sebeple öğrencilerimizin STEAM ortamlarında çalışması gerekir. Bizler bu projede "STEAM ve Arılar" diyerek bilimin ışığında bir gelecek farkındalığı oluşturmayı amaçlıyoruz. STEAM'in yaratıcı ve bilimsel yaklaşımıyla öğrencilerimizin hayal gücünü besleyerek. onları geleceğin yenilikçi düşünürleri ve problem çözücüleri olarak yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu projede her birinizin emeği, çocuklarımızın hayallerine atılan birer tohumdur. Bu tohumlar, bilgi ve bilimin ışığında yeşerecek ve dünya için umut dolu bir gelecek yaratacaktır. Katılımınız ve desteğinizle, birlikte daha parlak yarınlara yürüyeceğiz” şeklinde konuştu.


Açılış programında konuşma yapan Hopa Kaymakamı Abdullah Arslantürk, projede katkısı olan öğretmen ve öğrencileri tebrik ederek arıların önemli bir noktada olduğuna değindi. 
Açılış programı protokol üyeleri, öğrenciler ve eğitmenlerin toplu bir şekilde hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.