Artvin Çoruh Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 12-13 Ekim’de Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak sempozyuma 30 farklı üniversiteden 88 akademisyen katılacak.
Sempozyum tanıtımı için basın mensuplarına açıklamalarda bulunan AÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuri Yavuz, Artvin’in ve Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli bilim insanı ve iktisat tarihçilerinden olduğunu söyledi.
Toplantıda açıklamalarda bulunan AÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğr. Gör. Kaan Taşçı, “18 Mart 2021’de vefat eden uluslararası alanda birçok ödül alan Genç’in 2015 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük ödülü kapsamında tarih ve sosyal bilimler alanında ödüle layık görüldüğünü kaydetti. Taşçı, şunları söyledi:
“Merhum hocamız çalışmalarını Osmanlı İktisat Tarihi alanında yoğunlaştırmıştır. En önemli eseri uzun yıllar süren çalışmalarını bir araya getirdiği Osmanlı İmparatorluğu'nda Devlet ve Ekonomi isimli kitabıdır. Hocamızın 2021 senesindeki vefatı hepimizi derinden üzmüş ve bizi çok kıymetli bir değerden aynı koymuştur. Bu sebeple hocamızın memleketi de olan Artvin'de aziz hatırasını yaşatmak ve Osmanlı Tarihi alanındaki güncel tartışmaları ortaya koymak amacıyla üniversitemizce bir sempozyum düzenlenmesine karar verdik.”
Taşçı, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“Bu sempozyumun hem Mehmet Genç hocamızın anısını yaşatmaya hem de ilimizin tanıtımına fayda sağlayacağını düşünmekteyiz. Sempozyumun 1 Şubat 2023 tarihinde ilan edilmesiyle birlikte Sempozyum Düzenleme Kurulu çalışmalarına başlamıştır. Mayıs ayında düzenli toplantılarına başlayan kurul ilk olarak sempozyumun muhtevası ve gereklerini ortaya koymuştur. Devam eden toplantılarda katılımcıların konaklama, ulaşım, yeme-içme ihtiyaçları üzerine fikir telakkisi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca sempozyum için internet sitesi oluşturulmuş ve afiş hazırlanıp yayınlanmıştır. Haziran ve Temmuz aylarında sempozyuma katılım sağlamak isteyenler mail yoluyla başvurularını gerçekleştirmiş, 15 Temmuz 2023'te Sempozyum Değerlendirme Kurulu bir araya gelerek başvuruların değerlendirmesini tamamlamış ve 15 Ağustos tarihinde kabul edilen bildiriler internet sitesinde yayınlanmıştır"
"Katılımcılar arasında profesörlerin ağırlıkta olması dikkat çekmektedir" diyen Taşçı, şu ifadelere yer verdi:
"Bu doğrultuda sempozyuma toplamda 143 başvuru gerçekleşmiş, bunların 88 tanesi değerlendirmeye alınmış, 65 tanesi de sempozyuma katılımın sınırlı olmasından dolayı değerlendirmenin dışında tutulmuştur. Kabul edilen bildirilerden Artvin Çoruh Üniversitesi'nde akademisyen olan 18 kişi mevcut olup, dışarıdan katılım sağlayacak olan kişi sayısı 70'tir. Yine kabul edilen bildiriler arasındaki akademisyenlerin ünvanlarına baktığımız zaman 36 Profesör, 16 Doçent, 17 Doktor Öğretim Üyesi, 3 Öğretim Görevlisi, 7 Doktor, 7 Araştırma Görevlisi, 2 Doktora mevcuttur"
Basın mensupları için düzenlenen bilgilendirme toplantısına; AÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğr. Gör. Kaan Taşçı, Doç. Dr. Kerem Özbey, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Batman, AÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuri Yavuz katılım sağladı.
Ayşe ÖZDER