ARTVİN

Sürdürülebilir Gelecek için İş Birliği

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Atakan Öztürk, Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) ev sahipliğinde düzenlenen, iki gün boyunca su ve enerji alanında önemli konuları ele alacak olan “Uluslararası Kafkasya Su ve Enerji Sempozyumu” hakkında bilgi verdi.

Abone Ol

Prof. Dr. Atakan Öztürk yaptığı açıklamada, sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen su ve enerji politikalarının geliştirilmesiyle hem bölgede hem de küresel ölçekte kurumlar ve ülkeler arası iş birliğine bir ölçüde katkı sağlanabilmesi hedefiyle sempozyumun düzenlendiğini ifade etti. 
Artvin’in, Türkiye’nin Kafkasya sınırında yer alması, Çoruh Nehri Havzasında inşa edilen birçok baraj ve hidroelektrik santralini barındırması ve suyun enerjiye dönüştürüldüğü büyük yatırımlara ev sahipliği yapmasından dolayı sempozyumun gerçekleştirilmesi için ideal bir yer olduğunu ifade etti. 
Prof. Dr. Atakan Öztürk, günümüz dünyasında, hızlı nüfus artışının, sanayileşmenin, şehirleşmenin ve küresel iklim değişikliğinin etkilerinin her geçen gün daha derin hissedildiğinin altını çizerek, su ve enerjinin hayatlarımızın vazgeçilmez unsurları haline geldiğini vurguladı. 
İklim değişikliği ve çevresel sorunların ülke sınırlarını aşan bir özellik kazanması, küresel düzeyde suyun ve enerjinin etkin ve verimli kullanımını küresel bir zorunluluk haline getirdiğini ifade eden Öztürk, ülkelerin sürdürülebilir kalkınma politikaları ile su ve enerji yönetimi arasındaki etkileşiminin, artık her zamankinden daha hayati bir önem taşımakta olduğunu söyledi. 
Kafkasya bölgesinin, Asya ile Avrupa arasında stratejik bir köprü konumunda olduğunu hatırlatan Öztürk, bu küresel dinamiklerin yoğun olarak hissedildiği coğrafyalardan biri olduğunu ekledi. 
Artvin Çoruh Üniversitesi tarafından tertip edilen Uluslararası Kafkasya Su ve Enerji Sempozyumu’nun temel amacının, Kafkasya ve çevresindeki ülkelerde su ve enerji kaynaklarının mevcut durumu ile faydalanma süreçlerindeki muhtemel problemlerin tespiti ve çözüm önerileri konusunda yapılan araştırmaları, bilgi ve deneyimleri, sektörel yenilik ve gelişmeleri paylaşmaya imkân verecek uluslararası bir istişare zemini oluşturduğunu aktardı. 
Bu sayede, sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen su ve enerji politikalarının geliştirilmesiyle hem bölgede hem de küresel ölçekte kurumlar ve ülkeler arası işbirliğine bir ölçüde katkı sağlanabilmesi hedeflendiğini söyledi.
Sempozyumun hayata geçirilmesinde, başta Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Su Enstitüsü ve Artvin Valiliği olmak üzere, destek veren tüm kurumlara teşekkürlerini sunan Öztürk, “Ayrıca Gürcistan ve Azerbaycan'dan Batumi Shota Rustaveli State University, Georgian Technical University, Georgian Agricultural University, Akaki Tsereteli State University ve Odlar Yurdu University rektörlüklerine katkılarından dolayı şükranlarımızı sunuyoruz. Sponsor olarak desteğini esirgemeyen Türkiye Elektrik Sanayi Birliği-TESAB Yönetim Kurulu’na, DSİ 26. Bölge Müdürlüğüne ve EÜAŞ Yusufeli İşletme Müdürlüğüne de Düzenleme Kurulumuz adına hassaten teşekkürlerimizi sunuyorum.” dedi.
Öztürk, konuşmasının devamında şunları kaydetti:
“Sempozyuma,  yurt içinden ve yurt dışından 17 farklı kurumdan 60’ın üzerinde araştırmacı ve sektör temsilcisi tarafından; su ve enerji politikaları, su ve enerji verimliliği, enerji ve çevre, sınır aşan sular, yenilenebilir enerji kaynakları, iklim değişikliği sürecinde su ve enerji etkileşimi ile su ve enerji yönetiminde entegre yaklaşımlar gibi konu başlıkları altında toplam 37 bildiri özeti gönderilmiş olup, bunların 35 adedi hakem değerlendirmeleri sonucu sözlü sunuma kabul edilmiştir. Bu bildiriler, iki gün boyunca 7 farklı oturumda dinleyicilerle buluşacaktır.
Sözlerimi tamamlarken, Sempozyum Düzenleme Kurulu adına; Sempozyum Bilim Kurulu Üyelerimize ve Sekretaryamıza, tüm sempozyum paydaşlarımıza, siz değerli katılımcılara ve elbette sunumlarıyla Sempozyuma destek olan tüm araştırmacılarımıza katkı ve katılımları için teşekkür eder, Sempozyumumuzun etkin ve verimli geçmesini, faydalı neticelere vesile olmasını dilerim.”