Çalışma şartlarının monoton oluşu, günlük aktivite düzeyin düşüklüğü, uyku ve beslenme düzenin iyi olmayışı, stres düzeyimizin yüksek oluşu gibi faktörle fiziki problemlerin yaşanması ihtimalini çokça artırırken üstüne bir de spor ve egzersizden uzak yaşıyor olmak bu riski daha da artırmaktadır.
Fizyoterapist Berkant Ketenci, bu problemler ortaya çıktığında sistemsel problemleri de beraberinde doğurduğunu belirterek “Örneğin hareketsiz ve düzensiz bir yaşam kalp-damar sistemi başta olmak üzere bir çok sistemi etkileyip hayatı daha da çekilmez bir hale getirebilmektedir” dedi
50’li yaşlardaki insan vücudunu 20’li yaşlarda inşa etmeye başladığını belirten Fizyoterapist Ketenci, “Bu yaşları iyi değerlendirememiş olmak hiç bir şey yapmamalıyız anlamına gelmesin lütfen, zararın neresinden dönersek kârdır” ifadelerini kullandı.
Fizyoterapist Ketenci yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“Bir çoğumuz bu durumun farkında olup yaşanabilecek olası problemleri bertaraf etmek için egzersiz ve spor yapmaktadır. İşte burada karşımıza doğru egzersiz ve doğru spor kavramı çıkmaktadır. Hareketin ger türlüsü muhakkak iyidir fakat bilinçsizce yapıldığı takdirde zarar verici olabilmektedir.
Fıtık, düzleşme, menisküs, omuz yırtığı gibi özel bir durum varlığında kafaya göre yapılan hareketler travmayı daha da artırabilmektedir. Bu tip durumlarda nasıl ki duruma özgü egzersizler tercih ediyorsak bu tip durumların olmadığı ve egzersiz-spor yapacağımız zamanlarda da kafaya göre spor yapmak tehlikeli olabilmektedir.
Herhangi bir vücut bölgenizde ağrınız olmasa bile bazen ağrıya yol açabilecek mekanik problemler olabilmektedir. Bu sebeple egzersiz ve spora yönelmeden önce detaylı bir postür analizi yaptırmak spor sonrası doğabilecek olası problemlere karşı son derece etkili olmaktadır. Diyelim de ayaklarınızdan birinde diğerine göre daha bileğin bir taban düzleşmesi var ya da kalça ekleminizde bir asimetri var, benzer şekilde bir taraf kaslarınız diğer taraf kaslarınıza göre çok daha baskın ve kuvvetli fakat bu durumdan haberdar değilsiniz ve bu durum sizde bir ağrıya yol açmıyor. Bu bilince sahip olmadan egzersiz ve spor yaptığınız takdirde sizde mevcut olan bu asimetrik durumu daha da kalıcı hale getirip uzun vadede problem yaşama riskinizi artırmış oluyorsunuz. Oysa ki spor ve egzersize başlama kararı aldığınızda bu tip bir sorun ile yaşama ihtimaline karşı detaylı bir postür analizi yaptırıp şayet böyle bir asimetri varsa önce bunu düzeltecek şekilde spesifik egzersizler yapıp ardından spora başlamak uzun vadede çok daha mantıklı olmaktadır.
Ağrısız ve kaliteli bir yaşam her yönüyle bilim ile mümkündür.
Detaylı bilgi ve değerlendirme için ofisimi ziyaret edebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.”