ARTVİN

“Sizi Orman Mühendisliği bölümümüze bekliyoruz”

AÇÜ Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hacı Ahmet Yolasığmaz, üniversitelerin tercih döneminde tercih yapacak olan öğrencileri bilgilendirmek amaçlı açıklamalarda bulundu

Abone Ol

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hacı Ahmet Yolasığmaz, 2023-2024 döneminde eğitim görecek olan öğrencilerin, üniversite tercih dönemlerinde seçecekleri üniversite ve bölümleri hakkında bilgilendirmek amaçlı kurumun sosyal medya hesabında yayımlanan videosunda, Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği bölümünü anlattı.

“Dünyaya iz bırakmak istiyorsanız sizi Orman Mühendisliği bölümümüze bekliyoruz.”
Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Hacı Ahmet Yolasığmaz, Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesinin 1993 yılında kurulduğunu üniversitenin en eski fakültelerinden bir tanesi olduğunu söyleyerek, Orman Mühendisliğine gelen öğrencilerin küçük bir şehrin vermiş olduğu avantajları fazlasıyla kullandıklarını ve bölümün asıl objesi olan ormanlara yaklaşık 20 dakikalık bir yürüme mesafesi ile ulaşabildiklerini belirtti. 

Fakültenin ana bilim dalları hakkında konuşan Yolasığmaz, ”Orman fakültemizde 8 farklı ana bilim dalında, teknolojik anlamda donanımlı dersliklerimizde sizlere hizmet vermeye çalışıyoruz. Özellikle birçok alanda dersler alıyorsunuz bir yönetici olarak yönetim organizasyonu, hukuk, işletmecilik, pazarlama derslerini alıyorsunuz. Bunların dışında ormancılık ile alakalı fidan dikimi, toprak özellikleri, havza ıslahı konularında birçok ders alıyorsunuz ve bu anlamda kendinizi yetiştiriyorsunuz. İstatistik bilgi teknolojileri konusunda özellikle kullanmış olduğumuz yazılımlar AutoCAD gibi birçok yazılımı diplomalı bir şekilde kullanıyorsunuz ve bu anlamda kendinizi yetiştirmiş oluyorsunuz. Uzaktan algılama konusunda drone eğitimi olsun, bilgi teknolojileri konusunda olsun, yönelim araştırmaları teknikleri konularında, matematiksel modelleme konularında kendinizi tam manasıyla yetiştiriyorsunuz. Toplumsal bir bireyseniz bu anlamda sadece ormancılık konusunda değil bir aile ferdi olarak, bir sosyal alanda birey olarak kendinizi yetiştiriyorsunuz. Mezun olduktan sonra hem kamuda hem özel sektörde iş bulabiliyorsunuz ve kendi özel firmanızı ormancılık bürolarınızı kurabiliyorsunuz.” dedi.

“Türkiye'ye iz bırakan arkadaşlarımız var”
Yolasığmaz, “Türkiye'ye iz bırakan arkadaşlarımız var” diye belirterek, “Türkiye'nin değişik yerlerinde hem plan yapımında hem yol proje etüt programlarında çalışan birçok arkadaşımız var. Bunlar gerçekten ülkemizin ormancılığında iz bırakmış insanlardır” ifadelerini kullandı. 

“Bunları siz, biz yapmış oluyoruz”
Yolasığmaz, “Bir ağaç hemen dikildikten sonra oksijen sunmaya başlar, sonrasında bir ekosistem olarak hayatını devam ettirir. Bir kavak türünde en az 20 yıl diğer türlerde ise en az 200 yıla kadar hem oksijen verir hem karbon depolar, bu anlamda dünyaya bir iz bırakır ve bunları siz, biz yapmış oluyoruz. Bu anlamda bir iz bırakıyorsunuz ve dünyaya bir iz bırakmak istiyorsanız sizi fakültemize, orman mühendisliği bölümümüze bekliyoruz” diye konuştu.

Neden Orman Mühendisliği?
Orman Fakültesi, eğitim-öğretim, araştırma ve danışmanlık hizmetleriyle çevrenin gelişimine ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Bölüme ilk üç sırada yerleşen ve kayıt yaptıran öğrencilere YÖK Destek Bursu imkanı,
İşletmede Mesleki Eğitim Modeli (7+1) sayesinde mezun olmadan ormancılık sektöründe/işletmelerde tam zamanlı çalışarak iş hayatına daha donanımlı şekilde atılma,
Orman Mühendisliği mesleği görev ve sorumluluklarının 5531 sayılı Meslek Kanununu ile tamamlanmış olması,


Mezun olduktan sonra kamu ya da özel sektörde çalışma imkanı,
Orman Genel Müdürlüğü mühendis alımlarında bölüm mezunlarımızın yüksek yerleşme oranı (2023 yılı için %70)
Orman Mühendisliği Bilim Alanında Türkiye geneli 15 üniversite içerisinde ilk sırada yer alan akademisyenlerin bulunduğu (Türkiye Akademik Performans Analizi-2021) nitelikli ve yetkin bir akademik kadronun varlığı.

Ayşe ÖZDER