Artvin Arıcılar Birliği ve Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) iş birliğiyle düzenlenen toplantıda, propolis çözeltisinin önemi ve faydaları üzerinde duruldu.
Tanıtım toplantısına Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, Artvin Çoruh Üniversitesi Prof. Dr. Mükerrem Şahin, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Seçkin Kurt, Taşlıca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Yaşar, Arıcılar Birliği Başkanı İbrahim Durmuş ve çok sayıda arıcı katıldı.
“Artvin, Doğu Karadeniz’in Bal Akreditasyonu Alan Tek Üniversitesi”
Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Mustafa Sıtkı Bilgin, “Arıcılar Birliği ile beraber yaptığımız propolis çalışması için burada toplandık. Bundan üç ay önce Artvinli bal üreticilerine ve Doğu Karadeniz bal üreticilerine çok mühim bir müjde verdik. Çünkü biz Doğu Karadeniz bölgesinde bal konusunda akreditasyonu alan üniversiteyiz” dedi.
Bilgin, üniversitenin bal analizleri yapma yetkisi ve kapasitesi hakkında önemli açıklamalarda bulunarak artık bal üreticilerinin analizler için başka şehirlerde zaman ve para harcamak zorunda olmadığını belirtti. Bilgin, ‘Sıvı Propolis Çözeltisi’ ürünü hakkında bilgi vererek şu ifadelere yer verdi; “Ballarınızı artık Ege, Hacettepe, Ankara Üniversitelerinde yani Artvin’in dışında bir sürü zaman, para ve emek harcayarak analizlerinizi yaptırmayacaksınız gidip tüm bal analizlerinizi biz resmi olarak Artvin Çoruh Üniversitesi olarak yapmaya yetkiliyiz. Her türlü bal analizini de yapıyoruz” şeklinde konuştu.
“Bal Üreticilerine Hesaplı Bir Şekilde Analizlerimizi Yapıyoruz”
Sıvı Propolis Çözeltisinin Artvin arıcılarına yaratacağı faydalardan bahseden Bilgin, “Özellikle Artvinli üreticilerimizi desteklemek için yaptığımız çalışmalar Artvin balını ve üreticilerini desteklemek içindir. Biz Artvinli bal üreticilerimize hesaplı bir şekilde de bal analizlerini yapıyoruz. Bizim elimizden gelse Artvinli balcılardan hiç para da almak istemiyoruz ama bu bal analizlerini yapmak için bazı kimyasalların alınması gerekiyor. Mesela bunun bir şişesi bazen 10 bin lira yani çok masraflı ve zor bir iştir bu bal analizlerini yapmak. Çünkü beş on çeşit farklı farklı analizlerin yapılması gerekiyor. Dolayısı ile bunların hepsi çok masraflı işler olduğu için biz maliyet ve belki küçük miktarda da orada çalışan uzmanlarımızın karşılığını alıyoruz.
Bizim bu çalışmaları yapmamızın sebebi Artvin balını markalaştırmak. Artvin balını inşallah markalaştıracağız ve tanıtacağız bu propoliste onunla ilgili çalışma. Biz organik ürünler yapıyoruz, merdiven altı firmalar gibi sağlığa uymayan yapmıyoruz, yapmayacağız. Biz laboratuvarda her türlü analizden geçerek organik ürünler üretmeye çalışıyoruz.” Şeklinde konuştu.
Propolisin Sağlık Üzerindeki Faydaları
Prof. Dr. Mükerrem Şahin ise propolisin sağlık üzerindeki olumlu etkileri hakkında bilimsel veriler sundu. Propolis çözeltisinin antibakteriyel ve antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili olduğunu anlattı. Şahin, “Son zamanlarda doğal antibiyotik deyince akla propolis geliyor. Çünkü en iyi antibiyotiği bu arılar üretiyor. Bu kadar değerli ürünü kullanmak için etkin kullanmak lazım. Yani eskiden bilinmiyordu toz haline yutuyorlardı ama Amerika da yapılan çalışmalarda katı propolis kullananlarda bağırsağa yapıştığı için kolon kanseri oranı yüzde 400 artmış. Demek ki katı propolis çok doğru bir şey değil. Ne yapmak lazım onu su bazlı aynı değerde yapmak lazım. Üniversitemiz böyle bir çalışmaya girdi. Artvin’in propolisi çok değerli. Değerli ürünü değerli kılmak lazım, değerli ürünü katma değer haline getirmek lazım ama bunu yaparken de bilimsel bilgiyi kullanmak lazım” ifadelerine yer verdi.
Bölge Ekonomisine Katkı
Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Seçkin Kurt, bu tür yenilikçi ürünlerin bölge ekonomisine katkı sağlayabileceğini vurguladı. Yerel arıcılar ve girişimciler için yeni fırsatlar yaratabileceğini belirterek bu tür iş birliklerinin önemine değindi. Kurt, Artvin balının önemli bir bal olduğunu ve balın markalaşması ve tanınırlığı için yapılan çalışmaların olumlu sonuçlar doğurduğunu söyledi.