Halk arasında sıkça merak edilen ve manuel terapi nedir sorusuna yanıt aranan bu yöntem, sanılanın aksine bir masaj ya da alternatif tıp yöntemi değildir. Skolyoz ve kifoz gibi omurga problemlerinde, dirsek sorunlarında (golfçü dirseği, tenisçi dirseği), fibromyaljide, kalça rahatsızlıklarında, omuz ve el bileği (karpal tünel sendromu) tedavisinde manuel terapinin başarıyla uygulandığı bilinir. Boyun ve bel fıtıklarında ise nadir sorunlar dışında ameliyat, manuel terapi ile kişilerin kaderi olmaktan çıkar ve yüzde 90 oranında başarılı sonuçlar alınabilir.
Manuel terapi hakkında bilgilendirmelerde bulunan Fizyoterapist Berkant Ketenci, “Manuel terapi, kelime kökeni açısından Latince de “El ile yapılan tedavi” anlamına gelmektedir. Manuel terapi denince sıklıkla “kütletme“ aklımıza gelmektedir fakat el ile uygulanan manipülasyon-mobilizasyon teknikleri, kupa terapi, graston terapi, masaj teknikleri, osteopatik teknikler, fasyal teknikler gibi pek çok yöntem aslında birer manuel terapi çeşididir” dedi.
Vücudumuzda bulunan kas-eklem-kemik gibi tüm dokuların hareket kabiliyetleri olduğunu belirten Ketenci “Bu dokular travmalar sonucu hareket kabiliyetlerini yitirdikleri zaman vücut bu duruma uyum sağlamak amacıyla yeni postüral yönelimler geliştirmektedir. Normal anatomiye uygun olmayan bu yönelimleri bertaraf etmek, doku hareketliliğini artırmak, kan-lenf-sinir ağlarının akışını düzeltmek ve varsa bu yapılar üzerindeki baskıyı alıp dokunun iyileşme sürecini hızlandırmak amacıyla uyguladığımız manuel terapilerin, ortopedik problemler ve omurga problemleri başta olmak üzere bir çok problemde etkinliği yüksek bulunmuştur” ifadelerini kullandı.
Genellikle hiç bir tedavi tekniği iyileşme sürecinde tek başına yeterli olmadığını belirten Ketenci “Bu sebeple seanslarda birden fazla manuel terapi tekniği hastanın durumuma göre harmanlanıp bir arada kullanılmaktadır. Örneğin masa başı yoğun çalışan bir kişinin kaçınılmaz şekilde bel-sırt-boyun ağrıları ve hatta baş ağrıları olabilmektedir. Bu durum uygun olmayan çalışma koşullarına bağlı olarak kas ve eklemlerde gelişen postüral bozukluklar sonrası ortaya çıkmaktadır. Tedavi sürecinde amacımız ağrının azaltılıp hareket kabiliyetinin artırılması olmaktadır. Bu amaç doğrultusunda kaslara yönelik miyofasyal gevşetme teknikleri ve eklemlere yönelik mobilizasyon-manipülasyon teknikleri bir arada kullanılmaktadır. Ayrıca tüm bunlar kişiye özgü planlanmış ev egzersizleri ile desteklenerek tedavinin kalıcılığının artırılması hedeflenir. Detaylı bilgi ve değerlendirme için ofisimi ziyaret edebilirsiniz, sağlıklı günler dilerim” şeklinde konuştu.
Ayşe ÖZDER