Artvin İl Sağlık Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezi, Artvin Çoruh Üniversitesi Hemşirelik Bölümü, Yeşilay Artvin Şubesi iş birliğinde 31 Mayıs Dünya Tütünsüz günü kapsamında Milli İrade Meydanı’nda stant kurularak vatandaşlar bilinçlendirildi.
Vatandaşların sigara içme durumunu gösteren hızlı ölçüm yönteminin sonucunda çıkan değerler ile ilgili bilgiler verildi. Değeri yüksek olan vatandaşlar, Artvin Devlet Hastanesi Sigarayı Bırakma Polikinliği’ne yönlendirildi.
Artvin Çoruh Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Selma Durmuş Sarıkahya, sigara içmenin ciddi hastalıklara ve ölüme neden olduğunu ifade etti.
“En önemli risk faktörlerinden biridir”
Yapılan çalışmaların halen sigara içenlerde ani kalp ölümü riskinin üç kat arttığını gösterdiğini ifade eden Sarıkahya, “Özellikle kalp-damar sistemi hastalıkları açısından en önemli risk faktörlerinden biridir. Gençler arasında daha popüler hale gelen geleneksel kömür yakıtlı nargile içimi, geleneksel sigara içmek ve hatta elektrikle ısıtılan nargile gibi diğer sigara içme yöntemleriyle karşılaştırıldığında daha yüksek CO seviyeleri ile ilişkilidir.” şeklinde konuştu.
Sigara içenler kadar pasif içicilerin de risk grubunda olduklarını ifade eden Sarıkahya, görünmeyen tehlikenin pasif içiciler olduğunu belirtti.
“Bu ölçümler vatandaşların bağımlılıklarını azaltmalarına teşvik ediyor”
Sigaranın içerisinde 7 bini aşkın kimyasal maddenin bulunduğunu vurgulayan Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu hekimi Uzm.Dr.Feyza Kutay Yılmaz, bunların 70 tanesinin direkt kanserle bağlantılı olduğunu ifade etti.
Yapılan bu test ile somut bir şekilde sigaranın verdiği zararı gören vatandaşları sigarayı bırakmaya teşvik ettiklerini söyleyen Yılmaz, “Yapılan karbonmonoksitin ölçümlerinde görüyoruz ki kişi sigaradan pasif şekilde etkileniyor olsa dahi sanki kendi içiyormuş gibi yüksek çıkabiliyor. Bu sebeple bugün burada hem sigara içenlerde hem de pasif içicilerde bağımlılık düzeyini gösteriyoruz. Tütün ile mücadelede en önemli maruziyet durumu pasif içicilerdir, onların bu durumları azaltmak istiyoruz.” diye konuştu.
“Ciddi derecede bağımlı olan vatandaşlarımızla karşılaştık”
Sigarayı bırakan vatandaşların da standa geldiğini ve çıkan sonuç karşısında motive olduklarını ifade eden Yılmaz, “Ölçüm sonucunda 0-3 arasındaysa herhangi bir riskimiz yok, hiç içmediği halde 3-6 arasında çıkıyorsa pasif etkilenim var diyoruz. 7 ve üzerinde de sigara içicisinin yüksek bir risk taşıdığını söylüyoruz.“ ifadelerini kullandı.
Yılmaz, “Artvin Devlet Hastanesi’nde zemin katta hizmet veren Sigara Bırakma Polikinliği ilimizde çarşamba ve cuma günleri aktif olarak hizmet vermektedir. Sigarayı Bırakma Polikinliği’nde, göğüs hastalıkları uzmanının yönlendirmesiyle çeşitli testler ve muayeneler ücretsiz olarak yapılmaktadır. Burada tedavi yöntemleri psikolojik destek ve çeşitli yöntemlerle sağlanmaktadır.” dedi.