Artvin’in Borçka ilçesinde faaliyet veren Borçka Sanat Merkezi ilçede yaşayan vatandaşlara kültürel ve sosyal anlamda becerilerini geliştireceği imkanlar sunuyor.

Müge Fırat Kahraman ve Yüksel Kahraman eşliğinde kurulan Sanat Merkezin dans, müzik ve yaratıcı drama dersleri ile küçük yaştaki çocukların gelişimine katkı sağlıyor. 7 yaşından başlayan eğitimlerde yetişkinlerde sınır olmadığını belirterek dans eğitimlerinin aslında 5 yaşından itibaren başlanılması gerektiğini söyleyen Yüksel Kahraman “Yaşlanınca da dans edebilirsin ama zor danslara yönelemezsin. Daha kolay, fiziksel olarak yapabileceğin şeylere yöneliyor onun için sosyal latin dansları en uygun danslardır ya da halk oyunları hepsi için söyleyemeyiz. Mesela baleyi geç yaşta başlamak uygun olmaz zor olur ya da yatkın olmak gerekiyor. Onun dışında erken yaşta başlamakta fayda var. Tabi ki isteriz beş yaşında başlasınlar, aslında doğru yaş beş yaş ve üzeridir fakat sanıyorum ki Türkiye de henüz annesi ve babası ile daha kopamamış ve disiplin gerektiren alanlara yönlendirmek için güçlük geçtikleri için bizde sorun yaşıyoruz. Ama ne kadar erken başlarsa o kadar iyi” dedi.

“Eğitim, Sanat ve Spor Gelişim İçin Faydalıdır”

Bakanlığın Sayfasında Yer Aldı Bakanlığın Sayfasında Yer Aldı

Öğrencileri sanata ve spora yönlendirerek okulda verilen eğitimler ile baş başa bırakılmaması gerektiğini söyleyen Müge Fırat Kahraman, eğitim, sanat ve sporun bütün halinde çocuk gelişimine katkı sağladığını aktardı. Kahraman “Sanata ve spora yönlendirmek kendi okuldaki eğitimine de destekleyici bir durumdur. Çocuk sadece okuldan eğitim aldığında biraz aynılaşıyor. Farklı bir şeyler görmediği zaman okuldan da sıkılıyor ama dans, müziğe yönelince farklı bir bakış açısı oluşuyor. Farkı bir yeteneğini keşfederek beyni farklı bir alana çalışıyor bence eğitim sanat ve spor bütünsel olarak çocuğun gelişimi için daha faydalıdır” diye konuştu.

Borçka Sanat Merkezinde rağbet gören Kafkas dansları hakkında bilgi veren Yüksel Kahraman, kursiyerlerin dansın sanat olduğunu anladıklarını ifade ederek son olarak şu sözleri dile getirdi “Kafkas dansları biraz halk oyunlarından farklı şöyle farklı; Kafkasya da bu danslar için Kafkas balesi olarak tanımlanır bale girdiği zaman işin içerisine disiplin değişiyor. Halk oyunları ve bale arasında büyük bir fark var. Birisi konuşmak bale ise yazmak gibi bu benim tanımım. Dolayısı ile gelen kursiyer bunda farklı terimler ve isimler öğreniyor. Gelen kişi “ben galiba evrensel bir şey yapıyorum” düşüncesi ile buluşuyor ya da gerçekten dansın sanat olduğunu orada anlıyor. Çünkü hem anlatımı öğreniyor bir kültür teslimiyeti var hem de bedende iletişim kurarak öğreniyorlar” ifadelerine yer verdi.

Ayla ALKAN

Editör: Haber Masası