Gazeteciler Resepsiyonu ve Tolga Gül’ü Anma Programı Gazeteciler Resepsiyonu ve Tolga Gül’ü Anma Programı

Artvin Çoruh Üniversitesi Konukevinde düzenlenen kahvaltı programına Artvin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Alkan, Artvin faal Gazeteciler derneği Başkanı Yaşar Kars ve Artvin’de gören yapan yerel ve ulusal basın çalışanları katılım sağladı.
Rektör Bilgin, yerelde ve ulusalda çalışan gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak, zor bir mesleği başarı ile yapan gazetecilere teşekkür etti. Düzenlenen kahvaltı programına basın mensuplarının yanı sıra Üniversitede görev olan öğretim görevlileri de katılım sağladı.
Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Mustafa Sıtkı Bilgin kahvaltıda üniversite hakkında önemli bilgileri basın mensupları ile paylaştı. Bilgin, “Artvin Çoruh Üniversitesi son yıllarda elde ettiği başarılarla Doğu Karadeniz'in parlayan yeni yıldızı oldu” dedi.

Rektör Bilgin Basın İle Bir Araya Geldi
Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin Bölgesel ve akademik gelişimi desteklemek amacıyla Artvin Çoruh Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (Artvin TTO) kurulurken ve ARTAB şirketi faaliyete geçirdiğini söyledi. Ayrıca ortaya koyulan vizyonla yürütülen yoğun çalışmalar neticesinde DOKAP bölgesinde ilk ve tek TÜRKAK tarafından akredite edilmiş laboratuvarı ortaya çıkardıklarını da ekledi.
Yerel tarım ürünleri kullanarak üretilen organik kış çayları ve 'Olemin' ile 'Protomin' gibi yeni tıbbi aromatik bitki ürünleri geliştirilerek yerel ve bölgesel ekonomiye katkı sağlanmasının hedeflendiğini söyleyen Bilgin, aynı zamanda kış hastalıklarına karşı doğal destek sağlayacak bal, propolis ve ekinezya içeren pastillerin yakında piyasaya sürüleceğini bildirdi.
Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin üniversitenin 4 yıl içerisinde yakaladığı ivmeyi ve elde ettiği başarıları özetledi. Artvin Çoruh Üniversitesinin Doğu Karadeniz Bölgesinin parlayan yeni yıldızı olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin üniversitesinin gelişim ve değişim süreci hakkındaki önemli değerlendirmelerde bulundu.
Bilgin, “Artvin Çoruh Üniversitesi, alanında uzman akademik ve idari kadrosuyla sağladığı nitelikli eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra çağın ihtiyaçlarına ve toplumun taleplerine cevap veren, bilim üretimine ve nitelikli meslek insanları yetiştirmeye önem veren, çözüm ve üretim odaklı bir üniversite anlayışının yaygınlaştırılmasını hedefleyen bir anlayışla hareket etmektedir. Ayrıca Artvin Çoruh Üniversitesi, Artvin ilinin kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve özel sektörü ile iş birliği içinde şehirle barışık ve bütünleşmiş bir üniversite olma yolunda adımlar atmaktadır” dedi. 
“Artvin Çoruh Üniversitesi Akademik Çalışmalarda ve Eğitimde Yüksek Kaliteye Önem Veriyor”
Bilgin, Artvin Çoruh Üniversitesinin yönetimi akademik çalışmalarda ve eğitimde yüksek kaliteye önem veren bir anlayışa sahip olduğunu söyledi. Bu yaklaşım çerçevesinde gerçekleştirilen atılan azimli ve istikrarlı adımlar neticesinde Artvin Çoruh Üniversitesinin üniversite sıralamalarını ölçen çeşitli uluslararası göstergelerde kayda değer bir yükselişe imza attığını vurguladı. 

Rektör Bilgin Basın İle Bir Araya Geldi-3
Bilgin, konuşmasına şu sözlerle devam etti; “SCImago Laboratories tarafından Elsevier ile ortaklaşa yayımlanan ve araştırma odaklı çalışmalar yapan kurumların yer aldığı en objektif sıralamalardan biri olarak kabul edilen, aynı zamanda küresel bir sıralama olan SCImago Institutions Rankings (SIR), 2024 sonuçları açıklanmıştır. Açıklanan veriler ışığında Artvin Çoruh Üniversitesi birçok bilim dalında basamak atlamıştır. SCImago 2024 verilerine göre Artvin Çoruh Üniversitesi; Business, Management and Accounting alanında; Ortadoğu Üniversiteleri arasında 211’inci sıraya, ülke içerisinde 62’inci; Mathematics alanında Ortadoğu bölgesinde 82., Türkiye’de ise 25’inci;  Forestry alanında ise Ortadoğu ülke üniversiteleri arasında 9’ncu sıraya, ülke içerisinde ise 6’ncı;  Medicine altındaki Psychiatry and Mental Health alt alanında ise Ortadoğu bölgesi üniversiteleri arasında 8. ve Türkiye’de ise 2. sırada yer almaktadır. GreenMetric 2024 verilerine göre ise Artvin Çoruh Üniversitesi 100 basamak birden atlayarak dünyada 473., Avrupa'da 134. ve Türkiye'de sıralamasında da 45. sıraya yükselmiştir.”
“Üretim Markalarının Kurulması ve Tıbbi Aromatik Bitki Üretiminde Büyük Sıçrama”
Artvin Çoruh Üniversitesi tarafından üretilen tıbbi ve aromatik bitki ürünleri Çoruh Vital, LivaneCare ve LivaneÇay markaları üreterek bu markalar altında satışa sunulduğunu aktaran Bilgin, bu markalar ekseninde ‘Bitki ekstreleri', ‘bitki çayı ekstreleri', ‘bitki çayları', ‘kozmetik ürünler' ve ‘bitkisel yağlar' olmak üzere 5 farklı kategoride 90'a yakın ürün listelendiğini aktardı. Bilgin, “ Ürün satış işlemleri ARTAB tarafından yürütülmekte olup ilgili ürünler Çoruh Vital ve ARTAB internet sayfaları üzerinden temin edilebilmektedir. Çoruh Vital markası altında 10 adet bitki çayı, 55 adet ekstrakt ve 2 adet bakım kremi olmak üzere 67 adet tıbbi-aromatik bitki ürünü ortaya koyduk ve ürün gamımız giderek genişlemektedir. İhtisas projelerimizde Tıbbi ve aromatik bitkilerden ekstrakt üretimi için pilot tesis kurulumu da yapılmıştır. Bu tesiste ilgili uzmanlar yeni gelen bitkilerden bu amaca uygun olanlardan ekstrat elde etmeye devam edeceklerdir. Tıbbi-Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezinde tüm testleri yapılmış yüksek standartlarda Livane Çay markası altında 8 adet çay, Artvin’deki bitkilerimizi değerlendiğimiz LivaneCare markası altında 5 adet krem ve bir adet %100 doğal dudak balmi/koruyucusu, uçucu ve maseratif yağlarının yanı sıra bölge bitkileri kullanarak 4 adet esans üretilmiş olup yine ARTAB (https://www.artab.com.tr) ve Çoruh Vital (https://www.coruhvital.com) internet sitesinden satışa sunulmuştur.  Parolamız organik ürünler üretip halkın sağlığının korunmasına katkı yapmak, yöresel marka değerlerini yücelterek kente ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamaktır.”
“Artvin’den Türkiye’ye Yayılan Şifa: Organik Kış Çayları”
Üniversitede yerel tarımı desteklemek ve bölgedeki doğal kaynakları değerlendirmek amacıyla organik kış çayları üretimine başlandığını ifade eden Bilgin, Artvinli üreticilerden temin edilen aronya, armut ve elma kullanılarak hazırlanan kış çayları ile hem üreticilerin ürünlerinin değerlendirilmesine olanak sağlandığını hem de sağlıklı ve doğal ürünleri tüketiciye sunulduğunu aktardı. Bilgin, konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi, “Tamamen doğal yöntemlerle üretilen kış çayları, bölgenin zengin bitki çeşitliliğinden yararlanılarak hazırlanıyor. Üniversite, bu projeyle hem yerel ekonomiye destek sağlamayı hem de sağlıklı yaşamı teşvik etmeyi amaçlıyor.”
“Yeni Doğal Ürünler: Olemin, Protomin ve Pastil”
Rektör Bilgin, Artvin Çoruh Üniversitesinin yerel kaynakları değerlendirme ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlama hedefi doğrultusunda yeni doğal ürünler ürettiğini dile getirdi. Ürünler hakkında şu ifadelere yer verildi; “Zeytin yaprağı özünden üretilen "Olemin", yerel bitki ekstreleri ile geliştirilen "Protomin" ve doğal bileşenlerle hazırlanan pastiller, üniversitenin inovasyon odaklı çalışmalarının yeni örnekleri olarak öne çıkmaktadır. Olemin, zengin antioksidan içeriğiyle dikkat çekmektedir. Üretim sürecinde zeytin yaprağı işlenerek çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunulmuştur. Protomin ise yerel bitkilerden elde edilen özlerle zenginleştirilerek bölgesel tarım ürünlerinin değerlendirilmesini sağlamaktadır. Son olarak, bal, propolis ve ekinezya içeren pastiller, doğal içerikleriyle geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etmektedir.”
“Güneş Enerji Sistemi (GES) Projesinin Faaliyete Geçirilmesi İçin Büyük Hamle”
Artvin Çoruh Üniversitesinde Rektör Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin'in yoğun temasları neticesinde Güneş Enerji Sistemi (GES) Projesinin hayata geçirilmesi yönünde önemli bir adım atıldığını söyledi. Bilgin, “ Bu çerçevede Ardanuç ilçesinde kurulması yönünde hazırlıkların başlatıldığı GES projesi ile daha önce 1 Megawatt olarak tahsis edilen enerji potansiyeli 4 MegaWatt'a yükseltilmiştir. Böylelikle üniversitenin enerji ihtiyacının giderilmesi sağlanırken üniversiteye ayrıca mühim bir gelir kapısı sağlayacaktır.” 
Teknoloji Transfer Ofisi ve ARTAB Kuruldu
Üniversitenin kentle iş birlikleri kurarak bölgesel kalkınma hedefleri gereğince bir dizi proje hazırlandığını ve bu projelerin uygulanması için çalışmalarını hızlandırıldığını kaydeden Bilgin, “ Bunlar arasında Artvin’i yeşil sanayinin merkezi hâline dönüştürme, kente lojistik destek sağlayacak eşgüdümlü çalışmalar gerçekleştirme ve firmaların ilgisini Artvin’e çekme amacıyla tesis ettiğimiz Teknoloji Transfer Ofisi yer almaktadır. Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisinde yürütülecek proje ve faaliyetlerle Üniversitemizin ve Artvin’in marka değerinin oluşturulması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda Artvin Arıcılık Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Orman Ürünleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (ARTAB) kurulmuş olmakla birlikte ve ARTAB çatısı altında tıbbi ve aromatik bitki ürünlerinin marka değeri oluşturularak pazarlanması çalışmaları başlamıştır.”
15 Yıllık Hayal Gerçek Oldu
Eğitim ve araştırma kapasitelerini genişletmek amacıyla 15 yıllık bir hayal olan Artvin Çoruh Üniversitesi Geliştirme Vakfınun kurulduğunu açıklayan Bilgin, “AÇÜ Geliştirme Vakfı, üniversitenin akademik gelişimine ve Artvin bölgesinin sosyo-ekonomik yapısına önemli katkılarda bulunmayı amaçlamaktadır. Geliştirme Vakfı, ulusal ve uluslararası alanda rekabetçi ve yenilikçi bir kurum olarak üniversitenin konumunu güçlendirme görevini üstlenmiştir. Vakıf ayrıca, yerel sanayi ve iş dünyası ile iş birliklerini geliştirerek, yerel tarım ürünlerinin değerlendirilmesi ve sanayiye yönelik araştırma ve geliştirme faaliyetleri üzerine yoğunlaşacaktır.”
“Bal Analizinde DOKAP Bölgesinde İlk ve Tek Akredite Laboratuvar AÇÜ’de Kuruldu”
Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) bünyesindeki Tıbbi-Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (TABMER), Türk Akreditasyon Kurumunca (TÜRKAK) verilen "Bal Akreditasyon Sertifikası" almaya hak kazandığını söyleyen Bilgin bu sertifika ile TABMER bünyesinde uluslararası standartlara uygun bal analizleri gerçekleştirilebileceğini söyledi. Artvinli tüm arıcıları ballarını ucuz ve hızlı bir şekilde analiz ettirme imkanına kavuştuğunu söyleyerek “Ayrıca TTO ve Artamerde gerçekleştirilecek çalışmalarla Artvin’in farklı yörelerindeki ballar markalaştırılacak. Tıbbi aromatik bitkiler alanında da uluslararası standartlarda akredite olunması yönünde çalışmalar başlatılmıştır” dedi. 
“ARTAMER Kestane Balı Türkiye’de Üçüncü Oldu”
Rektör Bilgin, son olarak şu ifadelere yer verdi; “Artvin Çoruh Üniversitesi Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi (ARTAMER) tarafından 2024 yılı içerisinde üretilen kestane balı, Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin düzenlemiş olduğu 8. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi'nde Monofloral Bal Yarışması kategorisinde üçüncü olmuştur. Kafkasya sınırına en yakın üniversite olması nedeniyle Kafkasya bölgesi ile etkileşimi artırarak ülkeler arası bilimsel ve kültürel bir köprü vazifesi üstlenmeyi hedefleyen Artvin Çoruh Üniversitesi, bölge üniversiteleri ile ikili iş birliği anlaşmalarının desteklenmesi ve mevcut anlaşmalara yenilerinin eklenmesi hususuna önem vermektedir. Nitekim Üniversitemiz Atatürk Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile belediyeler, kooperatifler ve sivili toplum kuruluşları gibi birçok kurum ve kuruluşla tıbbi ve aromatik bitkiler sahası başta olmak üzere eğitim, akademi ve sosyo-kültürel alanlarında önemli iş birliği protokollerine imza atmıştır.
Artvin Çoruh Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda “TS ISO EN 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Sertifikası” alındı. YÖK tarafından düzenlenen “Engelsiz Üniversite Ödülleri” kapsamında Artvin Çoruh Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, Eğitim Fakültesi ve Arhavi Meslek Yüksekokulu TURUNCU BAYRAK (Mekânda Erişebilirlik Ödülü); yine Eğitim Fakültesi ve Arhavi Meslek Yüksekokulu YEŞİL BAYRAK (Eğitimde Erişebilirlik Ödülü) almıştır. Özetlemek gerekirse Artvin Çoruh Üniversitesi olarak üretim odaklı projeler, bölgesel kalkınmaya yönelik çalışmalar ve  akademik başarısının, eğitimin yükseltilmesine, bölgesel kalkınmaya yönelik pek çok yeni, organik tıbbi aromatik bitkisel ürünlerin artırılmasına aynı yoğunluk ve hızla devam edecektir. Yerel kaynakları değerlendirip tıbbi ve aromatik bitkilerden inovatif doğal ürünlere kadar birçok alanda üretim yaparak bölge ve dolayısıyla ülke ekonomisine katkı sunmayı hedeflemekteyiz. Öğrenci odaklı ve nitelikli eğitim anlayışımızla yaklaşık 13 bin öğrencimize kaliteli hizmetimizi sürdürüyoruz. Üniversite yönetimi olarak yeni araştırma projeleri ve iş birlikleri ile bilimsel altyapısını güçlendirip, hem üretim üssü haline gelme vizyonunu hem de bölge halkının refahına katkı sunma misyonunu gerçekleştirmek yönünde çalışmalar yapılmasına devam edilecektir.
Sonuç olarak, Artvin Çoruh Üniversitesi, üretim kapasitesini artırarak, bölgesel kalkınmaya öncülük etmeye ve öğrencilere kaliteli eğitim vermeye kararlılıkla devam edecektir.”

Editör: AYŞE ÖZDER