SAĞLIK

Psikoterapi nedir, ne işe yarar, kim yapar?

İnsanlardan bazıları günlük yaşama uyum sağlamakta bazen zorluklar yaşayabilmektedir. Bu kişilerin problemlerinin neden kaynaklandığını kestirmek zor olmaktadır

Abone Ol

Bu nedenle bu kişiler alanında uzman olan kişilerin desteğine ihtiyaç uymaktadır. Psikoterapi de bu bağlamda ele alınması gereken konulardan biri olarak belirtilmektedir. Psikolog Esra Delioğlu Yıldırım psikoterapinin ne olduğunu ne işe yaradığını ve kimlerin yaptığını açıkladı.

Psikoloğa gitmenin sihirli bir değnek ve sihirli bir dokunuşla birlikte bambaşka bir değişim üzerine ilerlemediğini ifade eden Psikolog Esra Delioğlu Yıldırım, “O kadar çok para veriyoruz ki tek seansta çok az bir seansta çok büyük bir verim almamız lazım düşüncesi seans ve psikoterapi durumunu aykırı bir durumdur. Psikoterapi sohbet olmadığı gibi sizi şekillendiren size doğru yolu hemen gösterebilecek olan bir kavram değil sizin sürecinizi tamamlama size uygun bir şekilde kendinizle ilgili farkındalık oluşturma sürecini oluşturur” dedi.

Herkesin psikoterapi sürecinin farklı olduğunu söyleyen Yıldırın, “Herkesin psikoterapi süreci ile birlikte kendi sürecini tamamlamak kendi içedönük iç görü farkındalık kabullenmelerle birlikte bakış açı değişikliğini oluşturma tek seansta size psikoloğun yapman gereken şunlar şeklinde olan bir gidişat değildir. Bu süreci kabullendikten sonra size katkısı olduğunu ilerleyen seanslarda fark etmek kanıtlanmıştır. Süreç içerisinde her zaman iyi hissetmek değil kötü hissetmek normaldir çünkü içe dönme dediğimiz kavram bazen bizi hayal kırıklığına uğrata bilir mutsuzlaştıra bilir ancak bununla birlikte ilerleyen durumlarda kabullenmeler ve bakış açısı değişikliği ile bu hayal kırıklığı mutsuz hissetme halinden bambaşka bir duruma doğru gelişme gösterir” ifadelerini kullandı.

Yani psikoloğun var olan konforlu alanınızı sarsıp istediğiniz değişim için gerektiğinde acı çekmenize vesile olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “İşte bu acının iyileşmesi için uygun müdahaleler ancak psikoterapi ile mümkündür. Müdahaleler de bulunmak doğru tekniklerle yaklaşmak için bir süreç gereklidir psikoloğunuz sizinle bu süreci yönlendirmek için süreci sürekli şekillendirir ve dinamik elde tutar tek bir seansla hayatınıza dair teknikleri hemen oluşturmak Asla doğru olmaz” diyerek bir arkadaşın, bir komşunun uygun ve teknikler üzerine müdahalelerde bulunmadığını bu yüzden bu ayrımı iyi ayırt etmek gerektiğini vurguladı.

“Birkaç kitap okumakla ben de psikolog sayılırım şeklindeki düşünceleri olan insanlardan uzaklaşın”diyen Yıldırım, “Eğer bu tarz insanları size katkı sağlayabileceğini düşünüyorsanız unutmayın ki onun yapabildiği kitap okumayı da size yönlendirme değişiklik sunabilecekse siz de o kitapları okuyup kendi içinizde kendinizi değişikliği götürebilirsiniz ona ihtiyacınız olmaz. Ancak lisans mezunu bir psikolog olmak çok önemli bilim öğrenme sonucunda size sunabileceği tekniklerle katkıları göz ardı etmeyelim.

Psikologlar günü neticesiyle çok mutluyum. Mesleğimde her gün yeniden insanların hayatlarına dokunabilmek çok iyi hissettiriyor. Etik kurallara uygun psikoterapi yapmak çok önemli. Meslek hayatım boyunca en çok buna dikkat ettim ve etmeye devam ediyorum.

Psikolog olmak; psikologlar ilaç yazmaz size aklı vermez, suçlu aramaz, Danışan bilgilerini paylaşmaz, Seanslarda duygusal bağ kurularak ilerlemez, Psikolog olmak; Psikoterapi sohbet değildir, arkadaşla konuştuklarınızdan çok çok farklı bir tedavi terapi edebilme şeklidir” dedi.

Ayla ALKAN