ARTVİN

PolikistikOver Sendromu Nedir?

Diyetisyen Gizem Tekin, PolikistikOver Sendromunu hakkında açıklamalarda bulundu

Abone Ol

Diyetisyen Tekin, Polikistikover Sendromu’nun (PKOS) Adolesan ve doğurganlık çağındaki kadınların %5-21’ini etkileyen kadınlarda erkeklik hormonunun artış göstermesi, yumurtlamanın düzensiz aralıklarla olması veya hiç olmaması, Yumurtalıklarda çok sayıda küçük  kist oluşumuna sebep olan endokrin bir bozukluk olduğunu anlattı.

Tekin, PKOS’lu kadınlarda en sık rastlanılan semptomları şu şekilde sıraladı: “İnsülin Direnci, Yüksek insülin salınımı, Testesteron salınımında artış, Kısırlık, Zor Hamile Kalma,Obezite”

Tanı kriterleri hakkında tek ve kesin bir tanı kriteri olmadığını ifade eden Tekin; “Yumurtlama düzensizliği, Klinik veya biyokimyasal testesteron bilgisi, Polikistikover morfolojisi” dedi. PolikistikOver Sendromu bireyin yaşam kalitesini düşürdüğünü kaydeden Tekin, “Menstrüel düzensizlikler,Alt karında yağlanma,Akne (Özellikle çene çevresi lezyonları),tüylenme,saç dökülmesi. Adölesan ve doğurganlık döneminde komplikasyonlar artış gösterir. Bununla birlikte İnsülün Direnci olması PolikistikOver Sendromunu tetiklerken,PolikistikOver sendromu olması da İnsülin direncini tetikleyerek bir kısır döngü oluşturuyor. Bunun için Kan şekeri takibini sık sık yaptırmalıyız.PKOS’lu kadınlarda PKOS olmayanlara göre kalp damar hastalığı ve inme riskinin yüksek olduğu gözlenmişitir” diye anlattı.

“TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR DEMEKTİR”

“Bel çevresindeki yağlanma kalça etrafındaki yağdan fazla ise ve bu oran 0,85’den fazla ise bizim için tehlike çanları çalıyor demektir” diyen Tekin, şunları söyledi:

“Obezite ve bireyin yağ dokusunda artış varsa menstural düzen bozulur. PKOS’lukadınların,PKOS’abağlı semptomları azaltmak için ilk basamağın obeziteyi durdurmak için sağlıklı beslenme programlarının planlanması ve vücut ağırlığının azalmasının amaçlanması gerekir.İlk basamak uygulanmadan ilaç veya cerrahi bir tedaviye geçilmemesi gerekir. Vücut ağırlığı azalırsa PKOS semptomları azalır. D vitamini yetersizliği PKOS ile yakından ilişkilidir. Bu sebeple düşük D vitamini seviyeleri için D ve Kalsiyum takviyesi önerilir.

PKOS’a bağlı düşük D vitamini = Yetersiz kalsiyum düzeyi

Genel Beslenme Tedavisi

Vücut ağırlığını ideal aralıkta tutmak.

Bel kalça oranını düşürmek

Uygulanan Diyetin içeriğini doğru belirlemek.

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı hazırlamak

Yapılan çalışmalarda Karbonhidrat içerikleri, düşükglisemik indeksli (yani kan şekerini hızlı yükseltmeyen) ve lif açısından zengin karbonhidratlar  tercih edilidiğindeovulasyon dönemlerinin düzeldiği, vücut ağırlığının azaldığı,açlık ve tokluk insülin konsantrasyonlarının azaldığı görülmüştür”

“BESLENME İÇİN ALTIN BİLGİLER”

Tekin, “Düşük glisemik indeksli kompleks karbonhidratlar tercih edilmeli. Yağ kaynağı olarak PUFAveMUFA’dan zengin besinlere yer verilmeli. Hayvansal kaynaklı protein azaltılmalı yerine bitkisel kaynaklı proteinler tercih edilmelidir” ifadelerine yer verdi.

Ayla ALKAN