Fizyoterapist Berkant Ketenci, platin/protezin ne gibi durumlarda tercih edildiği hakkında bilgi vererek, kemik bütünlüğünün tamamen bozulduğu parçalı kırıklarda, uzun kemik kırıklarında sabitlemek amacıyla, omurgada skolyoza yönelik sabitleme amacıyla yapılan ameliyatlarda ya da eklemlerde gelişen aşırı harabiyet durumlarında ortopedistler tarafından tercih edildiğini söyledi.

Platin/protez konması sıkça karşılaşan bir durum olduğunu belirten Ketenci, “Bahsedilen tablolar sonrası röntgen, MR, BT gibi ileri tetkiklere bakılarak bütünlüğü bozulan yapıların bütünlüğünün yeninden sağlanması ve iyileşebilmesi için sabitlenmesi gerekmektedir. Bu amaçla kırık uçların birleştirilmesi için, parçalı kırıkların bütünlüğünün sağlanabilmesi için ya da eklem kıkırdağının ileri harabiyetinin düzeltilebilmesi için platin/protez yöntemlerine başvurulur” dedi.

Ketenci yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

“Platin ya da protez bilinenin aksine periyodik cetvelde bulunan Platin elementinden üretilmemektedir. Daha çok çelik, titanyum gibi alaşımlardan elde edilmektedir.

Üretimleri seri üretim şeklinde olmayıp kişinin ihtiyacına göre ölçüm yapılarak kişiye özgü üretilmektedir. Hekimin amacı doğrultusunda platinler kalıcı olarak vücuda konulabilirken sonradan çıkartılmak üzere de konulabilir. Kalıcı platinlerde rutin kontroller ışığında belirli periyotlarda yenileme yapmak gerekebilir. Sonradan çıkartılmak amacıyla konulan platinler ise tedavinin gidişatına göre vücuttan çıkartılır.

Genelde ileri yaş bireylerde diz protezi ve kalça protezi ile sıkça karşılaşmaktayız. Kalça protezi daha çok düşmeye bağlı kalça kırıklarında eklemin tamamen alınıp yerine protez konulması şeklinde karşımıza çıkarken diz protezi ileri eklem kireçlenmesine bağlı kıkırdak harabiyeti sonrası diz ekleminin protez ile değiştirilmesi şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Kırıklarda ise uzun kemiklerin kırıklarında kırık uçlarını birbirine sabitlemek amacıyla tercih edilen platinler parçalı kırıklarda daha çok eklem görevi görecek şekilde dizayn edilir.

Artvin Valisi Cengiz Ünsal'dan Gaziler Günü Mesajı Artvin Valisi Cengiz Ünsal'dan Gaziler Günü Mesajı

Platin/protez süreci yoğun bir rehabilitasyon ile beraber olmaktadır. Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası olmak üzere iki başlıkta yürütülen rehabilitasyon süreci iyileşmede oldukça önemlidir. Ameliyat öncesini daha çok hazırlık aşaması olarak ameliyat sonrasını ise günlük yaşam aktivitelerine dönüş süreci olarak adlandırabiliriz. Ameliyat öncesi süreçte platin/protez konulacak bölge kaslarının kuvvetlendirilmesi, eklem hareket açıklığının artırılması amaçlanır, ameliyat sonrası süreçte bu amaçlara ek olarak ağrının azaltılması, denge-koordinasyon gibi kayba uğrayan yetilerin yeniden kazandırılması ve bağımsızlık düzeyinin artırılması hedeflenir.

Detaylı bilgi ve değerlendirme için ofisimi ziyaret edebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.”

Ali Eray ÇELİK

Editör: ALİ ERAY ÇELİK