BORÇKA

Oryantasyon Eğitimi Düzenlendi

Borçka Devlet Hastanesi Eğitim Komitesi tarafından hastaneye yeni katılan personellere ve yaz stajyerlere oryantasyon eğitimi düzenlendi

Abone Ol

Borçka Devlet Hastanesinde eğitim komitesi eşliğinde personellere ve yaz stajyer öğrencilere oryantasyon eğitimi verildi.

Eğitim Hemşiresi Havva Gümüş tarafından verilen eğitimde öğrencilere iletişim, hasta mahremiyeti, hasta hakları, kesici delici alet yaralanmaları ve çalışan hakları hakkında sunum gerçekleştirildi.

Gümüş, hasta ile iletişimin önemli olduğunu söyleyerek hastaya zaman ayırmak, ismiyle hitap etmek, konuşurken empati kurmak, dinlerken empati yapmak ve dürüst bir şekilde bilgilendirilme yapılması gerektiğini anlattı.

Hasta hakları hakkında bilgi veren Gümüş, “Sağlık hizmetlerinden faydalanma ihtiyacı bulunan fertlerin sırf insan olmaları sebebiyle teminat altına alınmış haklarının ifade eder. Temel hasta hakları ise; hizmetten genel olarak faydalanma hakkı, bilgilendirme ve bilgi isteme hakkı, sağlık kuruluşunu ve personelini seçme ve değiştirme hakkı, mahremiyet hakkı, tedaviyi reddetme ve durdurma, rıza hakkı. Güvenlik hakkı, dini vecibelerini yerine getirebilme, saygınlık görme ve rahatlık hakkı, ziyaretçi ve refakatçi bulundurma hakkı, müracaat, şikayet ve dava hakları olarak bilinir. Hasta memnuniyetinde ise, hasta memnuniyeti genel anlamda verilen hizmetin hastanın beklentilerini karşılaması ya da hastanın verilen hizmeti iyi yada kötü olarak algılamalarına dayanmaktadır. Hasta mahremiyeti ise, başkaları tarafından kişinin beden, his, düşünce ya da kendisi ya da ilişkilerine ait bilgilerine erişmenin sınırlanması anlamına gelmektedir.

Başkaları tarafından yapılacak fiziki ya da kişisel müdahaleleri kontrol etme hakkı, insana saygı ilkesidir. Hastanın özel hayatının bir parçası olan ve hastalığı ile ilgili mahremiyeti içeren hususlar birçok yasal düzenlemeler ile korunmuştur. Hasta mahremiyeti için, hasta odasına girmeden önce kapı vurulmalıdır. Hasta muayenesi sırasında odalarda mevcut bulunan perde, paravan vs kapatılarak görsel gizlilik sağlanmalıdır. Hasta varken aynı zamanda başka bir hasta alınmamalıdır. Uygulama alanlarında, hasta odalarında kontrolsüz girişlerin önlenmesi gereken durumlarda kapının dışarıdan açılması engellenmelidir. Poliklinik odasında görevli haricinde kimse bulundurulmamalıdır. Tıbben bölgenin hazırlanması gereken durumlarda görevli dışında kimse bulundurulmamalı Aynı şekilde hasta transferi sırasından da mahremiyet sağlanmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Birim Sorumlusu Şükran Nalbant tarafından ise iş kazaları, çalışan güvenliği, acil durum kodları hakkında bilgiler verilerek stajyer öğrencilere anlatıldı.

Acil durum kodları arasında beyaz kodun önemli olduğuna değinen Nalbant, mesai saatleri ve dışında, çalışanların şiddet görmesi durumunda (fiziksel saldırı, sözel şiddet, taciz. ateşli silah saldırısı vb) en yakın sabit telefondan “1111” nolu telefon aranarak 5 e tuşlandığını ve “beyaz kod ” başlatıldığını dile getirdi.  Nalbant, “Beyaz kod ekibi olay yerine geldiğinde saldırıya uğrayan personel korumaya alınır. Psikolojik destek başlatılır. Travmaya uğramışsa gerekli ilk yardımın ve tıbbı tedavinin yapılması sağlanır. Beyaz Kod Ekibi geldiğinde 1111 aranarak 6 tuşlanarak çağrı sonlandırılır. Mavi Kod ise, Kardiyopulmoner arrest durumundaki bir hastanın hızlı ve güvenli biçimde, eğitimli ve deneyimli personel tarafından kalp ve solunum sistemine müdahale ile canlandırılmasını sağlamak için standart bir yöntem belirlemektir. Cpr’a ilk müdahale kadar CPR ekibinin olay yerine ulaşma süreside son derece önemli olduğundan mavi kod alarmı başlatma önemli bir sorumluluktur. Mavi kod ekibi olay yerine 3 dakika içerisinde ulaşmak zorundadır. Hastanın durumunu tanımlayan kişi kendine en yakın hastane telefonundan önce 2222 yi arar. 5 i tuşlayıp çıkan otomatik operatörün mavi kod başlatıldı anonsunu duyunca telefonu kapatır. Pembe kod ise, bebek ve çocuklara yönelik kaçırma, kaybolma ve benzeri durumlarda güvenlik personeline durumu bildirmeyi ve olayın engellenmesini amaçlayan sistemdir. Kırmızı kod ise hastane de çıkabilecek herhangi bir yangın tehlikesi halinde yangına en hızlı şekilde müdahale edilerek oluşabilecek tehlikeleri ve zararları en aza indirmek veya önlemek amacıyla oluşturulan acil uyarı kodudur” dedi.