Fizyoterapist Berkant Ketenci, omuz yırtıklarının sebepleri ve risk faktörleri hakkında bilgiler verirken, “Omuz yırtığı sorununuzu ertelemeyin. Aksi takdirde hasar kronikleşerek omuz hareketlerinde kısıtlamaya ve günlük yaşam aktivitelerinde zorlanmaya neden olur” dedi.
Omuzun ince ayar kasları denilen ve esasında omuz hareket düzgünlüğünü en verimli düzeyde yapmayı amaçlarken omuz stabilizasyonuna da önemli bir katlı sunan, dört adet kas ve onların kirişlerinden oluşan kasları rotator kılıf kasları olarak adlandırdıklarını belirten Fizyoterapist Berkant Ketenc, “Hareket kabiliyeti açısından vücudun en hareketli eklemlerinden biri omuz eklemidir. Rotator cuff kasları bu hareketin düzgünlüğünde ve verimliliğinde rol oynarken bu kasların tendonları da omuzun stabilizasyonunda oldukça etkilidir” ifadelerini kullandı.
İstirahat ve gece ağrısı, üzerine yatamama, uykudan uyandırma derecesinde ağrıya yol açan rotator kılıf yırtılmaları kol üzerine düşme, ağır bir nesneyi kaldırma, halı-perde silkeleme gibi ani travma yaratan durumlara bağlı görülebildiği gibi uzun süreli baş üstü seviyede tekrarlayıcı kullanım gibi kronikleşmiş durumlarda da görülebildiğini söyleyen Fizyoterapist Berkant Ketenci, “Özellikle mesleki olarak uzun süreli baş üstü aktivite yapmak durumunda kalan, boya-badana işçileri, sporcular, ev hanımları daha fazla risk altındandır. Rotator cuff yırtıklarının tanı konma aşamasında fiziki muayene ve her kasa özel yapılan testlerin yanı sıra röntgen ve MR gibi yöntemlerde kullanılmaktadır” dedi.
Fizyoterapist Berkant Ketenci, omuz kas yırtığına ilişkin açıklamalarını şu ifadelerle sonlandırdı:
“Tedavi kısmına gelince fizik tedavi yöntemleri en etkili tedaviler arasında gösterilmektedir. Fizyoterapist eşliğinde uygulanan manuel terapi yöntemlerinden; mobilizasyon-manipülasyon uygulamaları, yumuşak dokulara yönelik miyofasyal gevşetme ve masaj teknikleri ağrının azaltılması ve fonksiyonelliğin artırılması açısından oldukça etkin yöntemlerdir. Ameliyat gerektiren ileri derece yırtıklarda ameliyat sonrası fizik tedavi süreci oldukça önemlidir. Ayrıca ağrı kontrolü açısında medikal tedavilere de başvurulmaktadır.
Yukarıda belirttiğim şikayetlere benzer şikayetler hissedilmesi durumunda vakit kaybetmeden bir uzman doktora başvurmak ve mutlaka bir fizyoterapist tarafından kişiye özgü planlanmış ve fonksiyonelliği artırmaya yönelik manuel terapi uygulamaları ve egzersiz programları uygulanmalıdır.
Daha detaylı bilgi için ofisimi ziyaret edebilirsiniz, sağlıklı günler dilerim.”
Ayşe ÖZDER