ARTVİN

Öğrencinin yanında ‘Kariyer Merkezi’

Artvin Çoruh Üniversitesi Kariyer Merkezi’nde Öğretim Görevlisi Kaan Taşçı, öğrencilere eğitim hayatı ve mezun olduktan sonraki hayatlarında da yardımcı olabilmek amacıyla Artvin Çoruh Üniversitesi'nde her zaman faaliyet göstermekte olan Kariyer Merkezi’nin temel faaliyetlerini anlattı

Abone Ol

Kariyer Merkezi’nin geçen sene görevine aktif bir şekilde başladığını söyleyen Taşçı şu ifadeleri kullandı:
"Bir yıldır bu kurumda hizmet vermekteyim, geçen sene mesleğe başladım. Kendi alanım Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, aynı zamanda İstanbul Üniversitesi'nde doktora öğrencisiyim. Akademik çalışmalarımı bir yandan sürdürürken, bir yandan üniversitemizin kariyer merkezinde faaliyet gösteriyoruz.
Üniversitemizin kariyer merkezi bizim işe başladığımız dönemde hizmete başladı. Geçen sene Kariyer Merkezi aktif bir şekilde görevine başladı, bizim gelmemiz ile birlikte daha aktif bir hale geldi diyebiliriz. Daha öncesinde bu kariyer merkezi meselesi Türkiye'de çok yeni bir şeydi bunun ilk adımlarını ODTÜ'de 1990'lı yıllarda iş bulma ofisinin kurulması ile Türkiye'deki ilk kariyer Merkezi ODTÜ'de bulunan kariyer merkezidir. 2015-2016'dan sonra özellikle devlet üniversitelerinde kariyer ofislerinin, iş bulma ofislerinin, kariyer danışma hizmetlerinin verilmesi ile alakalı YÖK'ün bazı çalışmaları oldu. Bizler bu kapsamda üniversitemizin kariyer merkezlerinde öğrencilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kariyer Merkezi kapsamında çok fazla şey giriyor. Burada 1. sınıftan son sınıfa kadar okuyan öğrencilerimiz hem de mezun grubundaki öğrencilerimiz bizim çalıştığımız alana dahil oluyorlar.
Kariyer Merkezi Ankara'da bulunan Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ile koordineli bir şekilde çalışıyor. Cumhurbaşkanlığı insan kaynaklarının bizlere yardımcı olduğu, öncü olduğu bazı hizmetleri var. Bunların en başlarında ulusal staj programı yer alıyor, kariyer kapısı üzerinden başvurulan ve tüm Türkiye'de bu sene üçüncüsü düzenlenen, bizim üniversitemizde ikincisini yaptık bu sene. Ulusal staj programında ön lisans 1'nci, 2'nci sınıf ve lisans 2. 3. 4'üncü sınıf öğrencilerimiz tek bir merkezden çok kolay bir şekilde başvurularını gerçekleştirip yaz stajlarını gerçekleştirebiliyorlar. “

“Yetenek kapısı platformumuz var”
Taşçı, “Yetenek kapısı platformumuz var, kariyer merkezi koordinatörlüğünde tüm üniversitemizde yürürlükte olan. Yetenek kapısı platformunda her gün bizim girip başvurularını onayladığımız onlarca iş, staj imkanı ve birçok etkinliğin duyurusunu yapıyoruz. Yine tek bir merkezden bütün öğrencilerimize mail ve SMS atıyoruz, bilgilendirmesini bu şekilde yapıyoruz. Yetenek kapısı platformu üzerinden bizim başlattığımız (mentoring) sistemi var. Mentoring sistemi, özellikle bizim hedef kitlemiz 1 sınıf öğrencilerimiz ve sene başında bu yıl güz döneminde oryantasyon programımızda olacak benim önderliğimde. (Mentoring) sistemi üzerinden yetenek kapısı platformuna üye olan öğrencilerimiz oradan benim danışmanlığımdaki müsait zamanları seçip hangi konuda üniversite ile alakalı, kendi kariyeri ile alakalı danışmak, bilgi almak isterse girip (mentoring) sisteminden boş vakitleri seçip bizlerden destek alabiliyor” dedi.

“Samimi bir ortam olması için uğraşıyorum”
Öğrencilerin kafasının seneler ilerledikçe daha da karışabildiğine değinen Taşçı, “Bu sebepten dolayı hem ben bildiğim kadarıyla destek olmaya çalışıyorum hem de fakültelerden uzman hocalarımızdan görüş alarak onları yönlendirebiliyorum. Bazen ders aldıkları yerlerde hocalarına belki bunları soramayabiliyorlar ama kariyer merkezi aslında tüm öğrencilerin gelip sorunlarını, dertlerini, düşüncelerini paylaşabileceği bir yer olsun istedim. Bundan dolayı kariyer merkezinin daha samimi bir ortam olması için uğraşıyorum” dedi. 

“Ufak da bir kitleye ulaştık” 
Taşçı, Kariyer Merkezi’ni herkesin birbirine söylediğini böylelikle arkadaş çevresinde de yayıldığını ve ufak da bir kitleye ulaştıklarını söyleyerek, “Kariyer Merkezi bu şekilde öğrencilerimize, öğrencilik hayatları boyunca temel, lazım olabilecek eğitimlerin verilmesi amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyor. Bunların başında CV hazırlama eğitimleri, iş mülakatları, akademik mülakatlar, sınavlara hazırlık süreçleri KPSS, ALES, yabancı dil sınavları gibi akademik sınavlara nasıl hazırlanmaları gerektiği ile alakalı biz tecrübelerimiz kadarıyla onlara anlatmaya çalışıyoruz. Bu sınavlar çok fazla bilinmiyor zamanı geldiğinde öğreniliyor ve o an geldiği zaman ben ne yapacağım gibi bir düşünce oluşuyor. Bunlar bölümde çok fazla verilmiyor, derslerde bunlar anlatılmıyor bir CV nasıl hazırlanır, yüksek lisans mülakatına gittiğimizde nasıl davranılır, bir yüksek lisans, doktora mülakatında neler sorulur bunlar ile alakalı temel mülakat bilgilerini Özel sektörde de kamu sektöründe de ben öğrencileri anlatmaya gayret gösteriyorum. “ şeklinde aktardı.

Ayla ALKAN