Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 2025 yılının ilk altı ayında memur maaş ve emekli aylıklarına yapılacak zam oranları resmen açıklandı. Kamu görevlileri ve memur emeklilerinin aylık ve ücretlerine toplamda yüzde 11,54, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına ise yüzde 15,75 oranında artış yapıldı. Bu artışlarla birlikte aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 39 bin 177 TL’den 43 bin 726 TL’ye, en düşük memur emekli aylığı ise 17 bin 587 TL’den 19 bin 617 TL’ye yükselmiş oldu.
Ancak bu zam oranları, Artvin’de Kamu Birliği Konfederasyonu tarafından yeterli bulunmayarak eleştirildi. 3 Ocak Cuma günü saat 13.00’te Artvin Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen sendika üyeleri, zam kararını protesto etmek için bir basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasını okuyan Genç Sağlık Sendikası Artvin Şubesi Başkanı Doğancan Özdemir, memur maaşlarındaki artışı “zam” olarak nitelendirmenin mümkün olmadığını ifade etti. Özdemir, şu ifadelere yer verdi:
"Az önce TÜİK tarafından Aralık ayı enflasyonu açıklandı ve kamu çalışanlarının 2025 yılı ilk altı aylık dönemi için maaşlarında yapılacak artış oranı kesinleşti. TÜİK’in yıllık enflasyonu yüzde 15,75 olarak açıklamasıyla birlikte, toplu sözleşmede öngörülen yüzde 6’lık zammın üzerine yüzde 5,54 enflasyon farkı eklenerek memur maaşlarına toplamda yüzde 11,54 artış yapılmıştır. Ancak bu oran, kamu çalışanlarının gerçek alım gücü kaybını telafi etmeye yetmemektedir."
Özdemir, memurların ekonomik durumlarındaki kötüleşmeye vurgu yaparak, şu eleştirilerde bulundu:
"Bundan 15 yıl önce kamu çalışanları birikim yapabiliyor, borç harç da olsa en azından bir evini ya da arabasını alabiliyordu. Bugün ise bırakın birikim yapmayı, bekar memurlar evlenemiyor, evliler ise temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta güçlük çekiyor. Bu durum, kamu çalışanlarına reva görülmemelidir."
Kamu çalışanlarının maaşlarının İnsani Yaşam Endeksi baz alınarak düzenlenmesi gerektiğini savunan Özdemir, şu talepleri dile getirdi:
En düşük memur maaşının ve emekli aylıklarının İnsani Yaşam Endeksi’ne uygun şekilde yeniden düzenlenmesi.
Kamu çalışanlarına yılda en az yüzde 30 refah payı artışı verilmesi.
3600 ek göstergenin verilmesi, sosyal yardımların insani yaşam standartlarına uygun şekilde artırılması.
Büyükşehirlerde çalışan kamu görevlilerine büyükşehir tazminatı ödenmesi.
Fazla mesai ücretlerinin günün ekonomik şartlarına uygun şekilde artırılması.
Basın açıklamasında katılan kamu çalışanları, mevcut ekonomik koşulların gün geçtikçe daha da zorlaştığına dikkat çeken Özdemir, memur maaşlarının özellikle büyükşehirlerde yaşamı sürdürecek düzeyde olmadığını belirtti. Çalışanlar, şiddetle mücadele ve mobbing ile ilgili yasal düzenlemelerin de bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
Kamu Birliği Konfederasyonu, toplu sözleşme masalarında kamu çalışanlarının haklarını daha etkili bir şekilde savunacak bağımsız bir yapı oluşturma çağrısında bulunarak basın açıklamasını sonlandırdı.