Mekanik bel ağrısında bel bölgesinde belirgin bir patoloji olmamasına rağmen bel bölgesi ve çevresinde ağrı hissedilmesi duruma verilen isimdir.

Omurgamızın bel bölgesi diğer bölgeler olan boyun ve sırt bölgesinden farklı bir yapıya sahiptir. Boyun ve sırt bölgesinde kemik ve bağlar omurgaya binen yükün büyük kısmını taşırlar. Bel bölgesinde ise yükün büyük kısmını kaslar taşır. Bu nedenle bel bölgesindeki kaslarda görülecek bir zaafiyet veya bele binen yükü arttıracak herhangi bir yaşam değişikliği durumunda yani spora başlama, yeni bir işe başlama, sahada daha çok çalışma durumunda bu kaslar yükü taşıyamazlar. Bu durumda da bel bölgesinde ağrı oluşur. Bu duruma mekanik bel ağrısı denir. Fizyoterapist Berkant Ketenci Lumbalji (Mekanik Bel Ağrısı) konusu ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

 Fizyoterapist Berkant Ketenci Lumbalji ile ilgili şunları söyledi;

“Ortada patolojik bir durum olmaksızın kendiliğinden gelişen bel ağrısı durumu Lumbalji  (Mekanik Bel Ağrısı) olarak adlandırılır.

Neredeyse insanların tamamı yaşamı boyunca en az 1 kere bel ağrısı yaşamaktadır. Bu durum gün içi aktiviteler ile oldukça alakalıdır. Bel fıtığı, kanal daralması, bel düzleşmesi, bel kayması gibi herhangi bir rahatsızlığı bağlı olmadan, genelde gün içi aktiviteler ile alakalalı yaşadığımız bel ağrıları, yukarıda bahsi geçen rahatsızlıklara oranla daha kolay iyileşme göstermektedir.

Bahsettiğimiz bel rahatsızlıkları şikayetiyle doktora gittiğimizde klinik olarak ayırıcı tanılar bulunurken Mekanik Bel Ağrısı diğer bel rahatsızlıkları gibi nokta atışı ayırıcı tanı göstermemektedir. Genelde uzun süre ayakta durunca bel ağrısı, uzun süre oturduktan sonra bel ağrısı, iş yaptıktan sonra bel ağrısı gibi daha ucu açık şikayetler gözlenmektedir. Bununla beraber Mekanik Bel Ağrısı durumunda ağrı daha çok bel çevresinde hissedilirken diğer patolojik durumlarda ağrı bel ile beraber kalçada, bacaklarda ya da daha aşağı seviyelerde de hissedilebilir.

"Kış lastiği taktırmayı ihmal etmeyin” "Kış lastiği taktırmayı ihmal etmeyin”

Sporcu olmak, aktif bir yaşam sürmek gibi gün içi aktivitenin fazla oluşu Mekanik Bel Ağrısına sebep olabileceği gibi az hareketli sedanter bir yaşam sürüyor olmakta bu soruna yol açabilmektedir.

Buradan çıkaracağımız sonuç Mekanik Bel Ağrısına sebep olan durumları izah edebilecek net bir tarifin olmayışı. Yani aktif yaşam süren egzersiz ve spor yapan bir bireyde de gözlenebilir, aktif yaşam sürmeyen sedanter olan bir bireyde de gözlenebilir. İşte bundan kaynaklı tedavi konusunda da tamamen kişiye özgü bir program yürütülmelidir. Her bireyin gerek anatomik farklılıkları gerekse Mekanik Bel Ağrısına sebep olan yaşam tarzı farklılıkları kaynaklı tedavi protokolü de farklılık göstermektedir. Her bireye aynı tedavi teknikleri uygulanıp aynı egzersizler tariflendiği zaman görüyoruz ki kimi bireyde semptomlarda azalma olurken kimi bireyde ağrılar daha da şiddetlenmektedir. Bundan kaynaklı böyle bir durumdan muzdarip kişiler, mutlaka bir uzmana danışıp, uzman gözetiminde tedavilerini yürütmelidir.

Detaylı bilgi ve değerlendirme için ofisimi ziyaret edebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.”

Ali Eray ÇELİK

Editör: Haber Masası