Yusufeli’nin Kılıçkaya (Ersis) Köyünde kurulan S.S. Kılıçkaya Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, uzaklarda yaşayan yöre insanının yöresel ürün talebini karşılıyor. 
Kooperatifin Kurucu Başkanı İlhan Katkat, yerli ürünlerden birçok çeşit yöresel yiyecek ürettiklerini ifade etti. Köy kadınlarının emeğinden geçen ürünlerin aynı zamanda köy ekonomisine de destek olduğunu belirtti. Ürünlerin İstanbul, Ankara, İzmir’de satışlarının yapıldığını aynı zamanda sosyal medya ve internet alışveriş siteleri üzerinden de satışa sunulduğunu aktardı. 
Üretiminden, paketlemesine, nihai tüketicisine varıncaya kadar işlerinin başında olduklarını ifade eden Katkat, “Atalarımız geçmişte doğada neler yapmışlarsa bizler de burada onları üretiyoruz. Kavut, taş nanesi, gendimeler, marmelatlar atalarımızın yadigârıdır. Yeni ürettiğimiz kahve yapar gibi yapıp içtiğimiz yeni bir ürünümüz var. Ürünlerimizin arasında yeni girdi. Bu ürünleri üreten köydeki kadınlarımız, ortaklarımızdır. Bunların hepsinin üzerinde onların emekleri var.” şeklinde konuştu.

kılıçkaya2
Kurucu Başkanı Katkat, büyük şehirlerde yaşayan vatandaşların gerçek doğal gıdaya ulaşma ihtiyaçlarını fark ettiklerini, uzaklarda yaşayan yöre insanının kendi yöresel ürünlerine yönelik yoğun taleplerini karşılamak ve köyün/köylülerin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasını sağlamak amacıyla 2020 yılında kooperatifi kurduklarını belirtti. 
Kooperatifin amaç ve faaliyetlerini belirlerken, köy halkının ekonomik, sosyal, kültürel özelliklerini, köyün coğrafi koşullarını, toprak-su- ulaşım imkanlarını değerlendirdiklerini ifade eden Katkat, “Köyün erkek nüfusunun çoğu emekli olup, gençlerin bir kısmı barajlarda, inşaatlarda, kamu dairelerinde çalışmakta, bir kısmı da çiftçilik, hayvancılık, arıcılık işleriyle uğraşmaktadır. Bu nedenle kooperatif çalışmalarımızı, hane halkının geçiminde önemli emeği olan ve çoğu zaman emeğini değerlendirme imkanı bulamayan çalışkan, azimli, fedakar köy kadınlarımızla birlikte yapmaya karar verdik ve bir "kadın girişimi kooperatifi" olarak kurulduk.” dedi.
Kadınların emeğinin ekonomiye kazandırılmasıyla aile bazında, hem köy bazında ekonomik, sosyal, kültürel kalkınmayı sağlayarak köylünün yaşam standardının yükseltilmesini amaçladıklarını kaydetti. 
Giderek unutulan tarım, sebze meyve yetiştiriciliği, arıcılık, hayvancılık, el emeği yöresel gıda ürünleri ve el sanatları üretimini tekrar ayaklandırmayı, atalık tohumları ve kadim üretim biçimlerini yaşatmayı, geliştirmeyi ve yeni ürünlerle zenginleştirmeyi hedefledikleri aktardı.
Türkiye'de kadınların kayıtlı ekonomiye katılımının geleneksel olarak düşük seviyelerde olduğunu ifade eden Katkat, “Doğu Karadeniz'de varlığını sürdürmeye çalışan bir kadın kooperatifi olarak, çetin bir coğrafyaya sahip olan Kılıçkaya (Ersis) Köyünde, göğe komşu topraklarda, olumsuz arazi ve ulaşım koşullarına rağmen kendi imkanlarımızla var gücümüzle üretim yapmaya çalışıyoruz. Motivasyonumuzu ve gücümüzü atalarımızdan alıyoruz ve atalarımızın bize bıraktığı bu kültürel miras için şükran doluyuz.” şeklinde konuştu.

Haziran ayında 215 araç trafikten men edildi Haziran ayında 215 araç trafikten men edildi

kılıçkaya3

Editör: Aleyna SARIGÜL MERT