Artvin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde Artvin Müze Müdürlüğü Başkanlığında başlatılan Arhavi (Ciha) Kalesi ve Ardanuç Kutlu Köyü Bağlığında bulunan yapı ve Dr. Osman Aytekin başkanlığında devam eden Gevhernik Kalesi Kazı Çalışmaları için jeoradar çalışması yapıldı.
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu ve Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Selma Kadıoğlu, tarafından yapılan jeoradar çalışması ile kazı çalışmaları şekil alacak.
Zamanla tahrip olan ve toprak altında kalan yapıların kazısına yön verecek olan jeoradar çalışması yapan Ankara Üniversitesi Yer Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, bölgede jeolojik ve jeofizik yöntemle inceleme yaptıklarını söyledi.
“Güzel bir kale oluşturulmuş”
Bazalt kayalarının üstünde oluşturulan Ciha Kalesi’nin jeolojik incelemesini yaptığını ifade eden Kadıoğlu, “Ciha kalesi esas itibariyle bir asidik volkanizmanın çıkışıyla birlikte stratovolkanı temsil ediyor. En sonunda bazaltik volkanik çıkışı var. Bazaltik volkanik çıkışının tam üstünde bir yerleşim alanı inşa edilmiş. Etrafı da çevrilerek yine volkanik kayalarla birlikte örülerek güzel bir kale oluşturulmuş. O bölgede 50 santimetre aralıklarla yer içi görüntülemesi yaptık.” dedi.

Kar Yağışı ve Soğuk Hava Uyarısı Kar Yağışı ve Soğuk Hava Uyarısı

kazı2
Kutlu Köyünde bulunan yapının taşlarının çevre köylerden getirildiğini tahmin ettiğini aktaran Kadıoğlu, “Orada da aslında etrafı yine volkanik ve aynı zamanda dolomitik kireçtaşlarıyla çevirili olan bir litolojinin içerisinde geniş bir alan var. Yer içi görüntülemesi ile birlikte 1 metre aralıklarla bölgenin tamamını GPR yöntemiyle jeoradarla taramış olduk. Jeolojik açıdan baktığımız zaman bölge esas itibariyle yine bir volkanik çıkışının üzerinde yer alıyor ve etrafında da yine ollokton oluşumlu dolomitik kireç taşları var. Dolomitik kireç taşlarının da üzerinde killi kireç taşı ve man yerleşimleri var.” diye konuştu.
Bölgeden kaya, toprak ve harç örnekleri aldıklarını ve bunların incelemelerini yapacaklarını söyleyen Kadıoğlu, “Bu bölgeyle ilgili olarak da 1-2 yerde de volkanik cam olan obsidyen parçalarını gördük onlardan da örnek aldık. Bu volkanik camla birlikte seramik antik bir fırın ocağı olabilecek şekilde bir yapı gördük oradan da örnek aldık, onların analizlerini yapacağız, obsidyen ile ilişkilerini ortaya koyacağız.” ifadelerini kullandı.

kazı2
“Bu kazı bölgenin kalkınmasına da yardımcı olacak”
Özellikle Kutlu Köyünde bulunan yapının arkeolojik olarak kazanıldığı zaman gerçek anlamda Türkiye’nin kültürel mirası açısından bir zenginliğini yeniden ortaya koyacağını dile getiren Kadıoğlu, şunları ifade etti: “Bu kazı bölgenin kalkınmasına da yardımcı olacak. O yüzden ekip olarak bu bölgeyi bir şekilde kültürel mirasa kazandırmak için ne gerekiyorsa yapmamız gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle bu bölgeye geldik ve ekip olarak da yine bu şekilde çalışıyoruz.”
“Ciddi bir bilgi paylaşımı yapacağız”
Prof. Dr. Selma Kadıoğlu ise “Hedefimiz kazmadan yer içi görüntüleme yaparak kale içindeki olası yapı kalıntılarını hem konumsal, alansal olarak bilgisini hem de derinlik değişimi açısından da bilgisini sunmak. Tamamen sadece üst yüzeydeki yapı kalıntılarını değil katman katman da yapı kalıntılarının değişimini görüntüleyeceğiz ve arkeolog hocalarımızın kazmadan görüntüleme değerlerini sunarak onlara başlangıç ve ne kadar derine inebilecekleri konusunda ciddi bir bilgi paylaşımı yapacağız. Bu açıdan çalışma çok önemli. Buranın da bakir bir arkeolojik alan olması hem bütün çalışma ekibi adına ve bizler adına da çok önemli.” dedi.

kazı3

kazı4

Editör: Aleyna SARIGÜL MERT