ARTVİN

“Kayak yapmayı öğrenmeyen kalmasın”

Kış turizmi noktasında Doğu Karadeniz Bölgesindeki en önemli destinasyonların başında gelen Artvin Atabarı Kayak Merkezi, turizmin yani sıra, kayak eğitim merkezi özelliğiyle de öne çıkıyor.

Abone Ol

Artvin Çoruh Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde yürütülen kayak kursları kapsamında bu yıl 5 -14 yaş arası yaklaşık 60 öğrenci, 18 yaş üstü 13 yetişkin kayak yapmayı öğrendi.

Artvin’de kayak öğrenmek isteyen vatandaşlar, Atabarı Kayak Merkezi’nde her yıl kayak eğitimi alma imkanı bulabiliyor.

Kayak merkezinde 14 yıldır kayak eğitmenliği yapan ve kentte yüzlerce insana ileri seviyede kayak yapmayı öğreten Artvin Çoruh Üniversitesi Öğretim Görevlisi Fikri Özkan, Artvin’de genç nüfusun yüzde 70-80’ini kayak yapmayı öğrendiğini söyledi.

Bu yıl ki kurslarında kayak merkezinde kar eriyene kadar devam edeceğini aktaran Özkan, ana pistin üzerinde kalan karla çocuk kurslarının bayram tatiline kadar sürmesini beklediğini kaydetti. 

Kayak yapmayı hiç bilmeyen bir çocuğun 16 saate kolaylıkla kayak yapmayı öğrenebildiğini belirten Özkan, kurslardaki eğitimler hakkında şu bilgileri verdi:

“Yetişkinlerde öğrenme durumu daha geç”

Yetişkinlerle çocukların öğrenme aşamalarının süresinde değişiklikler olduğunu kaydeden Özkan, yetişkinlerin öğrenme ve algılamalarının daha geç olduğunu ifade etti.

Özkan, “Çocuklar 5’nci saatte kayak öğrenmeye başlıyor. İstisnalar hariç çocukların genelinde bu var. Yetişkinlerde bu durum iki katına kadar çıkabiliyor. 16 saatin içerisinde yetişkinlerde öğrenmiş oluyor ama çocuklar kadar değil. Kayak merkezinin zirvesine çıkan çocuklar var ancak yetişkinlerin yarısı zirveye çıkamıyor ama ana pistte kayıyorlar.” şeklinde konuştu.

Genetik olarak spor yaşının 7’den başladığını dolayısıyla çocuklarının öğrenmelerinin daha erken olduğunu ifade eden Özkan, “Çocuklar kısa boylu oldukları için daha cesaretli ve daha korkusuz. Öğrenme hevesli. En büyük özelliği çocuklar alçak oldukları için düşmelerinde sakatlık görülmüyor. Çocuk düşeceği zaman bir şey olmayacağını biliyor. Yetişkinler ise boylarının uzun olmasından dolayı düştüklerinde bir yerinin incineceğini bildiği için daha çekimser davranıyor. Çocukların hızlı öğrenmelerinde birbirlerine bakarak ve birbirlerini örnek alarak öğrenmelerinin de çok etkisi oluyor. Çocuklar birbirlerine bakarak hırslanırlar, cesaret bulurlar. Dolayısıyla öğrenmeleri daha erken oluyor. Her zaman için çocuk bütün branşlarda yetişkinlerden daha erken öğrenir.” şeklinde konuştu. 

Yetişkinlerin fiziksel faktörlerinin de öğrenmelerini etkilediklerini belirten Özkan, “Zayıflık, kilo faktörü de varsa daha geç öğrenir.” dedi.

Önceden yetişkinlere yönelik kursların olmadığını ifade eden Özkan, “Çünkü sadece resmi olarak Gençlik ve Spor Merkezi ile Halk Eğitim Merkezi çocuklara yönelik kurs açabiliyordu. Son iki yıldır Artvin Çoruh Üniversitesi’nin açmış olduğu Sürekli Eğitim Merkezi tarafından yetişkinlere de resmi olarak kurs verilmeye başlandı.” diye konuştu.