ARTVİN

Kampüste İzmarit Topladılar

Artvin Çoruh Üniversitesi(AÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencileri tarafından “Bağımlılıkta Farkındalık Yaratmak”  amacıyla sigara izmariti toplandı.

Abone Ol

AÇÜ Merkez Yerleşkesinde kampüs çevresinde düzenlenen etkinlikte, hemşirelik öğrencileri başta olmak üzere birçok fakülte ve yüksekokul öğrencileri tarafından etkin katılımla sigara izmariti toplandı.
Etkinliğin amacı hakkında bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Selma Durmuş Sarıkahya, “Farkındalığı artırmaya yönelik daha temiz bir kampüs, daha temiz bir üniversite olarak birlikte yürüyeceğiz, kampüsümüzü izmaritlerden temizleyeceğiz.” dedi.
Sarıkahya, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 31 Mayıs tarihinin “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilmesi kapsamında Artvin Çoruh Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü olarak gençlere tütün ürünlerinin tüm zararlarına dikkat çekip, tütün ürünü kullananları bırakmaları yönünde bilinç kazandırmayı ve bırakmaya teşvik etmeyi amaçladıklarını ifade etti. 


Tütün ve nikotin ürünlerinin vücuda olan zararlarının artık tartışılmayacak kadar çok bilimsel veri ve sonuçla ispatlanmış durumda olduğunu ifade eden Sarıkahya, tütün kullanımının her yıl dünyada 8 milyon insanın ölümüne neden olduğuna dikkat çekti.
Bu ölümlerin 7 milyondan fazlasının doğrudan tütün kullanımının sonucu iken 1,2 milyondan fazla kişinin de tütün ürünü dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybetmekte olduğunu ifade eden  Sarıkahya,”Ülkemizde; 15-24 yaş grubunda sigara içme oranlarında hızlı bir artış görmekteyiz. her 100 kişiden 30-32 sinin sigara içtiği, .her 100 kadından 20 si her 100 erkekten 42 si sigara içtiğini biliyoruz. Sigaranın insan sağlığına ve ekonomiye verdiği zararların yanında, doğaya verdiği zararlar da artık bilinen bir gerçektir. Sigara izmariti atıkları sadece çirkin olmakla kalmıyor, aynı zamanda yutulduğunda insan ve hayvanların sağlığına da zararlı olabiliyor. Bugün burada bu etkinliğimizle izmaritin en az sigara kadar doğaya ve insanlara zararı olduğunu ve çevreye atılmaması gerektiğini vurgulamak istiyoruz.” şeklinde konuştu. 


İzmaritin atıldığı alana 10 yıl zarar verdiğini aktaran Sarıkahya, “Sigara izmaritlerinin, insan yapımı maddeler içinde çevreye en fazla zarar veren atık türü olduğunu bir kez daha söylemek istiyoruz. toprağa ve çimlere atılan sigara izmaritleri insan yapımı maddeler içinde çevreyi en fazla kirleten atıklar olarak sınıflandırılmıştır. Sigara izmaritleri, dünya çapında en yaygın atılan atıktır, sahillerde ve su kenarlarında en sık toplanan çöptür. Sokağa çıktığımızda yerde gördüğümüz ilk atık sigara izmaritidir. Küçük olması nedeniyle çöp olarak değerlendirilmeyen sigara izmaritlerini yaşamımızın her alanında görmekteyiz. Sigara izmariti doğaya, sokaklara, derelere ve denizlere atılmaktadır. Her yıl yaklaşık 4,5 trilyon sigara çevreye atılıyor. Çöp atma davranışına ilişkin yapılan araştırmalar, sigara içenlerin yaklaşık %65'inin sigara izmaritlerini uygunsuz bir şekilde (örneğin kaldırımlara, plajlara vb.) attığını ortaya çıkarmıştır. Tek bir sigara izmariti, ortalama 100 litre kadar suyu kirletmektedir.  Sigara izmaritlerinde bulunan pek çok tehlikeli kimyasal madde ve elektronik sigara atıkları sulara ve toprağa sızarak doğaya zarar vermektedir.” ifadelerini kullandı. 


Ormanlık alanda tam sönmemiş sigara izmaritlerinin yangınlara, sigara içenler tarafından dikkatsizce atıldığında da yağmur kanalizasyonlarından ve sahillerden doğrudan su ortamına giden akarsulara ve su yollarına taşınmakta olduğunu kaydeden Sarıkahya, “İzmaritler, bitkilerin gelişmesine ve büyümesine de engel olmaktadır.büyüklerimizin deyimiyle 'Sigaranın olduğu yerde ot bitmemektedir. En fazla kirliliğe neden olan sigaranın filtre kısmında selüloz asetat bulunmaktadır ve buda bir çeşit biyoplastik olup, doğaya atılan sigara filtrelerinin zaman içinde mikroplastiğe dönüşme riski vardır. Sigara içenler tarafından dikkatsizce atıldığında, yağmur kanalizasyonlarından ve sahillerden doğrudan su ortamına giden akarsulara ve su yollarına taşınmaktadır.” diye konuştu.


Sarıkahya, etkinliğinin amacının fakültenin, üniversite gençlerinin hiç sigaraya başlamaması, sigara içmemesi, sigara içen gençlerin de sigaranın zararları konusunda bilinç kazanmaları, bırakmaları, bunun yanında da sigara kullananların izmaritlerini yerlere sokaklara çimlere atmamaları olduğunu ifade etti.
Etkinliğin amacının sigara izmaritlerini tüm genç öğrencilerle birlikte toplayarak çevreye verilen zararı bir nebze olsun tüm öğrencilere göstermek olduğunu aktaran Sarıkahya, “İzmarit en az sigara kadar doğaya ve insanlara zararlı, ve çevreye atılmaması gereken bir atıktır. Lütfen sigara kullanmayalım, kişilerin sağlığına gerekli saygıyı gösterelim.” dedi.