ARTVİN

Kalın: Cerattepe’de Maden Çıkartılması Hukuksuzdur

Yeşil Artvin Derneği, Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararın ardından Cerattepe’de maden faaliyetlerin durdurulması için kamu idarelerine dilekçe verdi.

Abone Ol

Anayasa Mahkemesi, Artvin'in Cerattepe bölgesinde gerçekleştirilen madencilik faaliyetlerine izin veren Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararını iptal etti. Yeşil Artvin Derneği, Resmi Gazete’de yayınlanan bu kararın uygulanması için kamu idarelerine dilekçe verdi ve basın açıklaması yaptı.

Anayasa Mahkemesi’nin Kararının Ardından Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Bedrettin Kalın, Anayasa Mahkemesi'nin kararına dair yaptığı açıklamada, 2015 yılında alınmış olan ÇED olumlu kararının, 2009/7 genelgesi kapsamında verildiğini ve bu genelgenin Cerattepe gibi hassas bir bölge için yetersiz olduğunu belirtti. Anayasa Mahkemesi’nin bu genelgeye dayanarak verilen iznin hukuka aykırı olduğuna hükmettiğini ve yeniden yargılama yapılması gerektiğini vurguladı.

Yeşil Artvin Derneği, Anayasa Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda, Cerattepe’deki madencilik faaliyetlerinin durdurulması için hukuki sürecin hızla işletilmesini talep ediyor. Kamu idarelerinin, mahkeme kararına uygun olarak harekete geçmeleri ve bölgedeki madencilik faaliyetlerini durdurmaları bekleniyor. Dernek, bu sürecin takipçisi olacağını ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğini belirtti.

Av. Bedrettin Kalın, "Anayasa Mahkemesi kararı, Cerattepe bölgesinde yapılmakta olan madenciliğin 2015 yılında alınmış olan 2009/7 genelgesi kapsamında bir ÇED olumlu kararına dayandığını ifade ediyor. Gerçekten de şu an Cerattepe’de yapılan madencilik, 2009/7 genelgesi kapsamında alınmış bir izinle devam edebiliyor. Oysa ki Anayasa Mahkemesi, 7 yıl süren yargılama sonunda Cerattepe gibi, Artvin’in hemen üzerinde yer alan ve şehir merkezi yönünden büyük tehlikeler içeren bir bölgede, 2009/7 genelgesi kapsamında bir ÇED izninin verilemeyeceğini belirterek yeniden yargılama yönünde bir karar verdi," dedi.

Yeşil Artvin Derneği’nin 2015 yılında Rize İdare Mahkemesi’nde açtığı davada, 2009/7 genelgesinin iptali talebi reddedilmişti. Anayasa Mahkemesi, Rize İdare Mahkemesi’nin bu kararının yeniden yargılama yoluyla değiştirilmesi gerektiğine hükmetti.

Av. Kalın, "Anayasa Mahkemesi, burada 2009/7’ye göre bir izin verilmesinin doğru olmadığını belirtti. Yeniden yargılamada mahkemenin yapacağı tek şey bir iptal kararı vermektir. Anayasa Mahkemesi, bu konudaki ihlalin ancak bu şekilde giderileceğini açıkça anlatmıştır" diye ekledi.

Yeşil Artvin Derneği, Artvin Valiliği, Orman Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi’ne dilekçe vererek, Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmasını talep etti. Av. Kalın, Anayasa Mahkemesi kararlarının tüm yargı organları ve idari birimler için bağlayıcı olduğunu ve Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Kalın, "Şu anda Cerattepe bölgesindeki madencilik faaliyeti Anayasa Mahkemesi kararıyla birlikte yasal dayanaktan yoksun hale gelmiştir. Üretime yönelik her faaliyet yasa dışıdır ve kamu idaresi nezdinde durdurulması gerekir. Bu konuyla ilgili olan bütün kurumlara bildiriyoruz ve gereğini bekliyoruz. Bunu kamuoyunda da takipçisi olacağız" diyerek sözlerini tamamladı.