ARTVİN

Kalça kireçlenmesi hayat kalitesini düşürüyor

Fizyoterapist Berkant Ketenci kalça kireçlenmesi hakkında bilgiler verdi

Abone Ol

Günümüzden en sık rastlanan rahatsızlıklardan birisi de kalça kireçlenmesidir. Kalça kireçlenmesi kalça eklem hareketlerinin kısıtlanması ve kasıkta oluşan ağrı ile kendini ortaya koymaktadır. Ancak kalça eklem kireçlenmesinin bulgularını sergileyen başka etkenler olduğu da göz ardı dilmemelidir. Fizyoterapist Berkant Ketenci konu hakkında bilgiler verdi.

Kalça ekleminin, vücutta ağırlık taşıyan eklemlerden biri olması sebebiyle aşınmaya ve bozulmaya çok fazla uğrayan bir bölge olduğunu söyleyen Fizyoterapist Berkant Ketenci “Sürekli ve uzun süre yük altında kalma sonucu eklem kıkırdağında aşınmalar oluşur. Ayrıca yaşa bağlı doku kalitesinin azalması da kireçlenme sorununa neden olan önemli bir faktördür” dedi.

Kalça kireçlenmesinin temelde kıkırdak ile alakalı bir problem olmasına rağmen ileri evrelerde kıkırdağı da aşarak kemik dokuya zarar verecek düzeye gelebildiğini açıklayan Fizyoterapist Berkant Ketenci “Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kireçlenmeler ağrı, hassasiyet ve hareket kısıtlılığı gibi semptomlarla kendini gösterir. Kırıklar ise daha çok düşme, trafik kazası gibi travmatik durumlar sonucu gelişmeye meyillidir. Uzun süreli yük durumunda da kırıklar gözükebilmektedir” ifadelerini kullandı.

Kalça kemiğinin, kan hücresi üretimi açısından da oldukça önemli bir bölge olduğu için, kırık sonrası görülen ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı gibi durumlara ek olarak kan üretimi ile alakalı sorunlar da görülebildiğini söyleyen Fizyoterapist Berkant Ketenci, “Bu gibi durumlarda uzman hekim muayenesinin ardından mutlaka fizyoterapist eşliğinde kişiye özgü planlanmış egzersiz programları uygulanmalıdır.

Tanı aşamasında klinik muayeneyi takiben röntgen, MR gibi tetkik yöntemlerinden de faydalanılmaktadır.

Tedavi yöntemleri arasında fizik tedavi oldukça önemli bir role sahiptir. Kalça çevresi kasların güçlü ve esnek olması eklem üzerine binecek yükleri azaltması sebebiyle aşınma sorunlarının önüne geçebilir. İleri derece kireçlenme, eklem-kemik bütünlüğünün tamamen bozulması gibi ameliyat gerektiren durumlarda genelde protezler tercih edilmektedir. Ameliyat sürecinde gelişen kas erimelerinin ve hareket kayıplarının geri çevrilebilmesi için ameliyat sonrası vakit kaybetmeksizin fizyoterapist eşliğinde fizik tedavi sürecine başlanmalıdır.

Fizik tedavi sürecinde önceliğimiz ağrıyı azaltmak ve hareket kabiliyetini artırmak olmaktadır. Bu amaçla gerekli manuel terapi teknikleri ve kişiye özgü planlanmış egzersiz programları uygulamaktayız.

Detaylı bilgi için ofisimi ziyaret edebilirsiniz, sağlıklı günler dilerim” ifadeleri ile açıklamasını sonlandırdı.

Ayşe ÖZDER