Prof. Dr. Göktürk, böceğin Türkiye'nin her bölgesinde yaşam yeteneğine sahip olduğunu belirterek, bu tuzağın on binlerce kahverengi kokarcayı yakalamayı sağlayacağını ve çiftçilerin mücadele çalışmalarının ardından popülasyonun düşürülmesine yardımcı olacağını ifade etti.
Kahverengi kokarcaların, 300'den fazla bitki türünün suyunu emerek ekonomik zarar verdiğini vurgulayan Göktürk, önümüzdeki 1-2 yıl içinde fındık, kivi ve elma bahçelerinde bu zararın daha da artacağını öngördüğünü ifade etti. 
Kışlaklarda böceklerin yakalanmasının önemini anlatan Göktürk, yapay kışlak kutuları ile böceklerin önceden yakalanmasının büyük fayda sağlayacağını söyledi. Ayrıca, Doğu Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde fındık, kayısı, kiraz ve narenciye bahçelerinde bu böceğin zararının artabileceğini belirtti.
Prof. Dr. Göktürk, şu ana kadar Tarım Orman İlçe Müdürlüklerinde aktif mücadele çalışmalarının yapıldığını, feromon tuzaklarının kullanılmaya başlandığını aktardı. 
Göktürk, kahverengi kokarca böceğiyle mücadelede kullanılacak yapay kışlak kutu tuzağının yapımını şöyle açıkladı:
“Öncelikle, boş bir kutu, koli bandı, makas ve eski kıyafetler gerekmektedir. Kıyafetler deterjan kokmamalıdır. Kıyafetleri rulo haline getirip kutunun içine yerleştirin ve kutunun 2/3'ünü doldurun. Ardından kutunun kapağını kapatıp üst kısmını koli bandıyla yapıştırın. Kutunun iki yanına, yaklaşık 5-6 adet demir 1 lira büyüklüğünde delik açın. Bu delikler böceklerin kutuya girmesine yardımcı olacaktır.
Kutu, çatınıza, yağmur almayan bir balkona, ahır veya meraya yerleştirilebilir. Aralık ayının sonunda kar yağdığında kutuyu açarak içindeki böcekleri karın üzerine silkeleyebilir veya kutuyu direkt yakarak imha edebilirsiniz.”

Planlı Elektrik Kesintisi İptal Edildi! Planlı Elektrik Kesintisi İptal Edildi!

tuzak2

Editör: Aleyna SARIGÜL MERT