Artvin’de ve Türkiye’de bir ilk olan atıl malzemelerle yapılan ve geri dönüşümün esas alındığı Gravity Racer yarışması’nın bu yıl ikincisi düzenlendi. Birbirinden farklı tasarımlarla yarışa katılan yarışmacılar, ürettikleri ilginç araçları anlattı.
Artvin Valiliği, Kültür Turizm İl Müdürlüğü, Off-Road Kulübü koordinesinde düzenlenen 4 tekerlekli iki kişilik araçlarla katılım sağlanan yarışlarda, alternatif lastik ile motorsuz yarış etkinliği düzenlendi. Yarışa 8 araç ve araç sahibi katılım sağladı.
Geri dönüşüm amacıyla yapılan bu organizasyonda yarışmacıların araçlarını yaparken farklı tasarımlardan faydalandıkları görüldü. Renkli görüntülerin sahne aldığı organizasyonda küvet, buzdolabı, demir kapı parçaları, kalorifer boruları, ahşap parçaları gibi değişlik tasarımda araçlar yarıştı.
“AMACIMIZ ÜRETMEYE TEŞVİK ETMEK”
Yarışa küvetten araç yaparak katılım sağlayan Artvin Off-Road Kulübü Üyesi Tolga Şatır, “Öncelikle aracımızı atık malzeme olan küvetten tasarladık. Aracımız tamamen küveti alıp altına mekanizmaları koyarak yarış aracı haline getirdik. Aracımızdaki mesela direksiyonumuz büyük su vanasının direksiyonu, ana şasemiz küvet, koltuğumuz sandalye, musluğumuz duş almak için bulunuyor. Böyle güzel bir kombin oluşturduk amacımız atıkların değerlendirilmesi hiçbir şeyinin çöp olmaması çöplerden bile bir şeyler üretmek amacımız üretmeye teşvik etmek. İnsanlar bunu görsün. Belki bugün birinci olmak değil amacımız. Daha çok geri dönüşümle neler yapılabileceğini ne faydalar sağlayabileceğimizi göstermek amacımız. Aracımızın adı ‘Duş Car’” dedi.
Şatır, “Türkiye’ de ilk defa Artvin’de geçen yıl yapılan bu yarış sonrasında başka belediyeler tarafından denemeleri de yapıldı. Bu sporu ilk olarak Türkiye’ye getiren Artvin Off-Road Kulübüdür. Bu İtalya’da ve İngiltere’de çok yaygın bir şekilde yapılan bir yarış. Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor. Bu yıl ikincisi düzenlendi. İnşallah devamı da gelir” diye konuştu.
Katılımın daha çok olması gerektiğini vurgulayan Şatır, “İnsanlar hafta sonları yeni bir şeyler üretmek kendilerini geliştirmek için çok güzel bir hobi. Bu buzdolabı olabilir. Bu çamaşır makinesi olabilir. Bu tip şeylerle araçlarımızı üretebilmek, hem kendimizi geliştirmek hem de o atıklarla ilgili bir dönüşüm oluşturması bence çok güzel inşallah daha da kalabalık olur diyorum” diye ekledi.
“BOĞA FİGÜRLÜ ARABA TASARLADIK”
Kalorifer borularından araçlarını üreten İrfan Kuzu şunları söyledi; “Bizde bu faaliyete katılmak istedik. Artvin’de yapılan organizasyonlar bizim için gurur veriyor. Bu gururu herkese yaşatmak istediler bize sağ olsun teklifte bulundular. Biz de Artvin’i temsil etmek için böyle bir Boğa figürlü araba tasarladık. Adını ‘yerlanbir’ koyduk. Yere yakın olduğumuz için ‘yerlanbir’ iyi bir isim. Herkese başarılar diliyoruz. Kazanacağımızı düşünüyoruz. Geçen yıl katılmadık bu bizim için bir ilk oldu bu arabayı seneye geliştirip seneye de şampiyon olacağız. Atık malzemeler kullandık. Doğalgaza geçtiğimiz için kalorifer boruları atıl kaldı. Üzerine izolasyonlar var. Fazla bulduğumuz çadırlardan kalan ipler vardı onları kullandık. Hurda arabalardan yastık yaptık. Paletlerden oturağımızı yaptık. Boğa boynuzumuz var. Bir de akülü arabalardan söktüğümüz vites koludur, aynadır onları kullandık”
“ELEKTRİKLİ ARAÇLARA ATIFTA BULUNMAK İSTEDİK”
Aracını buzdolabından yapan İsrafil Avcı, şunları anlattı; “Her şey geri dönüşümden üretildi. Malzemelerimiz tamamen atık malzemelerden oluşmaktadır. Örneğin; ekran olarak eski televizyon, eski tekerleklerden yaptık. Direksiyonunu tencereden yapıp içerisine hava yastığı koyduk. Günümüzde yaygınlaşan elektrikli araçlara atıfta bulunmak istedik. Aracımızın adı ‘maco’. Önemli olan birincilik değil değişik bir tasarım. Geçen yılda uçakla katılmıştık”
Ayşe ÖZDER