HOPA

Hopa’da Nazım Hikmet Anıldı

Hopa Belediyesi tarafından düzenlenen “Nazım Hikmet’i Anıyoruz” adlı etkinlikte Türk şair, oyun yazarı, romancı ve anı yazarı Nâzım Hikmet konuşularak şiirlerinden bestelenen şarkılar söylendi

Loading...

Abone Ol

Dünya şairi Nazım Hikmet’in aramızdan ayrılışının 61. Yılında, Türkiye’ye son dönüş yeri olan Hopa’da şiirlerle ve şarkılarla anıldı.

Hopa Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte “Nazım Hikmet’in Yolculuğu” kitabının yazarı Prof. Dr. Haluk Oral ve “Nazım’ın Hopa Günleri” hakkında Gazeteci Mustafa Alp Dagistanlı söyleşi gerçekleştirdi.

Hopa Kültür Sokağında düzenlenen söyleşi edebiyat severlerin yoğun ilgisi ile gerçekleştirildi.

Söyleşide konuşma yapan Prof. Dr. Haluk Oral “Türkiye’de üzerine en çok kitap yazılan insanlar biri Mustafa Kemal Atatürk’tür diğeri de Nazım Hikmet’tir. 1984’de benim elime Nazım Hikmet’in elinin değdiği bir kitap geçti. Orada bir büyü başladı ve Nazım Hikmet’e dokunmuş oldum. Nazım Hikmet ile ilgili belge topladım” diyerek Nazım Hikmet hakkında kitabında yer verdiği bilgileri edebiyat severler ile paylaştı.

Söyleşide ki bir diğer konuşmacı Gazeteci Mustafa Alp Dağistanlı “Nazım’ın Hopa Günleri” hakkında bilgi vererek Nazım Hikmet’in Hopa’da ki serüveni hakkında konuşma gerçekleştirdi.

Dağistanlı, “Nazım ile İsmail Gürcistan sınırında Türkiye’ye geldiler. Borçka’ya bağlı Macahel sınırını geçerek Murgul’a doğru devam ettiler. Murgul ilçesine varmadan Başköy üzerinden Arhavi’nin köylerine doğru indiler. O köyleri Hopa’nın sahildeki iki köyüne bağlayan birine girerek Hopa’nın Peronit köyüne indiler ve hikaye başladı. 1 Kasım'dan itibaren yeni harfler kullanılacaktı. Hopa kaymakamı da Latin harflerini bilmiyordu, Nâzım öğretiyordu ona. Tabii, büyük bir şairin, hatta bir kişinin yakalanıp hapsedilmiş olması gayet tatsız bir şey, ama Hopalılar Nâzım'ın yolunun Hopa'dan geçmiş olmasından mutlular” şeklinde konuştu.

Nazım’ın Şiirlerinden Bestelenen Şarkılar Söylendi

Hopa Kültür Sokağında söyleşilerin ardından Nazım Hikmet’in Şiirlerinden bestelenen “Tahir ve Zühre Meselesi”, “Bulut mu olsam”, “Hoşça kal Kardeşim Deniz” şarkılar akustik gitar, bas gitar ve çello eşliğinde söylenerek Hopa sokaklarında Nazım Hikmet’i andılar.