Hopa-Batum yolunda heyelan oldu. Gürcistan istikameti trafiğe kapandı. Toprak kaymasını vatandaşlar görüntüye aldı. Heyelandan sonra uzun bir trafik oluştu. Gerçekleşen heyelan sonrası can kaybı ve yaralanma yaşanmadı.

Artvin ve ilçelerinde birçok noktada heyelan meydana geldi. Oluşan heyelanların sonucunda can kaybı yaşanmadı. Ama heyelanlara karşı önlem alınmaması can kaybının yaşanmayacağı anlamına gelmiyor.

Heyelan Tehlikesine Karşı Alınacak Önlemler

Heyelan büyük ölçüdeki toprak ve kaya kaymalarına verilen isimdir. Türkiye aynı deprem ve sel gibi heyelan tehlikesini de barındırır. Özellikle yağışın ve eğimin fazla olduğu bölgelerde çok fazla görülen heyelanın bir doğal afete dönüşmemesi için önceden çeşitli önlemler alınması gerekiyor.

Öncesinde: 

Heyelan riskini azaltmak için arazi çalışmaları yapılmalı, risk olan bölgelerde yerleşimden uzak durulmalı. 

Risk olan yamaçlarda doğal denge bozulmadan drenaj kanalları açılmalı, tabakların fazla su alınması önlenmeli. 

Heyelan görülebilecek yamaçların eteklerine istinat duvarı inşa edilmeli. 

Bitki ve toprak örtüsü korunmalı. 

Heyelan esnasında: 

Açık alandaysanız çamur ve heyelan akıntısından uzak durup yüksek yerlere kaçmaya çalışın. 

Heyelan akıntısından kaçabilecek zamanınız yoksa ve kapalı alandaysanız sağlam eşyaların arkasına sığınarak çömelin, ellerinizle başınızı ve boynunuzu koruyun. 

Başkan Cihan’dan İzmir’de Yoğun Ziyaret Trafiği Başkan Cihan’dan İzmir’de Yoğun Ziyaret Trafiği

Gördüğünüz gibi doğal afetler meydana gelmeden önce önlemler almak ve olduğu sırada bilinçli bir şekilde hareket etmek hayatımızı kurtarıyor. Bu konuda kendimizi eğitmek ise hepimizin üstüne düşen bir görev. Bu sebeple doğal afetlerle mücadele etmek için daha fazla bilgiye sahip olmak istiyorsanız AFAD tarafından verilen Temel Afet Bilinci Eğitimleri’ne katılabilir, sevdiklerinizi de bu eğitimler için teşvik edebilirsiniz. 

 Ali Eray ÇELİK

Editör: Editör Masası