ARTVİN

“Güvende Değiliz, Sokaklar Bizim Değil”

CHP Artvin İl Kadın Kolları Başkanı Emine Günalp, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları gününde gerçekleştirilen yürüyüşe katılım göstererek ülkede yaşanan kadın katliamlarına dikkat çekti.

Abone Ol

11 Ekim Dünya Kız Çocukları gününde Artvin’de gerçekleşen yürüyüşe katılan CHP Artvin İl Kadın Kolları Örgütü, Türkiye’de yaşanan kadın katliamına dikkat çekerek bir basın açıklaması yaptılar

Bugünün Dünya Kız Çocukları Günü olarak kutlanması gerektiğini vurgulayan CHP Artvin İl Kadın Kolları Örgütü, her geçen gün kız çocukları ve kadınlar için ülkenin cehenneme döndüğünü ifade ettiler.

Gerçekleşen yürüyüşte basın açıklamasını okuyan CHP Artvin İl Kadın Kolları Başkanı Emine Günalp, şunları söyledi:

“Günlerdir, haftalardır hatta aylardır, kız çocuklarının ve kadınların mutluluklarına, özgürlüklerine ve bedenlerine daha da fazla göz dikmiş bir zihniyetin acı sonuçlarını her geçen gün daha da derin yaşıyoruz. Korumamız gereken çocuklarımız "kayıp" betimlemesiyle hayatımızda daha fazla yer almaya başladıkça, çocuklarımızı göz göre göre toprağa verdikçe ve sokakta parçalanmış kadın bedenleri gördükçe, yaşadığımız cehennemin nasıl büyük bir çürümüşlük sonucu yaratıldığını görüyoruz. Daha vahimi, kadın haklarından nasıl bir geriye gidiş olduğunu, iktidarın sorumsuzluğunun bizi getirdiği noktayı ve kadını ikinci cins haline getirmek için izlenen politikaların sonuçlarını görmekteyiz.

Bugün, 11 Ekim. Dünya Kız Çocukları Günü. Bugün, ülkede eğitimden uzaklaştırılan, sağlığa ve gıdaya erişemeyen, şiddetin, tacizin, tecavüzün sürekli öznesi olan ve öldürülen kız çocuklarımızı düşündüğümüzde bir yas günü. Çalışmak zorunda kalan ve iş kazalarında ölen çocuklarımızı düşününce yas günü. Bu ülkede yaşayan kız çocukları ve kadınlar olarak, her gün daha fazla güvensizliğe, tedirginliğe ve mutsuzluğa sürüklendiğimiz, kendimizi korumak için tedbir almadan sokağa çıkamadığımız bir tabloda bugün bir yas ve isyan günü.

İşte bu nedenle, "Kız çocuklarının hayatı ve refahı, geleceğimizin teminatı" dediğimiz 11 Ekim'de, dünün kız çocuklarının daha dirençli, bugünün kız çocuklarının ise daha güçlü olmaları için çağrı yapıyoruz.

Çağrı yapıyoruz çünkü. “Bir kereden bir şey olmaz” diyenlerden hesap sormak için: “Küçüğün rızası var” diyenlerden hesap sormak için çağrı yapıyoruz. 2023 yılında ülkemizde 16-17 yaş arasında 10.471 kız çocuğunun çocuk yaşta evlendirildiğini biliyoruz. Üstelik bu sadece resmi veridir ve bölgesel farklılıkları göz önünde bulundurmuyoruz.

Nesile aktarılmaya çalışılan bu insan hakları ihlallerinin önüne geçebilmek istiyoruz. Çünkü TÜİK verilerine göre, 2023'te 720 bin kız çocuğu, eğitiminin ilk dört yılından sonra okuldan ayrılmıştır.

2011 yılında 4+4+4 yasasını getirmek isteyenlere, "Kız çocukları eğitimden uzaklaşacak, yarının genç kadınları sosyal ve ekonomik hayattan daha fazla uzaklaşacak" dediğimizi biliyoruz. O günden bugüne kadar neler olacağını öngörebildiğimizi de biliyoruz. Son altı yılda 230 bini aşan çocuk evliliklerin  giderek arttığını ve imzalanan uluslararası sözleşmelere ve mevcut ulusal yasalara rağmen önlenemediğini biliyoruz.

Bir İlimizin küçük bir ilçesinde, herkesin, kamu kurumlarının temsilcilerinin gözünün önünde 14 yaşında bir kız çocuğunun yıllardır cinsel istismara maruz kaldığını ve kimsenin ses çıkarmadığını biliyoruz.

Türkiye'de her 4 çocuktan 1'inin aç olduğunu, 6 aylık bebeklerimizin şekerli suyla beslenmeye çalışıldığını, son yaşadığımız asrın felaketi olan 6 Şubat depremleri sonrası yüzlerce çocuğumuzun kayıp olduğunu biliyoruz. Son 6 ayda 33 çocuğumuzun çalışırken öldüğünü, son 6 ayda 8 çocuğumuzun MESEM'lerde feci şekilde can verdiklerini biliyoruz.

AKP iktidarının bizi altında bıraktığı bu enkazı hep birlikte kaldırmalıyız. Bu ülkede, eğitimsizlikle, sağlıksızlıkla, sevgisizlikle, korkuyla, her saniye artan endişeyle kız çocuklarımız için enkaz halini almış olan bitik bu sistemi tekrar kurmak zorundayız. Toplumsal cinsiyet eşitliği karşıtlığına ve şiddetle mücadelede var olan siyasi irade eksikliğine son vermek zorundayız. Toplumsal şiddeti sona erdirmek, eşitsizlik ve ayrımcılık döngüsünü kırmak için bugünün kız çocuklarını güçlendirmeliyiz Çocuklarımız için stratejik eylem planları yapıp çocuk istismarlarına yaptırım uygulamayanlara hatta sessiz kalanlara sesleniyorum: 8 yaşındaki Eylül'ü, 40 yıllık dostluklara feda edilen 8 yaşındaki Narin'i, 2 yaşındaki Sıla'yı, 12 yaşındaki Pelda'yı ve dahi, 2024 yılının ilk 9 ayında 295 kadını öldüren, Leyla Aydemir'in katillerini aklımızla dalga geçer gibi salıveren, daha dün İstanbul'da Ayşegül ve İkbal'i katleden bu zihniyeti Gelin birlikte yıkalım! Bu yaratılan karanlığa son verip yarının genç kadınlarının özgüvenli bireyler olarak yaşamalarını gelin birlikte sağlayalım! Kız çocuklarını güçlendirmenin en önemli yolunun eğitimden geçtiğini bilerek kız çocuklarının eğitimini güçlendirecek politikaları gelin birlikte hayata geçirelim! Bugun, buradan, "Güvende değiliz, sokaklar bizim değil, sokaklar karanlık" diye haykıran dünün ve bugünün kız çocuklarını ihmal ve istismardan gerçekçi, önleyici ve koruyucu tedbirlerle ve yasaları uygulayarak koruma çağrısı yapıyoruz. Ve bu nedenlerle Bizler de soruyoruz: "Ülkemizde yaşayan kız çocuklarının okuma, yaşama, güvenli sokaklarda oynama hakkı yok mu?"

Bugün ve her gün, ülkemizdeki her bir kız çocuğu ve kadının can güvenliğini sağlamak, onların yarınlarını güvence altına almak için daha çok direneceğizi Birlikte olduğumuz sürece bu gücümüz var.

Artık zaman, birlikte olma, birlikte yürüme zamanı. Temel hakkımız olan yaşama talebimizde ortaklaşma zamanı. Burada, susmayacağız, katledenlere karşı kararlılıkla birlikte mücadele edeceğiz”