ARTVİN

Gönüllüler AFAD ile Güçlerini Birleştirdi

Artvin AFAD, Kafkasör Yaylası'nda gönüllülerin ve sivil toplum kuruluşlarının birbirleriyle tanışıp kaynaşması, motivasyonlarının yükseltilmesi ve AFAD’a aidiyetlerinin pekiştirilmesi amacıyla "Gönüllü Buluşması" etkinliği düzenledi.

Abone Ol

Etkinlikte konuşan AFAD İl Müdürü Kemal Şenlioğlu, gönüllülerin afet öncesi ve sonrası uyum içinde çalışmasının, afete müdahalede büyük önem taşıdığını ifade etti. AFAD’ın, afet yönetimi faaliyetlerinin planlanması, yönlendirilmesi, desteklenmesi ve koordine edilmesinde ‘koordinatör kurum’ olarak görev aldığını belirtti.
Şenlioğlu, 2009’da kurulan AFAD’ın, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde afetlere hızlı ve etkin müdahale ile mağdurlara yardım ulaştırma sorumluluğunu üstlendiğini ve 2014 yılından beri yürürlükte olan TAMP’ın tüm kamu kurumları, özel sektör, STK'lar ve gönüllüler dahil olmak üzere paydaşları kapsadığını hatırlattı.


Afetlere müdahale kapasitesini artırmak için gönüllüler, STK'lar, kamu ve özel kuruluşların TAMP kapsamında akredite edilmesinin hedeflendiğini belirten Şenlioğlu, bu sayede koordinasyon ve etkinliğin sağlanacağını vurguladı. 
Gönüllülerin; malzeme tasnifi, paketleme, yükleme ve dağıtım, dükkân ve sokak temizliği, çadır kurulumu, eczaneden ilaç temini ve teslimi, sokak hayvanlarını besleme, arama ve kurtarma, bilgilendirme büroları, sosyal marketler, depo yönetimi ve malzeme dağıtımı gibi çeşitli alanlarında sahadaki çalışmalara destek sağladıklarını ifade etti.
Artvin’de 2745 AFAD gönüllüsü ve 231 Destek AFAD gönüllüsü bulunduğunu aktaran Şenlioğlu, şu anda 2 STK’nın akreditasyon sürecinde olduğunu ve 4 STK’nın sürecinin de yakında başlayacağını belirtti. 
Başkanlık tarafından yürütülen Bütünleşik Afet Yönetimi çalışmalarının önemli paydaşlarından bir tanesinin de gönüllüler olduğuna dikkat çeken Şenlioğlu, şunları kaydetti:
“Afet öncesinde, hazırlık, planlama ve risk azaltma; afet esnasında müdahale ve afet sonrasında iyileştirme ve insani yardım ile sivil savunma çalışmalarına destek olabilecek AFAD Gönüllülerinin yetiştirilmesi amacıyla AFAD Gönüllülük Sistemi çalışmaları yürütülmektedir. 
2020 yılı Elâzığ depremi, Koronavirüs pandemisinde Vefa Sosyal Destek Grubu çalışmaları, 2020 yılı Giresun seli, 2020 yılı İzmir depremi, 2021 yılı Batı ve Doğu Karadeniz seli, 2021 yılı Akdeniz Bölgesi orman yangınları ve 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerde AFAD gönüllülerimiz aktif bir şekilde görev almıştır. 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş depreminde toplamda ulusal ve uluslararası 51 bin 567 AFAD gönüllüsü görev almıştır.”